Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí considera poc ateses les seves al·legacions al Pla d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals L’Ajuntament demana a l’Agència de Residus de Catalunya que tingui en compte les aportacions del Consistori en la redacció final del PINFRECAT https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí considera poc ateses les seves al·legacions al Pla d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals

L’Ajuntament demana a l’Agència de Residus de Catalunya que tingui en compte les aportacions del Consistori en la redacció final del PINFRECAT
L’Ajuntament de Rubí entén que no s’han tingut prou en compte les al·legacions que ha presentat al Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya 2013-2020 (PINFRECAT). En una carta enviada a l’Agència de Residus de Catalunya, el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, demana que aquest organisme tingui en compte aquestes al·legacions com a “aportacions rellevants en la redacció final del pla”.

Velasco explica que, un cop vista la darrera versió revisada del PINFRECAT, “sentim poc ateses les nostres consideracions”. Una de les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Rubí demana que s’estableixi una distància mínima respecte els nuclis de població i les zones industrials on no es podran instal·lar aquest tipus d’infraestructures, atès principalment l'impacte odorífer que generen aquestes activitats. També sol·licita que es defineixin zones sensibles (hospitals, escoles, etc.) i que es determini un radi de distància mínim superior a la distància que s’estableixi pels nuclis de població i les zones industrials. Paral·lelament, també s’insta a evitar la concentració d'infraestructures en una mateixa comarca. En canvi, segons el regidor, la versió revisada del PINFRECAT només diu que es tindran en compte les distàncies respecte a nuclis urbans i altres activitats, sense delimitar distàncies concretes ni recollir res més de les al·legacions rubinenques.

Una altra de les aportacions del Consistori reclama que, tenint en compte que no hi ha legislació pel que fa a la qualitat odorífera de l'aire, el Pla podria incorporar prescripcions específiques per aquest vector ambiental. En canvi, la versió revisada del PINFRECAT només recull parcialment aquesta al·legació, ja que no incorpora prescripcions especifiques, sinó que exposa que caldrà valorar la ubicació i les mesures a proposar.

D’altra banda, Manuel Velasco creu que els condicionats que contempla el Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya 2013-2020 per a la implantació de dipòsits controlats no haurien de ser importants. El pla defineix “l’ús, de forma prioritària, de les zones degradades per activitats extractives, sempre i quan es compleixin els requeriments tècnics de l’activitat, així com la protecció del medi ambient i la salut de les persones”. També contempla “l’elecció de formacions geològiques del tipus argilós, granític inalterat i pissarra en zones geològicament contínues, sempre que sigui possible, ateses les menors necessitats d’impermeabilització associat”. Des de l’òptica rubinenca, Velasco considera que aquests criteris “penalitzen fortament aquells municipis que tenim forats d’extractives, com és el cas de Rubí”.

Per tot això, el regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat demana a l’Agència de Residus de Catalunya que tingui en compte totes aquestes al·legacions en la redacció final del Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya 2013-2020.