Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola traslladen a la Generalitat els projectes del CiT Les alcaldesses dels tres municipis s’han reunit amb el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola traslladen a la Generalitat els projectes del CiT

Les alcaldesses dels tres municipis s’han reunit amb el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres
Les alcaldesses de Rubí, Carme García, de Sant Cugat, Mercè Conesa, i de Cerdanyola, Carme Carmona, han explicat aquest dimecres al conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i al secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, la feina que està duent a terme el Catalonia Innovation Triangle (CiT) per definir un projecte d’especialització territorial (PECT) que li permeti beneficiar-se dels fons estructurals de la Unió Europea.

Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola treballen des de l’any passat en el marc de l’estratègia d’especialització intel·ligent definida per la Generalitat (RIS3 CAT) amb l’objectiu de fer una proposta que contribueixi a transformar econòmicament el territori sobre la base de la innovació. Tal com exigeix Europa, aquesta feina s’està fent amb la implicació de tots els agents del que es coneix com a “quàdruple hèlix”, és a dir, administració, universitat i centres de coneixement, empresa i societat civil.

Les alcaldesses han exposat a Felip Puig i Pere Torres els projectes especialitzats que vol finançar el CiT amb els fons europeus i que estan orientats a promoure la manufactura avançada i proveir les empreses de la zona de serveis d’alt valor tecnològic. També li han traslladat dues apostes de caràcter transversal: una de foment de l’emprenedoria, que vol posicionar el territori CiT com a referent internacional en aquest àmbit, i una segona adreçada a l’estalvi i l’eficiència energètica.

Tal com ha explicat l’alcaldessa de Rubí i presidenta del consorci, Carme García, es tracta en tots els casos de “grans temes que són prioritats europees i també prioritats catalanes” i que tenen com a objectiu final enfortir l’economia del territori i crear ocupació. “El que volem és més activitat econòmica, per tant generar més ocupació; per nosaltres és molt important que la nostra gent tingui feina. També volem treballar amb el medi ambient, és una de les coses que també ens preocupa, fer que les nostres ciutats siguin econòmicament potents però també sostenibles”, ha resumit García.

Aquesta voluntat i el contingut concret de la proposta en què està treballant el CiT han estat ben rebuts per la Generalitat. Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat, ha explicat a la sortida de la reunió que “el que ens han plantejat està molt ben enfocat, pot sorgir-ne un molt bon projecte i confio que comptarà amb el nostre suport”. Torres ha apuntat que el territori CiT parteix d’una situació privilegiada: “Tenen empreses potents, llarga tradició industrial, centres universitaris de primer ordre, centres tecnològics, i una societat civil que en l’àmbit econòmic també està molt ben organitzada”.

El secretari d’Empresa i Competitivitat ha recordat que la nova filosofia RIS3 comporta un canvi “radical” en la manera de treballar: “El que vol Europa i el que nosaltres compartim és que els projectes siguin de transformació econòmica dels territoris per aconseguir una economia que sigui més sòlida, més innovadora, més avançada en molts aspectes, que tingui major capacitat de resistència davant de situacions de crisi”.

Un cop presentada aquesta feina conjunta, els tres ajuntaments que integren el CiT hauran de seguir treballant en la concreció dels diferents projectes, conjuntament amb els centres universitaris i les empreses del territori, que en bona part ja estan implicats en aquest procés. Segons ha confirmat el secretari d’Empresa i Competitivitat, la convocatòria per a la presentació dels projectes podria obrir-se a l’octubre.

Amb la trobada d’aquest dimecres, Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola han fet un nou pas per posar en valor les potencialitats del seu territori. Una zona amb una situació estratègica que aplega 220.000 habitants, 10.000 empreses, 5.000 investigadors i 60.000 estudiants universitaris; que genera el 3% de l’activitat econòmica del país, i que dóna feina a 90.000 treballadors.