Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Espona, centre de la dansa tradicional catalana, es presenta diumenge coincidint amb la celebració del Rubifolk Les obres d’adequació de l’espai s’iniciaran a La tardor i es preveu la seva inauguració a la primavera. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'Espona, centre de la dansa tradicional catalana, es presenta diumenge coincidint amb la celebració del Rubifolk

Les obres d’adequació de l’espai s’iniciaran a La tardor i es preveu la seva inauguració a la primavera.
L’alcaldessa, Carme García, i el regidor d’Identitat i Projecció Exterior, Martí Pujol, han presentat la jornada que diumenge acollirà l’Espona sota el títol El futur centre de la dansa catalana. Una trobada que servirà per fer públic el projecte del que serà la seu central de la xarxa de centres de dansa tradicional. La jornada es desenvoluparà al llarg del matí de diumenge, 12 de juliol i va adreçada a qualsevol particular, entitat i associació vinculada a la dansa tradicional catalana.

La jornada s’articularà en tres parts: la presentació, a càrrec de l’alcaldessa, on també s’aprofitarà per presentar el darrer número de la revista Caramella; una segona part en forma de taula rodona concebuda com un espai de diàleg on els assistents, amb les seves aportacions, podran donar la seva visió sobre el projecte de Rubí; i un darrer apartat on s’exposaran les conclusions de la taula rodona i on farà públic el projecte de xarxa de centres de dansa tradicional catalana i més concretament el de l’Espona, Centre de la Dansa Tradicional Catalana.

Els Antecedents

Les línies bàsiques del futur d’aquest projecte que consisteix en una xarxa de centres relacionats amb la dansa tradicional catalana tindrà una seu central ubicada al municipi de Rubí, a l’antiga fàbrica Espona.
Durant 7 mesos, entre el novembre de 2007 i el maig de 2008, una Comissió Tècnica d’Experts es va reunir en diverses sessions de treball per debatre sobre com havia de ser el futur centre de la dansa de Rubí. En aquestes comissions es van definir les bases principals del projecte Espona (els quatre àmbits d’actuació: formació, creació, recerca i difusió). A l’estiu de l’any passat es feia oficial que la seu de la xarxa de centres de dansa tradicional catalana s’instal•laria a Rubí.

El dia 1 de Novembre de 2008, dins la 11ª Fira de la Mediterrània de Manresa va tenir lloc la primera Jornada Com voldríem un centre de la dansa tradicional catalana? amb la participació, a les quatre taules de debat, d’una setantena d’agents implicats en el sector. Els assistents a la jornada van donar la seva opinió sobre la possible creació d’un centre. Alhora, es va fer públic que en breu Rubí projectaria un centre ubicat a l’antiga fàbrica Espona.

El regidor Martí Pujol ha destacat “la importància que per Rubí té que hi hagi a la ciutat un espai d’àmbit nacional que situa la ciutat en el mapa cultural de Catalunya”.

La seu central a Rubí

L’Espona, Centre de la Dansa Tradicional Catalana, serà la seu central d’una futura xarxa de centres dedicats a la dansa territorial repartits per tot el territori català. L’objectiu principal d’aquesta xarxa era crear circuits, vincles i intercanvis, a banda de compartir experiències, continguts material, estudis produccions i activitats relacionades amb la dansa tradicional catalana. Actualment a Catalunya no n’hi ha cap centre d’abast nacional dedicat en exclusiva a la dansa tradicional.

La raó per la qual s’ha triat Rubi per acollir la seu central de la xarxa és, segons ha explicat
l’alcaldessa, “l’actitud positiva amb què Rubí ha perseguit que així sigui, a banda de l’existència a la localitat de l’Esbart Dansaire de Rubí, un dels més consolidats i amb més prestigi del país”. Una altra raó apuntada per García és la bona situació geogràfica de la ciutat.

L’Espona es constituirà com un organisme públic autònom i la seva inauguració s’ha previst per a la primavera vinent. Les obres d’adequació de l’espai s’iniciarien durant la tardor.

L’edifici compta amb un espai total de 925 m2 distribuït en 6 plantes: la torre de 25 m2, l’altell de la primera planta amb 120 m2, la primera planta de 307 m2, un altell a la planta baixa de 58 m2, la planta baixa amb 307 m2 i un soterrani de 109 m2.

El nou centre disposarà d’espais de trobada, d’un centre de documentació, de diferents sales d’assaig insonoritzades, sales de treball i un espai d’exposicions temporals, a part d’espais per arxiu i emmagatzematge del material de l’Esbart Dansaire de Rubí “que convertirà l’Espona en la seva seu oficial”, ha destacat l’alcaldessa. De fet, segons ha afegit García, el 50 % de l’Espona serà d’ús exclusiu de l’Esbart i la resta serà Centre de Dansa Tradicional Catalana, “sense perjudici que en moments determinats es fusioni tot en un únic espai podent-se utilitzar de forma indistinta en funció dels projectes que es duguin a terme”, ha puntualitzat Martí Pujol.

L’Espona, Centre de Dansa Tradicional Catalana neix amb la finalitat de promoure la recerca, la formació i la difusió d’aquesta activitat i per això oferirà serveis adreçats a fer realitat aquests objectius. Objectius que, a més, passen per contribuir als valors positius que la cultura popular i la dansa aporten a la societat.

Els cost total de les obres és de 550.000 €, dels quals 400.000 € és la despesa d’execució dels treballs, que còrre a càrrec de l’Ajuntament de Rubí, i la resta és assumida per la Generalitat de Catalunya per “omplir l’edifici amb el material necessari”, ha puntualitzat García. Generalitat i Ajuntament es faran càrrec a parts iguals del manteniment anual de funionament del nou equipament.

Tant l’alcaldessa com el regidor d’Identitat i Projecció Exterior han avançat que un cop tancat el capítol de dotar l’Esbart amb un espai perquè pugui créixer, avançaran en la creació d’un espai que sustitueixi l’escenari natural de l’Esbart que fins aquest any és la plaça del Dr. Guardiet per tal que es pugui incrementar el públic assistent als espectacles tant de Festa Major com del Rubifolk. Carme García ha recordat que l’actual aforament màxim és de 1200 seients a la Plaça del Dr. Guardiet i que “ja fa temps que estem treballant per oferir una major cabuda”. Pujol ha afegit que “en aquests moments l’Esbart no pot fer una àmplia difusió de les seves activitats perquè no disposem d’un espai capaç d’acollir els visitants que vindrien a veure l’espectacle”. El regidor ha donat la xifra de 4 ó 5000 persones com la que podria albergar el nou espai en el que treballa el consistori.