Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora el Dia contra la Violència vers les Dones amb diverses activitats de sensibilització El manifest d’aquest any incideix en la importància de prevenir la violència masclista entre els joves https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora el Dia contra la Violència vers les Dones amb diverses activitats de sensibilització

El manifest d’aquest any incideix en la importància de prevenir la violència masclista entre els joves
Rubí se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència vers les Dones amb un programa d’activitats que posa especial èmfasi en la sensibilització i que té com a punt culminant la lectura del manifest institucional el dilluns 25 de novembre, data de l'efemèride. El text, consensuat per les quatre diputacions catalanes, la Generalitat de Catalunya i les entitats municipalistes, incideix en la importància d’intervenir en els grups de població més joves per prevenir la violència. Per aquest motiu, una part de les activitats programades pel Servei de Joventut i Dona de l’Ajuntament de Rubí s’ocupen precisament d’aquest grup d’edat.

Durant tota aquesta setmana, els informadors del PIDCES, el Programa de Descentralització de la Informació als Instituts d’Ensenyament Secundari, visitaran els centres de secundària a l’hora del pati per abordar amb els seus alumnes la problemàtica de la violència de gènere. En el marc d'aquestes trobades, s’oferirà als joves la possibilitat de signar el manifest del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència vers les Dones i se’ls repartiran els tradicionals llaços de color lila. La campanya també vol ser un incentiu perquè aquesta problemàtica es treballi a les aules.

Aquests dies també tindran lloc noves sessions del Taller d’autoprotecció i defensa personal per a dones organitzat pel Servei de Joventut i Dona i la Policia Local. El 6 de novembre es va tancar el primer curs d'aquest any, i ara tot just se n'està realitzant el segon. L’objectiu principal d’aquests tallers és mostrar a les dones que es puguin trobar en situacions d’agressió física o verbal diferents tècniques de defensa personal. A través de consells bàsics i exercicis pràctics, agents de la Policia Local ensenyen a les assistents com aprofitar l’agressivitat del seu oponent i els seus punts dèbils per defensar-se.

Aquestes activitats es complementen amb diverses propostes impulsades per Mujeres creativas del Vallés. L'entitat cultural ha organitzat aquest mes de novembre dues edicions del seu Punt de trobada femení a l'Ateneu. La primera va tenir lloc el 8 de novembre i la següent es farà aquest divendres 22, amb l'alcaldessa, Carme García Lores, com a protagonista. En el marc dels actes per commemorar el Dia Internacional per l'Eradicació de la Violència vers les Dones, Mujeres creativas del Vallés també ha realitzat ja una sortida a la Maternitat d'Elna, guiada per Assumpta Montellà, i el proper 13 de desembre farà el lliurament dels premis del seu certamen de relats.

El programa inclou, a més, una nova edició de l'activitat Conversa amb l'autor de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Aquest dijous 21, a partir de les 19 h, els assistents podran debatre amb l'escriptora Sílvia Gélices entorn del seu llibre Cada mañana es abril. D'altra banda, la passejada cultural prevista per aquest diumenge 24 tindrà com a temàtica el Rubí en femení. A partir de les 10 h i durant una hora i mitja aproximadament, es recorreran l'avinguda Barcelona, les Escoles Evangèliques, l'Escola Regina Carmeli, el Casino Espanyol i la plaça Montserrat Roig.

Totes aquestes propostes culminaran amb l'habitual acte institucional el dilluns 25 de novembre a la plaça de l'Ajuntament, durant el qual es farà lectura del manifest unitari i es mantindrà un minut de silenci en record de les víctimes de la violència vers les dones. Usuaris de l’Espai Jove Torre Bassas posaran la seva veu al text.

Els rubinencs que vulguin sumar-se a la commemoració ho podran fer assistint a les activitats programades però també expressant la seva opinió sobre el tema al Twitter, utilitzant l’etiqueta #25NRubi.

Serveis per a les víctimes

Entre els mesos de gener i setembre del 2013, els Mossos d’Esquadra han registrat a Rubí 115 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella. La majoria de les víctimes (75) han estat dones d’origen d’espanyol. Pel que fa a l’edat, les denúncies han provingut sobretot de rubinenques d’entre 18 i 35 anys (51), seguides del col·lectiu d’entre 36 i 50 anys (49).

L’Ajuntament de Rubí posa a disposició de les dones de la ciutat diversos serveis d’assessorament i auxili. Aquest és el cas de la Casa d’urgències, que es va posar en marxa el 2003 per a acolliments de curta durada de víctimes de la violència de gènere que estiguessin en una situació de perill. Durant aquest 2013, han estat cinc dones les que s’han allotjat en aquesta casa, sumant un total de 23 dies d’ocupació.

Els Ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, mitjançant un conveni amb la Creu Roja, també disposen d’un Punt de Trobada, que garanteix un espai de neutralitat per aquelles parelles amb fills amb dificultats per desenvolupar els règims de visites normalitzats. 17 famílies de Rubí han utilitzat aquest servei entre els mesos de gener i octubre després que ho dictaminés un jutge.

D’altra banda, el Servei Jurídic ha assessorat en el que portem d’any 150 dones per temes com separacions, divorcis, guarda i custòdia, execucions forçoses i maltractaments, entre d’altres.

Pel que fa al Servei d’Atenció Psicològica, orientat a dones majors d’edat que viuen o han viscut situació de discriminació i/o violència de gènere, ha rebut entre els mesos de gener i octubre un total de 692 visites. En total, s’han atès 151 dones entre casos nous d’aquest any (71), reobertures de casos antics (13) i casos oberts abans de gener de 2013 (67). També s’ha fet atenció grupal a través del Taller de relacions igualitàries i sense violència entre nois i noies joves, que va comptar amb la participació de set noies d’entre 12 i 17 anys; i del Taller d’autoestima i assertivitat, que va aplegar set dones d’entre 30 i 40 anys.

En darrer terme, el servei de teleassistència per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) ha tramitat aquest any 15 altes. L’any passat també es van incorporar a aquest recurs 15 dones, mentre que una se’n va donar de baixa. Actualment, hi ha activades en aquest servei un total de 135 usuàries.