Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí guanya el premi estatal Ciutat Sostenible en la categoria de residus L’alcaldessa, Carme García, ha recollit el premi de mans de la infanta Cristina. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí guanya el premi estatal Ciutat Sostenible en la categoria de residus

L’alcaldessa, Carme García, ha recollit el premi de mans de la infanta Cristina.
El saló Ecocity de Fira de Barcelona ha acollit l'acte de lliurament dels Premis Ciutat Sostenible, que per setè any consecutiu atorga la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri de Medi Ambient i el patrocini de Amitech Spain S.A., com a reconeixement als municipis i ens locals supramunicipals de l'Estat Espanyol que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat.

Rubí ha estat la ciutat guanyadora a nivell estatal en la categoria de Residus pel seu model de gestió de residus municipals de 5 fraccions. Segons l’acta del jurat, “aquest model ha estat establert en un breu període de temps en substitució del cridat Residu Mínim, que comportava certs problemes de comprensió en la ciutadania. El procés de canvi es va desenvolupar amb la intenció de donar tota la informació possible als ciutadans i va comportar moltes modificacions en els serveis de residus: la substitució de campanyes de cristall i de paper per contenidors de càrrega lateral, la ubicació de nous contenidors d’envasos, el reforç de la recollida selectiva dels residus especials amb un nou Punt Net mòbil, i els minipunts nets en el carrer. Així mateix, la ciutat ha promogut la realització de múltiples campanyes educatives per a fomentar la comprensió del canvi de gestió de residus i la participació ciutadana en aquests serveis. Aquesta estratègia ha resultat en una disminució d’un 6% dels residus amb destinació a l’abocador, una recuperació de residus global del 29,8% i una reducció de la generació de residus, passant dels 1,35 kg/hab/dia en el 2007 a 1,3 kg/hab/dia en el 2008”.

El jurat qualificador d’aquest any ha estat format per les següents entitats i institucions:
- Ajuntament de Barcelona
- Ajuntament de Madrid
- Ajuntament guanyador categoria 'Ciutat Sostenible' de l'edició anterior (Donostia)
- Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP)
- Institut Català de l’Energia (ICAEN)
- Ministeri de Medi Ambient
- Fundació Fòrum Ambiental (en qualitat de secretari)

La Infanta Cristina ha lliurat els premis en un acte en el qual ha estat acompanyada per la Secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera i l'Alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat.

Durant l’acte, el president de Fòrum Ambiental, Ramon Roca, ha destacat que l’objectiu d’aquest ens és “esdevenir un vincle d’unió entre l’administració i les empreses privades, i amb aquest premis enfortim aquest vincle”. Per altra banda, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha felicitat els municipis guardonats i ha assenyalat que “és fonamental reconèixer el paper que tenen les ciutats en matèria de sostenibilitat, per recollir i impulsar accions relacionades amb els residus, les escoles verdes, la informació ambiental, l’agenda local 21, entre d’altres”.

Pel que fa a la resta de guardonats, aquest any han estat premiades les ciutats de Múrcia (categoria de Ciutat Sostenible), Mataró (en la categoria d’aigua), Tolosa (en la categoria d’atmosfera), Puerto del Rosario (en la categoria d’energia) i Gozón (esment especial en la categoria de Recursos Naturals). Com a novetat d'aquest any, la Fundació Fòrum Ambiental ha atorgat també 5 finalistes, un per a cada categoria.

Base de dades de projectes guanyadors

Després de set edicions dels Premis Ciutat Sostenible, la Fundació Fòrum Ambiental ha decidit posar a la disposició de la societat tota la informació dels projectes premiats en totes les edicions del certamen. És per això que s’està dissenyant una base de dades on-line que es podrà consultar en breu en la pàgina web dels Premis Ciutat Sostenible i que permetrà realitzar recerques dels projectes per tipologia i per zona geogràfica.

Aquesta eina està pensada com a document de consulta per a la planificació i desenvolupament de projectes de sostenibilitat tenint com a referència altres actuacions que ja han estat reconegudes i en les quals l'efectivitat dels resultats ha estat provada.

La Fundació Fòrum Ambiental

La Fundació Fòrum Ambiental és una entitat sense ànim de lucre que té com principal objectiu crear una plataforma de diàleg i col•laboració entre les empreses, les Administracions i la resta de la societat, per a aconseguir i aplicar conjuntament un model de desenvolupament més sostenible que l'actual.

El seu treball s’articula entorn a tres línies d’activitat: informació i divulgació, desenvolupament de projectes i suport a programes de formació i d’investigació. Aquestes línies persegueixen:
• La incorporació de la cultura ambiental a la cultura empresarial
• La difusió entre la societat de la compatibilitat entre desenvolupament empresarial sostenible i la protecció de la qualitat mediambiental
• El desenvolupament i la protecció d’un sector autòcton d’activitats econòmiques basades en el Medi ambient