Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Veu la llum el llibre sobre Joaquim Aragonès, un dels rubinencs deportats a Mauthausen L’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler s’ha omplert amb motiu de la presentació d’aquest treball escrit per Josepa Gardenyes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Veu la llum el llibre sobre Joaquim Aragonès, un dels rubinencs deportats a Mauthausen

L’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler s’ha omplert amb motiu de la presentació d’aquest treball escrit per Josepa Gardenyes
L’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler ha acollit aquest dimarts a la tarda la presentació del llibre Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen, escrit per la professora Josepa Gardenyes. L’obra relata l’experiència vital d’aquest sindicalista i regidor de l’Ajuntament, que va patir l’exili a França i la posterior deportació al camp de concentració austríac de Mauthausen.

El llibre veu la llum gràcies a una campanya de micromecenatge que ha comptat amb el suport de la regidoria d’Identitat i Projecció Exterior. Amb la seva publicació, culmina una feina iniciada molt temps enrere, als anys 80, quan Josepa Gardenyes, esposa d’un dels néts de Joaquim Aragonès, va començar a documentar les seves vivències amb l’objectiu de preservar la memòria de la família. La professora va enregistrar diverses converses amb l’exregidor, que després va dotar de context històric gràcies, entre d’altres, a una valuosa documentació escrita. Fa aproximadament sis anys, la rellevància d’aquest material va despertar l’interès de l’entitat Amical de Mauthausen, que va encoratjar la família d’Aragonès a publicar-ne un llibre.

Joaquim Aragonès va ser sindicalista de la CNT i regidor de l’Ajuntament de Rubí durant el període 1937-1938. La seva alineació al bàndol republicà el va portar a exiliar-se a França amb tota la seva família. L’any 41, va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen, on va coincidir amb altres nou rubinencs, dels quals només en van sobreviure tres, a banda d’ell. Les seves vides estan documentades als annexes de l’obra de Josepa Gardenyes, en un intent de fer justícia a tots ells.

La presentació del llibre Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen s’ha iniciat amb la projecció d’un vídeo sobre Mauthausen cru i emotiu, editat per un antic alumne de Josepa Gardenyes. A continuació, el regidor d’Identitat i Projecció Exterior, Martí Pujol, ha retut homenatge als republicans que van patir la repressió nazi a l’exili: “Les víctimes no van poder ser reconegudes ni homenatjades per la llei de silenci imperant durant els foscos 40 anys de dictadura [...]. Van morir per defensar les seves idees, i defensar les seves pròpies idees és el que calia fer aleshores, ara i sempre”.

L’acte també ha comptat amb la intervenció de Rosa Toran, historiadora i secretària d’arxius i publicacions de l’entitat Amical Mauthausen, qui ha recordat la commemoració del 75è aniversari de la fi oficial de guerra civil espanyola. Toran ha lloat la tasca de documentació i recerca realitzada per la família de Joaquim Aragonès, que eixampla considerablement el camp de coneixement sobre aquest període de la història, no només a nivell local, sinó també nacional: “Són els deures de la memòria que el seu avi no va tenir dret a exercir”.

De la seva banda, l’autora, Josepa Gardenyes, ha expressat la seva profunda admiració per l’avi del seu marit, per la seva experiència de vida i pels valors que a l’escola franquista es negaven o s’ometien. La professora també ha dedicat paraules als rubinencs que han tingut cabuda als annexos de l’obra: “Vull destacar la importància que per mi tenen els annexos perquè, a partir de la recerca historiogràfica i de converses amb familiars, aporten dades noves i notes de vida sobre altres deportats rubinencs els quals calia també recordar i homenatjar”.

El llibre Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen es pot adquirir a les llibreries de la ciutat i al Punt d’Informació de l’Antiga Estació al preu de 20 euros.