Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Unes 1.800 persones es qualifiquen i professionalitzen gràcies als diferents cursos impartits per l’IMPES L’any passat, l’Institut Municipal de Promoció Econòmica i Social va oferir més d’un centenar d’accions formatives. Aquest 2013 en té programades 127. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Unes 1.800 persones es qualifiquen i professionalitzen gràcies als diferents cursos impartits per l’IMPES

L’any passat, l’Institut Municipal de Promoció Econòmica i Social va oferir més d’un centenar d’accions formatives. Aquest 2013 en té programades 127.
L’Institut Municipal de Promoció Econòmica i Social (IMPES) de l’Ajuntament de Rubí va impartir l’any passat un total de 111 accions formatives, entre les quals hi havia dos certificats de professionalitat (muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques i muntatge i manteniment d’instal·lacions solars tèrmiques). Durant el 2012, 1.834 persones van dur a terme un total de 16.373 hores lectives. El consistori rubinenc va rebre una subvenció d’1.141.000 euros de la Generalitat per a realitzar els diferents cursos.

El regidor de Planificació Estratègica, Promoció Econòmica i Govern, Jaume Buscallà, ha fet una “molt bona valoració” d’aquestes accions formatives i ha recordat que “l’eix sobre el qual giren totes les polítiques econòmiques de l’Ajuntament de Rubí és la generació d’ocupació. És on centrem bona part dels nostres esforços”. Buscallà ha explicat que una de les claus per crear nous llocs de treball passa perquè “des de l’administració local siguem capaços d’intervenir en el procés formatiu de les persones, per tal que el nivell de formació dels treballadors sigui més elevat i, així, aconsegueixin inserir-se al mercat laboral”.

Jaume Buscallà ha destacat especialment la inserció aconseguida en els cursos del programa SEFED (Simulació d’Empreses amb Finalitats Educatives), que ha rondat el 55% d’inserció; i en els programes d’immigració i mercat de treball (la inserció ha estat del 42%, tot i que cal destacar el curs de zelador sanitari, que ha tingut una inserció del 54%).

El regidor també ha posat en valor el fet que un 66% dels participants als cursos del programa de qualificació inicial PQPI dirigits a joves d’entre 16 i 21 anys que no disposen del graduat en ESO han tornat a la formació reglada un cop finalitzada aquesta acció formativa. “És important que aquests joves, que havien quedat fora de la formació pròpia de la seva edat, puguin tornar a enganxar-se a la formació reglada”, ha assegurat Buscallà.

El regidor de Planificació Estratègica, Promoció Econòmica i Govern també s’ha referit als cursos subvencionats directament per l’Ajuntament de Rubí en el marc del paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2012. Entre d’altres, s’han impartit cursos de manipulació d’equips frigorífics, d’eficiència energètica, d’anglès administratiu comercial i de mecànic de manteniment. Aquestes accions han permès la inserció del 31% dels participants. Paral·lelament, també s’han dut a terme cursos de castellà i català, que perseguien oferir als participants els coneixements necessaris per seguir l’activitat formativa.

A nivell de demanda, els més sol·licitats han estat els d’anglès, soldadura i electricitat (promoguts pel Servei d’Ocupació de Catalunya) i el de mecànica (inclòs al paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2012). Concretament, els cursos promoguts pel SOC, que tenen com a finalitat oferir a treballadors, prioritàriament desocupats, una formació ajustada a les necessitats del mercat laboral i afavorir així la productivitat i la competitivitat de les empreses, així com la qualificació i la promoció dels treballadors de l’àmbit català, han comptat amb una assistència de 480 persones. Els cursos del programa SEFED, un projecte de formació professional ocupacional que té com a finalitat capacitar persones en el camp de l’administració i la gestió empresarial, mitjançant la metodologia de la simulació d’empreses, han estat seguits per 960 persones. I les accions formatives incloses al paquet de mesures extraordinàries han comptat amb 137 alumnes.

Com ha explicat Buscallà, tota aquesta subvenció de més d’un milió d’euros ha suposat la possibilitat que molts ciutadans de Rubí “s’hagin pogut qualificar i professionalitzar” i això els ha de permetre millorar la seva ocupabilitat i/o poder accedir a un lloc de treball. El regidor també s’ha felicitat pel fet que l’IMPES sigui el “punt de referència de tots aquells treballadors que ara estan aturats i que volen formar-se per poder tornar al mercat laboral”.

127 cursos durant el 2013
Enguany, l’Ajuntament de Rubí ha rebut una subvenció de prop de 600.000 euros per a realitzar un total de 127 accions formatives. Aquest any, i com a conseqüència de la crisi, el consistori ja preveia una disminució de la subvenció rebuda de la Generalitat de Catalunya. De fet, el pressupost indicat a l’ordre que regula la formació ocupacional suposava la meitat respecte a anys anteriors. Atenent a aquestes circumstàncies, l’Ajuntament va demanar la subvenció en funció d’aquest pressupost, sol·licitant menys accions que altres anys. “Estem molts satisfets dels diners que hem rebut per a poder dur a terme aquests cursos. De fet, amb pràcticament la meitat de la subvenció de l’any passat hem programat més cursos. Només ens ha quedat una única acció formativa al tinter del total que vam sol·licitar”. Buscallà ha explicat que enguany hi haurà continuïtat en les accions formatives finançades per l’Ajuntament, gràcies al nou paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2013.

Cal destacar que aquest 2013 s’impartiran 5 certificats de professionalitat més que l’any anterior, a banda dels dos que ja es van dur a terme el 2012. Això ha estat possible perquè l’Ajuntament ha adaptat els espais on s’impartiran les sessions als requeriments que venen regulats al BOE (metres quadrats, material, instal·lacions, etc.). Així, als certificats de muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques i muntatge i manteniment d’instal·lacions solars tèrmiques se li sumen els de treball domèstic, atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials, el d’eficiència energètica d’edificis, el de desenvolupament de projectes d’instal·lacions elèctriques en l’entorn d’edificis i amb finalitats especials i el d’anglès comercial.

El certificat de professionalitat és un document oficial que acredita a qui l’obté que és competent professionalment per a desenvolupar una activitat laboral d’acord amb les exigències de la producció i l’ocupació. És a dir, que té els coneixements i habilitats per desenvolupar-la, de forma correcta i d’acord amb les exigències del mercat. Un certificat de professionalitat acredita les competències professionals d’una persona, independentment de si aquestes s’han obtingut a través de l’experiència professional o de la formació, tant formal com no formal.