Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mig centenar de persones participen a la jornada Mou-te per detectar els problemes de mobilitat a la ciutat Amb aquesta activitat s’ha iniciat la fase participativa del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) de Rubí. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Mig centenar de persones participen a la jornada Mou-te per detectar els problemes de mobilitat a la ciutat

Amb aquesta activitat s’ha iniciat la fase participativa del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) de Rubí.
Prop d’una cinquantena de persones van participar dissabte a la jornada “Mou-te”, una activitat que ha donat el tret de sortida a la fase participativa del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) de Rubí. L’objectiu de la jornada era que els participants experimentessin, detectessin i posessin de manifest les problemàtiques que condicionen la mobilitat a la ciutat.

Per aquest motiu es van establir tres itineraris: un primer a peu, que van seguir homes, dones i infants; un altre també a peu, que van realitzar gent gran i persones amb mobilitat reduïda; i el darrer en bicicleta. Tots els recorreguts es van iniciar a la plaça del Doctor Guardiet i van finalitzar a l’Ajuntament, passant per centres d’atracció com ara l’estació de FGC, el Mercat Municipal i el CAP Mútua de Terrassa. L’itinerari en bicicleta va ser més llarg, abastant també la zona de la Biblioteca Mestre Martí Tauler, el poliesportiu de Can Rosés i el pavelló de la Llana.

Els ciutadans que es van desplaçar a peu van posar de manifest les deficiències d’algunes voreres, així com la indisciplina viària d’alguns vehicles que aparquen a les places d’estacionament reservades per a persones amb mobilitat reduïda. També van destacar aquells aspectes positius que van detectar durant el recorregut, com ara el resultat de les diferents actuacions fetes en el marc del Pla de Voreres. I és que després de les diferents obres que s’han fet, la millora de l’estat de les voreres és molt significativa, s’ha ampliat la seva amplada i, a més, s’han adaptat els passos de vianants per a persones que circulen amb cadira de rodes.

Per la seva banda, els usuaris de bicicleta van destacar la manca de carrils-bici a la ciutat i la dificultat de fer compatible la circulació de bicicletes amb els vehicles motoritzats.

Pla de Mobilitat Urbana
El PMU és el document bàsic per a configurar les estratègies de mobilitat sostenible i segura de la ciutat. Entre d’altres normatives, la llei 9/2003 de Mobilitat de Catalunya obliga els municipis de més de 50.000 habitants a disposar d’un pla d’aquestes característiques. Els objectius d’aquest pla són mantenir els criteris de mobilitat sostenible i segura, recuperar l’espai públic per a usos socials (comerç, restauració, etc.), configurar un sistema de transport més vinculat a la relació cost/eficiència per millorar la competitivitat, augmentar la integració social i l’accessibilitat més universal, planificar el territori i les infraestructures minimitzant les distàncies dels desplaçaments i reduir les emissions de CO2 i altres partícules.

L’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) ha de seguir diverses fases. En primer lloc, s’ha de recollir la informació i dur a terme un treball de camp, així com fer una anàlisis territorial i socioeconòmica. La segona fase consisteix en analitzar l’oferta i la demanda existent del sistema de mobilitat, fixant-se també en les externalitats del sistema de transport. Posteriorment s’ha de dur a terme una diagnosi participativa de la situació actual i futura. Una quarta fase consisteix en establir els objectius i dur a terme un estudi d’alternatives, presentar les propostes participades i elaborar un programa d’actuacions i un càlcul d’indicadors. I, finalment, tramitar el document i fer-hi les modificacions oportunes. L’aprovació definitiva del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) recaurà en l’Ajuntament i en la Generalitat de Catalunya.

Reunions participatives
L’Ajuntament de Rubí ja va presentar els objectius del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) als ciutadans que van participar als plenaris de mobilitat del projecte Compromís de barri celebrats a finals de l’any passat. En aquelles trobades, membres d’entitats i ciutadans a títol individual van exposar la seva percepció sobre la mobilitat als seus barris i al conjunt de la ciutat en general.

Ara, el consistori vol ampliar la convocatòria d’aquestes trobades participatives a la resta de ciutadans, amb l’objectiu que hi hagi la màxima representació ciutadana. A banda de realitzar reunions territorials en el marc dels plenaris del projecte Compromís de barri, també es duran a terme reunions sectorials amb el Consell de la Infància, el Consell de la Gent Gran i altres col·lectius, com ara empresaris, bars i restauradors, comerciants, persones amb mobilitat reduïda, etc.

En aquestes trobades, que s’iniciaran a finals de maig, es donarà a conèixer el contingut de la diagnosi tècnica i es demanarà als participants que aportin les seves percepcions i experiències sobre la mobilitat a la ciutat, per tal de nodrir aquest document.

En una fase posterior –la propositiva–, l’Ajuntament proposarà tot un seguit de millores per solucionar les problemàtiques detectades i es tornarà a convidar la ciutadania perquè també faci les seves propostes i valori les que hagi plantejat el consistori.