Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí s’adhereix al Projecte Nascuts per llegir per fomentar el gust per la lectura des del primer any de vida Amb la participació de la Biblioteca i els CAP’S de la ciutat, el programa s’adreça ales famílies amb infants de 0 a 3 anys. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí s’adhereix al Projecte Nascuts per llegir per fomentar el gust per la lectura des del primer any de vida

Amb la participació de la Biblioteca i els CAP’S de la ciutat, el programa s’adreça ales famílies amb infants de 0 a 3 anys.
La ciutat de Rubí s’ha adherit al Projecte Nascuts per Llegir (NPL), un projecte que promou el gust per la lectura entre els infants de 0 a 3 anys, implicant a les famílies, a través de la Biblioteca Mestre Martí Tauler i dels professionals de la salut dels Centres d’Atenció Primària (CAP’S) de la ciutat.

El projecte ha estat presentat per l’alcaldessa, Carme García, amb la regidora de Serveis Socioculturals, Neus Muñoz, la directora de la Biblioteca, Ana Mª Garcia, i la responsable del projecte, Marta Roig. Per l’alcaldessa, “aquest projecte vol fomentar des d’abans del naixement la afició per la lectura entre la petita infància, a través de la família, establint vincles afectius entre pares i fills/es mitjançant la lectura de contes”, entre d’altres aspectes.

Per la seva banda, la directora de la Biblioteca ha explicat que “en el cas de la nostra ciutat el projecte comença inicialment als CAP’s Anton de Borja i Sant Genís, ja que el CAP Mútua encara està acabant de formar als seus professionals”. El projecte s’iniciarà a partir del 26 d’abril, “de moment amb les famílies que tindran fills i filles durant aquest any als quals se’ls farà el seguiment fins que facin els tres anys”, segons la responsable del projecte. Fins ahir, 14 d’abril, els infants nascuts a la ciutat han estat 231 (115 nenes i 116 nens).

Tot i això, la resta de famílies amb fills i filles en aquesta franja d’edat, dels quals van néixer a la ciutat 1060 al 2009 (545 nenes i 515 nens) i 992 al 2010 (530 nenes i 462 nens), que vulguin participar en el projecte tindran la mateixa informació i serveis acudint ala Biblioteca on se’ls informarà de tot el procés.

Les famílies, el primer contacte

Des dels centres de salut, es transmet a les famílies la importància de la lectura i se’ls convida a participar-hi amb el lliurament d’un dossier del projecte que inclou informació del mateix i de la biblioteca, recomanacions de lectura i la butlleta d’inscripció. Posteriorment, les famílies s’han d’inscriure a la biblioteca on se’ls hi lliurarà el carnet del nadó, un àlbum per recollir les primeres experiències lectores dels fills i filles i informació de totes les activitats, espais i materials específiques per infants de 0 a 3 anys.

A través de les visites periòdiques que les famílies fan amb els nadons als CAP’S, les infermeries i els pediatres els hi proporcionaran receptes de lectura per a cada període d’edat, amb recomanacions de contes i pautes de lectura, en funció de l’edat de l’infant, així com han de disposar d’un espai a la sala d’espera amb contes i altres materials cedits per la biblioteca. Quan el nen/es arriba als 3 anys, des del CAP se’ls recomana passar de nou per la biblioteca per recollir el diploma de nen/a lector/a i se’ls dona a conèixer altres materials i activitats per a infants més grans.


A més, al llarg de tot el període de participació en el projecte, una vegada al trimestre la Biblioteca Mestre Martí Tauler organitzarà una activitat relacionada amb els llibres i la literatura per complementar-lo. Aquestes activitats que poden ser de narració oral, com sessions de relats breus, de contes de sempre, poesia o de jocs de falda, xerrades i tallers per a famílies o espectacles de petit format, entre d’altres, donen eines als pares i mares per integrar la lectura en la seva vida quotidiana i compartir-la entre pares, mares, fills i filles.

Més de 30 municipis

Des que va començar aquesta iniciativa, l’any 2002, a través d'un grup de treball de professionals relacionats amb la literatura infantil i les biblioteques, un total de 39 municipis, entre els quals hi ha Barcelona, Amposta, Andorra, Blanes, Cerdanyola, Gavà, Molins de Rei, Ripoll, Roses, Terrassa o Vilassar de Mar entre d’altres, s’han adherit al projecte Nascuts per llegir.

Els principals objectius d’aquest projecte són ajudar a establir un vincle afectiu entre els adults i la petita infància a través de la lectura, mobilitzar la comunitat que té cura dels infants perquè no només els protegeixi de les malalties i de la violència, sinó que promogui alhora el seu desenvolupament afectiu i cognitiu, promoure el gust per la lectura des del primer any de vida, involucrar i formar la família en l'activitat lectora per què disposin de recursos per fomentar la relació que s'estableix quan els pares llegeixen contes als seus fills i fomentar el treball interdisciplinari entre els professionals de l'àmbit de la petita infància, entre d’altres.

Per Sant Jordi, la ciutat s’omple de llibres i roses

D’altra banda, a la roda de premsa la regidora de Cultura ha destacat algunes de les activitats que es faran durant la Diada de Sant Jordi a la ciutat, tot i que hi ha un Programa de Foment de la lectura que va començar a inicis de mes “amb el qual hem volgut apropar el món del llibre a nous lectors i també el món local amb activitats relacionades amb la ciutat que arribin a tots els sectors de la nostra ciutadania”.

L’activitat central del dia de Sant Jordi seran les parades de venda de llibres i roses que s’instal·laran a la renovada plaça del Doctor Guardiet des de les 10 h i fins a les 20.30 h. A més, a partir de les 11 h, començaran les activitats organitzades per commemorar aquesta data, com un taller infantil, els actes de signatura de llibres d’escriptors/ores, poetes/esses, historiadors/ores, artistes i entitats de la ciutat, que es faran d’11 a 13 h i de 17 a 20 h, les visites guiades per la ciutat que esd faran a les 12 h, les 18 h i les 19 h, des de l’estand de La Botiga de Rubí – Oficina d’Informació i Turisme que hi haurà a la plaça, i la sessió de Biblioteca al Carrer amb Conte especial a la plaça Doctor Guardiet a partir de les 18 hores.

Aquella mateixa setmana, Ràdio Rubí ha dissenyat una programació bàsicament cultural, posant l’èmfasi de manera especial en la literatura, que es podrà seguir del 18 al 25 d’abril al 99.7 de la FM.