Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí retrà homenatge al fotògraf Josep Maria Roset amb un llibre i una exposició El projecte està promogut per l’Associació Sant Galderic amb el suport de l’Ajuntament https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí retrà homenatge al fotògraf Josep Maria Roset amb un llibre i una exposició

El projecte està promogut per l’Associació Sant Galderic amb el suport de l’Ajuntament
Coincidint amb la commemoració del seu 20è aniversari, l’Associació Sant Galderic retrà homenatge al fotògraf rubinenc Josep Maria Roset amb la publicació d’un llibre i una exposició antològics. El projecte, que compta amb el suport de l’Ajuntament, vol fer justícia a la figura d’aquest polivalent artista local, que als seus 81 anys encara és en actiu. “És una persona important per a la fotografia no només a Rubí, sinó a tot el país”, ha declarat l’alcaldessa, Carme García, qui ha destacat especialment la “manera de mirar” de Roset i el “valor immens de la seva feina documental”.

El projecte es va començar a gestar el 2012, quan l’Associació Sant Galderic va pensar que “havia arribat el moment de fer un reconeixement a Roset com a professional, però també com a amic i soci”. El llibre que es publicarà, titulat Tal com jo ho he vist, reunirà 180 imatges representatives de l’àmplia trajectòria del rubinenc i que han estat seleccionades per ell mateix. Roset ha confessat: “Em vaig espantar quan em van plantejar el projecte però, una vegada recuperat, ens vam posar a treballar [...]. Ha estat una dificultat molt gran escollir 180 fotografies entre les 3.000 que havíem seleccionat”.

L’antologia d’imatges anirà acompanyada d’una presentació de Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i amic personal de Roset, a més d’un perfil biogràfic escrit per l’historiador local Eduard Puigventós i d’un text de Laura Terré, especialista en història de la fotografia i assessora del projecte.

El llibre sortirà a la venda el 2 d’octubre coincidint amb la inauguració d’una exposició que, sota el mateix títol, aplegarà prop d’una setantena d’imatges, que es completaran amb unes vitrines i textos explicatius sobre el gran arxiu del fotògraf rubinenc. La mostra es podrà veure fins al 12 de novembre a l’Espai Expositiu Municipal Aula Cultural amb la voluntat que, un cop finalitzada, iniciï una itinerància fora de la ciutat. Tal com ha dit Magda Batlles, presidenta de l’Associació Sant Galderic, “per la importància del projecte, ens ha semblat que no ens el podíem quedar només per nosaltres”.

Tot i que aquest homenatge compta amb el suport de l’Ajuntament, l’Associació Sant Galderic ha fet una crida a la ciutadania perquè contribueixi al seu finançament, ja sigui comprant anticipadament el llibre al Punt d’Informació de Rubí de l’Antiga Estació, o bé fent-hi aportacions econòmiques. Les persones que col·laborin amb el projecte rebran a canvi un exemplar signat o, si la contribució supera el preu del llibre, una fotografia també autografiada.

Una prolífica carrera
Josep Maria Roset, nascut el 1932, va començar a fotografiar amb només 16 anys. El 1957 ja va muntar el seu primer negoci de fotografia a la ciutat, que va haver d’abandonar dos anys després per marxar a Madrid a treballar com a reporter a l’agència Europa Press. Tot i que aquesta etapa de la seva carrera el va dur a cobrir esdeveniments de gran importància i a publicar les seves fotografies en els mitjans més prestigiosos, Roset no va dubtar a tornar a Rubí el 1960. Després d’una estada temporal a França, l’artista es va establir definitivament a la ciutat, on va tenir una participació activa en la posada en marxa de diverses entitats (Escola de Belles Arts, Grup 62, Grup Fotogràfic El Gra...) i va acabar obrint un estudi.

Durant més de 40 anys, Roset ha fet una important tasca de documentació fotogràfica, especialment de Rubí. El seu fons personal és excepcional, amb prop de 350.000 negatius, que se sumen als 150.000 objectes fotogràfics que ha recopilat d’altres autors. Es tracta d’un arxiu que, tal com ha explicat la coordinadora del projecte, Gemma Roset, “tot i ser local i comarcal, es distingeix perquè toca moltíssims temes diferents de la vida [...] i els toca amb la mateixa visió que mostrava a la premsa, la mirada és la mateixa”.