Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mariano Marzo: 'Les empreses que facilitin al ciutadà com ser més eficients tindran una gran penetració en el mercat' Una quarantena d’empreses del sector de l’eficiència energètica i les energies renovables assisteixen a la presentació del projecte Rubí Brilla. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Mariano Marzo: 'Les empreses que facilitin al ciutadà com ser més eficients tindran una gran penetració en el mercat'

Una quarantena d’empreses del sector de l’eficiència energètica i les energies renovables assisteixen a la presentació del projecte Rubí Brilla.
El professor Mariano Marzo ha traslladat a un auditori format majoritàriament per empresaris que “invertir en eficiència és el negoci del futur i el segon negoci és la inversió en renovables”. Ho ha fet en el marc de la presentació del projecte Rubí Brilla que s’ha marcat com a objectiu convertir la nostra ciutat en un referent nacional i internacional en l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en entorns industrials com a factor de millora de competitivitat i millora ambiental del territori.

L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, ha escenificat davant una quarantena d’empresaris locals i de fora del municipi l’aposta de la ciutat pel sector de l’eficiència energètica i les energies renovables. Ho ha fet introduint l’acte de presentació del projecte Rubí Brilla i demanant la col·laboració dels assistents per garantir l’èxit de la iniciativa.

García s’ha referit a la decisió que l’any 2008 va prendre la ciutat dins l’ Acord per al Desenvolupament Econòmic i Social de Rubí per continuar sent un municipi industrial i econòmicament actiu “quan aleshores aquesta aposta no estava de moda i eren els serveis els que es demandaven”. Aquella aposta dóna ara un pas endavant, en un context de crisi globalitzada, amb l’objectiu de generar ocupació, mantenint les empreses actuals i fent una crida a empreses que es desenvolupin en el sector de les energies des d’una perspectiva renovable i d’eficiència.

El professor de la Universitat de Barcelona i especialista en el sector de les energies, Mariano Marzo, ha fet de garant de la iniciativa local en una ponència on ha posat de manifest que el futur de la humanitat depèn de la priorització que es doni a la gestió energètica global. Ha mostrat algunes dades sobre l’evolució del consum energètic i emissió de CO2 des de l’any 1950 per posar de manifest la insostenibilitat del model que, des d’aleshores, ha multiplicat per 5 el consum i per 4 les emissions. Amb dades objectives procedents de fonts oficials també ha mostrat el futur en funció de tres escenaris concrets que van des del “no fer res”, que en poc més de 20 anys provocaria un increment de la temperatura de la terra en més de 3,5ºC, al model més desitjable, “per ser el més sostenible”, que redueix considerablement el consum i per tant les emissions, per la qual cosa aquest increment de temperatures no superaria els 2ºC.

Mariano Marzo ha emmarcat el concepte de sostenibilitat en un conjunt d’accions que obligatòriament han de tenir en compte tres vessants: l’ecològica, amb la cura mediambiental; l’energètica, assegurant el subministrament; i l’econòmica pel que fa el factor de competitivitat.

Marzo ha explicat que actualment el 30% de la població mundial està consumint entre el 77 i el 80% de l’energia. Amb aquesta dada ha volgut donar una dimensió de “com pot ser el futur quan la resta de la humanitat s’emmiralli en el nostre model i vulgui fer exactament el mateix que fan els països rics. Això, simplement és insostenible”, ha dit.

Davant aquest panorama de present i de futur, el professor ha apuntat de quina forma pot contribuir una ciutat per assolir la sostenibilitat desitjada. Marzo, adreçant-se als empresaris assistents a la jornada, ha dit que “aquelles empreses que facilitin al ciutadà com ser més eficients tindran una gran penetració en el mercat”.

L’alcaldessa, Carme García, un cop finalitzada la ponència, ha avançat que l’Ajuntament està treballant en un projecte de voluntariat energètic que es presentarà properament i que incideix precisament en la reducció del consum amb el doble objectiu d’estalvi econòmic i de sostenibilitat mediambiental.

L’alcaldessa ha valorat molt positivament la participació dels empresaris de la ciutat, que després de la ponència han pogut conèixer en detall el projecte Rubí Brilla i començar a participar, creant grups de treball que es trobaran de forma periòdica per aplicar les diferents accions previstes.