Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'OSE consolida la seva tasca de suport integral a empreses i emprenedors Durant el 2013, el servei d’Orientació, informació i suport a la creació d’empreses va generar 51 llocs de treball https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'OSE consolida la seva tasca de suport integral a empreses i emprenedors

Durant el 2013, el servei d’Orientació, informació i suport a la creació d’empreses va generar 51 llocs de treball
L’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) de l’Ajuntament de Rubí va contribuir amb la seva feina a la creació de noves empreses i llocs de treball durant el 2013. El balanç del servei, presentat aquest divendres pel regidor de Promoció Econòmica i Treball, Jaume Buscallà, evidencia que els diferents projectes que es desenvolupen en aquesta àrea estan tenint un impacte directe sobre l’activitat econòmica de la ciutat. Així, el servei d’Orientació, informació i suport a la creació d’empreses va permetre la constitució de 33 noves firmes durant el 2013, generant d'aquesta manera 51 llocs de treball nous.

A aquestes xifres cal sumar la trentena de rubinencs i rubinenques que van trobar feina en un total de 19 empreses gràcies al projecte de suport a la creació d’ocupació 6+6 (un 35,48% dels contractes van ser de caràcter indefinit) i els 18 projectes empresarials subvencionats gràcies als Ajuts per a la creació d’empreses i el suport al treball autònom, totes dues accions emmarcades en el Paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi 2013.

El regidor Jaume Buscallà ha volgut posar l’accent en aquestes xifres: “A vegades costa dimensionar-les però, en el moment en què estem, crear ocupació vol dir molt perquè darrere de cada lloc de treball hi ha una família. És importantíssim lluitar per cada lloc de treball i cada empresa”.

El 2013, l’activitat de l’OSE es va reforçar amb la posada en marxa de la Finestreta Única Empresarial de Rubí (FUER), que permet als emprenedors i les empreses fer tots els tràmits i accedir a tota la informació que necessiten des d’un únic punt, situat a la Masia de Can Serra. Des del mes de maig, la FUER ha fet 253 atencions directes a empreses i ha registrat 1.653 expedients de 846 firmes diferents, inclosos els derivats des de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC). “Les empreses en fan una valoració molt positiva, se n’adonen que hi ha persones en primera línia capaces de tutelar tots els tràmits que necessiten”, ha declarat Buscallà.

Aquesta atenció integral es consolidarà en els propers mesos amb la posada en marxa d’un Punt d’Atenció a l’Emprenedor (PAE), un servei gratuït que permetrà donar d’alta nous projectes empresarials, de manera que l’OSE tancarà tot el cicle de la creació i consolidació d’empreses. Per fer-ho possible, l’Ajuntament s’acollirà al sistema de tramitació telemàtica que ha desenvolupat el Centro de Información y Red de Creación de Empresa (CIRCE), depenent del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. Només quatre ajuntaments de la província de Barcelona disposen actualment d’aquest servei, fins al moment amb un molt bon balanç.

Millorant la competitivitat de les empreses

Un dels principals camps d’acció de l’OSE són els projectes de millora de competitivitat empresarial. Al llarg del 2013, es van desenvolupar amb èxit diverses iniciatives d’aquest tipus, tres d’elles centrades en la internacionalització. El projecte de Quadre de comandament, consistent en la implementació d’una eina que facilita a les empreses el control de la seva gestió, va comptar amb la participació d’una desena de companyies; vuit empreses van participar al projecte de Finançament a mida; i una vintena més es van repartir entre les tres iniciatives relacionades amb la internacionalització: Inici a la internacionalització, Consolidació a la internacionalització i Diversificació internacional.

Una altra manera de contribuir a la major competitivitat de les empreses locals és millorar els serveis que reben i les seves infraestructures. Amb aquest objectiu, l’OSE va treballar intensament al llarg del 2013 en la relació directa amb les associacions empresarials i el condicionament de polígons. Així, es van invertir 300.000 euros en un pla de xoc que va incloure diferents actuacions de millora a Can Sant Joan, Can Jardí, Cova Solera i Can Rosés, a banda de la senyalització del Catalonia Innovation Triangle (CiT). Al llarg del 2013, també es va impulsar un projecte per constituir una Central de Compres i Serveis per a les empreses locals; un Pla d’Autoprotecció al PAE Molí de la Bastida; i una prova pilot per convertir el polígon de La Llana en el primer Smart PAE de la ciutat.

La importància de la formació

La formació va ser una altra pota essencial de l’activitat de l’OSE durant el 2013, en bona part gràcies a la recent posada en marxa de l’Escola d’Emprenedoria de Rubí (EDER). Aquest servei, especialment orientat als nous emprenedors, va organitzar 25 accions formatives, entre cursos i càpsules, que van comptar amb la participació de 255 persones. A més, l’OSE va organitzar 19 jornades empresarials que van comptar amb l’assistència de 249 empreses diferents (351 assistents diferents).

L’EDER també va obrir un nou camp de treball: el foment de la cultura emprenedora. Al llarg del 2013, aquest objectiu es va traduir en la celebració d’una xerrada informativa, la realització de la jornada Rubiemprèn i dos projectes que introdueixen el concepte de l’emprenedoria en l’àmbit educatiu. D’una banda, l’Escola Pau Casals va començar a treballar en la iniciativa Cultura emprenedora a l’escola, impulsada per la Diputació amb la col·laboració de les regidories d’Educació i Promoció Econòmica. D’altra banda, alumnes de 4t d’ESO de l’Institut La Serreta van sumar-se al projecte Joves i emprenedoria, inclòs al Paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi.

Continuïtat el 2014

De cara al 2014, la intenció de l’Ajuntament és donar continuïtat a la línia marcada durant l’any anterior, introduint al catàleg de serveis de l’OSE totes les millores que sigui possible. Durant els propers mesos, s’hauran de consolidar molts dels projectes iniciats l’exercici anterior, com el Pla director de polígons o l’Smart PAE de La Llana, però també s’hauran d’implementar noves accions, com per exemple les contemplades al nou Paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi. El document, pendent de l’aprovació definitiva del pressupost municipal, contempla diverses novetats. A banda d’una modificació de la bases del projecte de suport a la creació d’ocupació fins ara conegut com a 6+6, que flexibilitzarà la durada dels contractes per afavorir la creació de més llocs de treball, també hi figuren ajuts per a la millora de locals i per a la renovació de vehicles.