Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí Brilla mostra els beneficis de la col·laboració entre administració, universitat i empresa La 6a reunió tècnica de Rubí Brilla ha presentat el cas d’èxit de Cremalleras Rubí i l’estudi realitzat en col·laboració amb l’ICGC https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí Brilla mostra els beneficis de la col·laboració entre administració, universitat i empresa

La 6a reunió tècnica de Rubí Brilla ha presentat el cas d’èxit de Cremalleras Rubí i l’estudi realitzat en col·laboració amb l’ICGC
Més d’una seixantena de persones, entre representants d’empreses i alumnes dels cursos d’eficiència energètica del Servei d’Impuls a l’Ocupació (SIO), han participat a la 6a reunió tècnica del projecte municipal Rubí Brilla. La jornada ha servit per exemplificar els beneficis de la col·laboració a tres bandes, el que es coneix com a “triple hèlix”, entre administració, universitat i empresa.

En aquesta nova reunió, s’ha presentat el cas d’èxit de l’empresa local Cremalleras Rubí, S.A., que, gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de Rubí i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), tindrà ocasió de resoldre un problema que afectava la seva productivitat i la qualitat del seu producte. La companyia, dedicada a la fabricació de cremalleres, va detectar una presència excessiva de partícules de coure en un dels seus articles i, per solucionar-la, va adoptar un sistema de rentat que li generava un coll d’ampolla, és a dir, una baixa producció i un augment de costos.

Gràcies a l’acord amb l’Ajuntament i la UPC, dos alumnes d’Enginyeria Industrial d’aquesta universitat van poder desenvolupar el seu projecte de final de carrera en aquesta empresa, estudiant el problema real que patia i les seves possibles solucions. Ara, Cremalleras Rubí té a les seves mans la possibilitat d’aplicar el mètode d’eliminació de les partícules de coure proposat per aquests estudiants i incrementar d’aquesta manera la seva productivitat. Per a Ángel Ruiz, coordinador del projecte Rubí Brilla, això demostra el “gran nivell de detall” al qual poden arribar els projectes de final de carrera i la utilitat d’establir una col·laboració amb el món universitari que permeti als alumnes aplicar els seus coneixements en casos reals.

La jornada d’aquest divendres també ha servit per presentar els resultats de l’estudi sobre l’eficiència energètica de les naus industrials de Rubí realitzat en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Al febrer de 2013, avions equipats amb sensors tèrmics TASI van sobrevolar Rubí en dos horaris diferents per identificar les fugues de temperatura que es produeixen a les cobertes de les empreses situades als polígons. Amb les dades a la mà, es va fer una selecció d’un centenar de companyies amb problemes de pèrdua de calor per tal de fer un treball de camp, a càrrec d’alumnes de la UPC, que permetés completar l’estudi i fer recomanacions de millora a les empreses.

Aquest és un projecte pioner a nivell europeu que s’emmarca també en un conveni de col·laboració a tres bandes, en aquest cas entre l’Ajuntament de Rubí, la UPC i l’ICGC. Amb aquesta iniciativa, desenvolupada en el marc de Rubí Brilla, el consistori busca augmentar la competitivitat de les empreses locals i donar resposta a les seves necessitats.