Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí demana a la Generalitat que verifiqui que els residus que s’aboquen a Can Carreras són els autoritzats L’Ajuntament també reclama informació sobre la possibilitat que Can Balasc i/o Can Carreras puguin convertir-se en el nou abocador metropolità https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí demana a la Generalitat que verifiqui que els residus que s’aboquen a Can Carreras són els autoritzats

L’Ajuntament també reclama informació sobre la possibilitat que Can Balasc i/o Can Carreras puguin convertir-se en el nou abocador metropolità
El regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha fet arribar a la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, a la Direcció General de Qualitat Ambiental i a l’Agència de Residus de Catalunya tot un seguit de fotografies de l’abocador de Can Carreras. Les imatges, enviades recentment per ciutadans anònims a l’Ajuntament, poden donar indicis d’una possible mala gestió dels residus que, segons el Consistori, es produeix en aquesta instal·lació des de l’inici de l’activitat i fins a l’actualitat.

L’Ajuntament de Rubí ha manifestat en nombroses ocasions la problemàtica associada al dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Carreras, de la mercantil FSM Vertispania SL. La instal·lació compta amb una autorització atorgada pel departament de Territori i Sostenibilitat, que ha estat impugnada per l’Ajuntament. A hores d’ara, la impugnació està pendent de resolució per part dels òrgans judicials.

Tal com recorda Velasco, aquesta autorització i les successives modificacions no substancials de les quals és coneixedor el Consistori no permeten la gestió de residus de serveis mèdics, veterinaris i d’investigació associada, amb diverses excepcions. Amb les fotografies a la mà, l’Ajuntament de Rubí demana a la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, a la Direcció General de Qualitat Ambiental i a l’Agència de Residus de Catalunya que exposin les actuacions que han realitzat per tal de verificar que no s’estan dipositant residus dels codis no autoritzats en aquesta instal·lació.

D’altra banda, el regidor també ha enviat una carta a aquests tres organismes demanant informació sobre la possibilitat que Can Balasc i/o Can Carreras puguin convertir-se en el nou abocador metropolità, després de l’anunci de la clausura imminent de Coll Cardús, a Vacarisses. La setmana passada, el director general de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va explicar a un mitjà de comunicació que la pedrera Berta (Sant Cugat i el Papiol) i Can Balasc (Rubí) podien ser el nou emplaçament per dipositar-hi les deixalles de la regió metropolitana, un cop tanqui Coll Cardús el primer semestre de 2015.

En aquest sentit, Manuel Velasco demana si s’ha iniciat, per part d’algun d’aquests tres organismes, algun contacte amb FSM Vertispania SL o amb TMA Grupo Sánchez amb l’objectiu de traslladar l’activitat de Coll Cardús cap al dipòsit controlat de Can Carreras i/o l’extractiva de Can Balasc (Sibila).

A la carta enviada per Velasco, l’Ajuntament aclareix que el Pla Especial Urbanístic (PEU) de Can Carreras i Can Balasc no només pretén legalitzar l’autorització ambiental atorgada per sentència judicial per a dipòsit controlat de classe II amb restriccions, sinó que pretén convertir l’antiga extractiva en un dipòsit controlat de classe II per residus no perillosos sense cap mena de limitació.

Finalment, el Consistori també vol conèixer si la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat i l’Agència de Residus de Catalunya tenen previst permetre nous emplaçaments per dipòsits controlats de tipus II abans que el Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya 2013-2020 (PINFRECAT) estigui aprovat definitivament.