Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un acte al Celler dóna el tret de sortida a la commemoració del Tricentenari a Rubí La inauguració ha comptat amb la participació del comissari de la commemoració a Catalunya, Miquel Calçada https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un acte al Celler dóna el tret de sortida a la commemoració del Tricentenari a Rubí

La inauguració ha comptat amb la participació del comissari de la commemoració a Catalunya, Miquel Calçada
La sala de les tines del Celler s’ha omplert aquest divendres a la tarda amb motiu de l’acte inaugural de la commemoració del Tricentenari a la nostra ciutat. Els parlaments de l’alcaldessa, Carme García, del regidor d’Identitat i Projecció Exterior, Martí Pujol, i del comissari de la commemoració del Tricentenari a Catalunya, Miquel Calçada, han precedit la conferència La Guerra de Successió a Catalunya, a càrrec de l’especialista en Història Moderna Josep Pujol. Abans de l’acte, un escamot de l’associació cultural Miquelets de Catalunya ha donat el tret de sortida simbòlic a la commemoració amb un recorregut pels carrers de la ciutat i unes salves a l’entrada del Celler.

Amb la commemoració del Tricentenari, l’Ajuntament de Rubí ha volgut “tractar uns fets històrics que expliquen part del que som avui i afecten què podem ser en el futur”. “No ens podíem quedar al marge dels actes del Tricentenari”, ha defensat Martí Pujol durant la presentació del programa, “és important fer actes com aquests que ens ajuden a recuperar la nostra identitat”. Una identitat que, segons el regidor, els catalans han sabut mantenir al llarg de la seva història “tossudament i pacíficament”.

L’alcaldessa, Carme García, també ha incidit en la importància cabdal de mirar enrere i aprendre del passat: “M’agrada pensar que la història serveix per recuperar les experiències d’homes i dones que van perdre la vida per defensar valors que han millorat les nostres vides”. La màxima responsable municipal, que ha expressat la seva satisfacció per la gran assistència a l’acte, ha reiterat que cal estudiar la història per no repetir errades però també per extreure’n què podem fer “per tenir una ciutat i un país on estiguem units i siguem més lliures”.

Com a comissari de la commemoració del Tricentenari a Catalunya, Miquel Calçada ha reivindicat la conveniència dels actes programats: “No són la dèria d’uns quants [...], queda clar que és la voluntat de tot un país, nacional i per tant transversal”. El també presentador de televisió ha dit que cal aprofitar l’efemèride del 1714 “per formular espais de reflexió per a una ciutadania que s’està qüestionant moltes coses” i per honorar “el relat de resistència del país” que el temps no ha aconseguit esborrar.

Activitats divulgatives i lúdiques

La commemoració del Tricentenari a Rubí combina propostes divulgatives i altres de més lúdiques, incloent conferències, exposicions, música, teatre i fins i tot jocs tradicionals.

Després de l’acte inaugural d’aquest divendres, el programa es reprendrà el 23 d’abril, diada de Sant Jordi, amb una activitat de jocs tradicionals del segle XVIII i tallers inspirats en l’època que tindrà lloc a l’espai que integren la plaça Catalunya i el carrer Maximí Fornés. Entre d’altres entreteniments contemporanis als fets del 1714, es podrà gaudir de l’alquerc, un joc de tauler que té trets en comú amb les dames.

El 8 de maig, s’inaugurarà a la plaça de la Nova Estació l’exposició 300 anys després, formada per plafons en què es divulguen els esdeveniments del 1714, es fa un recorregut pels motors econòmics i socials que mouen la Catalunya actual i també es parla del Rubí del segle XVIII. La mostra es podrà visitar fins 23 de maig.

El Tricentenari també es commemorarà amb música. El 10 de maig, el Teatre Municipal La Sala acollirà el concert Victus 1714, la música del llibre, interpretat per l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Madrigal. El recital consistirà en un recull de músiques del Barroc acompanyades de lectures de fragments de la novel·la d’Albert Sánchez Piñol, a càrrec de l’actriu Mar Ulldemolins i el músic Xavier Pomerol. Entre d’altres, s’hi podran sentir peces de Händel, Bach i Lully.

El 27 de maig, es donarà peu a la reflexió amb la conferència 1714, sentiment de derrota, l’herència, impartida per Montse Franch, historiadora i membre fundadora de l’associació Tot Història. La xerrada, que tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, vol ser una aproximació a la realitat social i econòmica dels territoris austricistes en els anys que van seguir a la derrota davant l’exèrcit borbònic.

La commemoració es clourà el 19 de juny amb l’espectacle teatral La cançó dels catalans, que representarà la companyia 3.Teatre sota la direcció de Josep Maria Diéguez i de Jaureguízar. El muntatge es basa en un text de Víctor Mora i Alsinella pràcticament inèdit i represaliat durant els anys del franquisme, en què es va impedir la seva representació pública.

Durant el 2014, també s’han previst visites guiades a El Born Centre Cultural. Les persones que hi estiguin interessades poden deixar el seu nom i contacte al Punt d’Informació situat a l’Antiga Estació per tal d’avisar-les un cop es concretin les dates de l’activitat.