Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí dóna a conèixer a Europa el projecte 'Comerç sostenible' El 31 d’octubre es tanquen les inscripcions per participar en aquest projecte d’eficiència energètica adreçat als comerços locals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí dóna a conèixer a Europa el projecte 'Comerç sostenible'

El 31 d’octubre es tanquen les inscripcions per participar en aquest projecte d’eficiència energètica adreçat als comerços locals
Membres de l’equip de l’Ajuntament de Rubí que desenvolupa el projecte Rubí Brilla han viatjat recentment a la localitat de Ŝentrupert, a Eslovènia, per participar a la segona reunió de coordinació de la iniciativa REMIDA (smaRt Energy chains and coMunIties in the meD Area), dins del programa europeu MED (Europe in the Mediterranean).

El MED és un programa transnacional de cooperació territorial europea enfocat a la innovació per a les energies renovables i l’eficiència energètica en les regions mediterrànies. Dins d’aquesta iniciativa, es desenvolupa el projecte REMIDA, que té com a objectiu posar en marxa nous esquemes de participació entre entitats públiques-privades i persones, per tal d’estimular l’eficiència energètica, l’ús de les energies renovables i el desenvolupament del que es coneix com a “cadenes intel·ligents”. Rubí s’ha implicat en aquest projecte juntament amb les províncies italianes de Gorizia i Potenza, l’Agència Energètica de la Ribera de València, França, Grècia, Eslovènia, Montenegro i Bòsnia.

La nostra ciutat participa a REMIDA amb una acció específica, Comerç sostenible, per la qual ha obtingut un finançament de 120.000€ per al període 2013-2015, als quals cal sumar una aportació de 40.000€ del propi Ajuntament. La iniciativa pretén que els comerços estalviïn en la factura energètica, apostin per una comercialització sostenible i de proximitat, i augmentin de pas la seva competitivitat.

Fa uns mesos, es va fer una prova pilot de Comerç sostenible a 17 establiments del municipi. Aquest assaig va consistir a fer auditories sobre cadascun dels aspectes en què se centra el projecte: àmbit energètic, gestió de residus i producte. En funció dels resultats, es va classificar els comerços en cinc categories: sense categoria (la de menor puntuació), bronze, plata, or i Rubí (la de major puntuació). Així, va quedar demostrat que la majoria d’establiments es podien encabir a la categoria de plata i que obtenien una molt bona nota especialment en l’àmbit de la gestió de residus.

Ara, aquesta primera experiència s’estendrà a tots els comerços de la ciutat que ho sol·licitin. Els establiments interessats a participar-hi s’hi poden inscriure fins al 31 d’octubre omplint el formulari que trobaran a la pàgina web http://seu.ajrubi.cat/rubibrilla/comerc.

En una primera fase del projecte, es fa una anàlisi sobre el consum energètic dels comerços, la gestió que fan dels residus i el producte que comercialitzen. En segon lloc, es plantegen propostes de millora, moltes de les quals no suposen cap despesa econòmica. En cas que sigui necessària una inversió, se’ls informa sobre les ajudes i subvencions existents per poder dur-les a terme. Sis mesos després d’aquesta fase d’assessorament, es fa un segon estudi per avaluar el resultat de les accions que s’hagin pogut implementar. En funció dels resultats, s’atorga als comerços els distintius de classificació, que seran visibles a la porta de cada establiment. Per últim, s’ofereix als establiments formació específica, així com també informació sobre les diferents possibilitats de compra d’energia que existeixen actualment.

Feina avançada

A la reunió de coordinació mantinguda a Eslovènia, s’ha fet balanç de la feina realitzada fins ara. Totes les accions del projecte REMIDA s’estructuren en Work Packages, el que permet avaluar en tot moment com avancen els diferents socis dins d’aquesta iniciativa. Entre les qüestions que ja s’han resolt està la posada en marxa d’una pàgina web, http://remida-besmart.com/, que a partir d’ara s’haurà de nodrir amb les aportacions de les regions participants.

El gruix dels socis de REMIDA hi prenen part amb la intenció final de signar el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, pensat per implicar els municipis en la lluita contra el canvi climàtic, assumint l’objectiu de reduir les seves emissions de diòxid de carboni més d’un 20% l’any 2020. En aquest sentit, Rubí va un pas per endavant, ja que el nostre municipi es va adherir a aquest document l’any 2008 i, a principis de 2011, ja va aprovar el seu propi Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES).

A banda d’avaluar la feina feta dins del projecte REMIDA, la visita a Eslovènia ha servit també per conèixer algunes bones pràctiques sobre eficiència energètica i renovables que s’estan duent a terme a Ŝentrupert. Els participants han pogut veure una instal·lació de biomassa a la guarderia del poble i la rehabilitació de l’escola feta amb criteris d’eficiència energètica

La propera trobada de coordinació de REMIDA tindrà lloc al febrer a València.