Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí disposarà d'un cens real de la indústria i el comerç existent al municipi L’Ajuntament ha signat un conveni amb la Diputació de Barcelona. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí disposarà d'un cens real de la indústria i el comerç existent al municipi

L’Ajuntament ha signat un conveni amb la Diputació de Barcelona.
L’Alcaldessa de Rubí, Carme García, ha presentat, acompanyada de la diputada d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge, Anna Hernández, la regidora de Comerç, Arés Tubau, el regidor d’Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco i el diputat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Xavier Florensa, una iniciativa conjunta que tindrà com a resultat, en un termini màxim de 10 mesos, l’elaboració d’un cens de totes les activitats industrials i comercials presents al municipi.

En una primera fase, moment en el que es troba actualment el projecte, s’analitzaran les dades que posseeix l’Ajuntament relatives a activitats, llicències i cartografia de la ciutat. El següent pas serà la comprovació sobre el terreny de l’emplaçament de les activitats i, finalment, es crearà una base informàtica amb totes les dades i se situarà cartogràficament l’emplaçament de totes les activitats identificades.

Indústries, comerços i locals

A part d’identificar, localitzar i llistar totes les activitats industrials, tant classificades (aquelles que són susceptibles d’afectar el medi ambient, la seguretat, la salut de les persones, la flora, la fauna o els béns), com aquelles que es consideren innòcues, també s’inclouran totes les activitats comercials i de serveis excepte aquells que no tinguin establiment.
Els cens també recollirà tots els locals comercials en planta baixa buits.

L’alcaldessa ha informat que l’ajuntament té censades en l’actualitat un total de 4.700 activitats, de les quals, 1600 són activitats comercials i de serveis. Una altra xifra destacada és la d’empreses que paguen l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques) perquè tenen una facturació superior al milió d’euros. Actualment, a Rubí, hi ha comptabilitzades 1.117.

Són dades no exhaustives que molt probablement canviïn amb l’elaboració d’aquest cens que té com a principal objectiu convertir-se en una radiografia de les activitats amb seu al municipi.
García s’ha referit al descens de demandes de llicències per activitats que s’ha experimentat al darrer any, d’un 22 %, i ha apuntat que “una de les prioritats del municipi és que les activitats que es fan a la ciutat hi continuïn”.

L’alcaldessa també ha plantejat com “important”, el fet que el nou cens permetrà poder tenir un control exhaustiu sobre les activitats classificades i sobre el compliment que en fan de les normatives. Pel que fa les activitats innòcues, el cens permetrà conèixer cartogràficament la seva situació exacta. La regidora de Comerç, Arés Tubau, ha qualificat el nou cens com “una eina imprescindible per tenir un coneixement real de les activitats comercials i serveis que facilitarà la posada en marxa d’actuacions de dinamització del comerç”. També ajudarà a l’elaboració d’un programa d’orientació per als equipaments comercials d’acord amb el que preveu la Llei d’equipaments comercials.

Tant Anna Hernández com Xavier Florensa han incidit en el paper que la Diputació fa per donar suport a les administracions locals. La Diputada d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge ha volgut evidenciar la importància de disposar d’aquest cens “un instrument molt potent i transversal que permet tenir una radiografia de la ciutat que facilita l’anàlisi i la posterior presa de decisions per configurar el model de ciutat que cada municipi vol”. En la mateixa línia, el diputat de Comerç, ha apuntat “la necessitat de conèixer la realitat per poder impulsar polítiques eficaces de dinamització del comerç local”. Florensa ha afegit que, en el cas de Rubí, l’elaboració d’aquest cens d’activitats es planteja com una “prova pilot” donat que incorpora paràmetres concrets i específics pel que fa l’activitat comercial que no s’han inclòs en estudis previs elaborats per la Diputació.

Un cop elaborat el cens d’activitats, l’Ajuntament de Rubí s’encarregarà de mantenir-lo actualitzat. El cost del projecte és de 185.000 euros i la Diputació assumeix el 85 % de l’import total.