Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es prepara per a l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos La tradicional cita tindrà lloc el proper dilluns 9 de juny a l’ermita de Sant Muç https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí es prepara per a l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos

La tradicional cita tindrà lloc el proper dilluns 9 de juny a l’ermita de Sant Muç
Els rubinencs i rubinenques estan cridats un any més a participar en l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos, que tindran lloc el proper dilluns 9 de juny coincidint amb la Pasqua Granada. L’ermita de Sant Muç serà l’escenari d’aquesta cita tradicional organitzada per l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, amb la col·laboració d’una dotzena d’entitats més.

Els actes s’iniciaran a les 9 h amb l’habitual concentració a la plaça del Doctor Guardiet, on es podrà gaudir d’una xocolatada amb melindros abans d’iniciar el camí cap a l’ermita. El recorregut es farà amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

Al voltant de les 10 h, els participants a la caminada s’aturaran per fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda. Des d’allà, i per segon any consecutiu, prendran el camí antic de Sant Muç fins arribar a l’ermita, on tindran lloc el gruix dels actes de la jornada. La tradicional missa se celebrarà a les 10.30 h, seguida d’una ballada de gegants i gegantons i d’una actuació castellera. Sobre les 12.15 h, la Colla de Diables de Rubí, Rubeo Diablorum i els Diables de la Riera, les Espurnes i els Trons encendran el foc.

Un dels moments més esperats de la festa serà la Dansa dels Xatos, a les 12.30, que anirà acompanyada d’una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal del Llobregat.

Sobre les 14 h, arribarà el moment de fer una pausa per gaudir de l’arròs que, des de fa anys, s’encarrega de cuinar la Unión Extremeña de Rubí. Els tiquets de l’àpat es podran adquirir al preu de 6 euros.

L’activitat es reprendrà a les 16 h amb les danses participatives a càrrec de l’Esbart Dansaire, que posaran el colofó a una jornada marcada habitualment per l’alta participació.

Des del 1986
La Festa dels Xatos es va recuperar a Rubí el 1986, coincidint amb la commemoració del Mil·lenari de la ciutat. Es tracta d’una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien de romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç.

Des de la seva recuperació, de la mà de l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, la festa s’ha anat consolidant com una de les cites ineludibles de la cultura popular i tradicional a la ciutat.