Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les persones més vulnerables per l'onada de calor seran ateses a centres de dia de forma voluntària prèvia recomanació dels CAP L’Ajuntament suspén fins dissabte les activitats esportives a l’aire lliure entre les 10 i les 19 h. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les persones més vulnerables per l'onada de calor seran ateses a centres de dia de forma voluntària prèvia recomanació dels CAP

L’Ajuntament suspén fins dissabte les activitats esportives a l’aire lliure entre les 10 i les 19 h.
La posada en marxa per part de l’Ajuntament de Rubí del Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’ onada de calor sobre la salut (POCS), ha coincidit amb les altes temperatures que es registren, i inicialment fins dissabte, a la ciutat. Els més de 36,6 ºC que marquen els termòmetres han activat els protocols d’alerta del Pla que ofereix diferents consells i recomanacions per fer front a l’onada de calor i minimitzar el seu impacte.

Com a mesures addicionals, l’Ajuntament de Rubí ofereix aquest any per primer cop la possibilitat que les persones més vulnerables, prèvia valoració del seu Centre d’Atenció Primària (CAP) i de forma voluntària, puguin passar les hores de més calor (entre les 10 del matí i les 7 de la tarda) en una de les 4 residències i centres de dia locals amb les que el consistori ha conveniat la disponibilitat d’un centenar de places per a possibles assistències. Aquest centres són: Conxita Valls, el Cel de Rubí, Primer de Maig i Cuida Avis.
L’Ajuntament de Rubí correrà a càrrec de les despeses de manutenció i estada, a compte de la partida que Serveis Socials té destinada a ajuts d’emergències.

La Generalitat estima que a Rubí hi ha al voltant de 850 persones en situació de vulnerabilitat. L’Ajuntament, després de reunir-se al llarg de les darreres setmanes amb els 3 centres d’Atenció Primària ha demanat una estimació dels casos especialment crítics. La xifra se situa en 250 pacients del CAP Mútua i 70 del CAP Anton de Borja. El CAP Sant Genís, per la seva banda, ha facilitat xifres globals de tots els pacients que compleixen algun dels requisits marcats pel Pla fet que dona una xifra molt més elevada (2.408 pacients). Els 3 CAPS han començat a posar-se en contacte via telefònica o presencial amb aquest col•lectiu per conèixer la seva situació i poder oferir el servei de trasllat a les residències.

A banda de les trucades personalitzades, l’Ajuntament també disposa de dos dispositius més per detectar possibles emergències entre el col•lectiu de persones vulnerables a l’onada de calor. D’una banda, el servei de Telealarma al que actualment hi ha connectades 1.200 persones, i a través del servei d’ajuda domiciliària, que reben en aquests moments 500 persones.

El trasllat de les persones a les residències es vehicula a través de la Policia Local de Rubí que reb la petició per part dels CAP i que, posteriorment coordina amb els serveis municipals de Salut Pública, Serveis Socials i Protecció Civil.

Una altra mesura impulsada per l’Ajuntament de Rubí ha estat la suspensió de les activitats esportives a l’aire lliure en instal•lacions municipals (a excepció de les aquàtiques) entre les 10 i les 7 de la tarda mentre es mantingui activada la fase d’alerta 2 que avui s’ha ampliat fins dissabte. Aquesta suspensió afecta als casals i campus d’estiu que hauran de canviar les activitats inicialment previstes si es feien a l’aire lliure.

POCS
L’objectiu principal del Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut (POCS), que estarà vigent fins el pròxim 15 de setembre, és predir amb la màxima antelació possible les situacions climatològiques de ris i minimitzar els possibles efectes d’una onada de calor sobre la salut de les persones, especialment d’aquelles amb major risc. Aquest col•lectiu inclou persones de més de 75 anys, nadons, persones amb alguna discapacitat física o psíquica, de mobilitat reduïda, malalts crònics, que viuen en condicions socials precàries, que prenen una medicació relacionada amb els sistema nerviós central, etc.

El Pla contempla 3 fase: la fase 0 que finalitzava el 30 de juny, ha inclòs actuacions com ara la informació a la població i l’elaboració d’un cens de persones amb més risc; i s’ha donat pas a l’activació de la fase 1, que s’allargarà fins el pròxim 31 d’agost. Aquesta fase incideix més en la valoració de les dades de temperatura i la divulgació de les recomanacions preventives a les persones més vulnerables als efectes de la calor. En aquesta fase, Sanitat Respon facilita informació i consell a les persones que ho sol•liciten i coordina els serveis assistencials en cas de detectar algun cas de risc. Les oficines de farmàcia també faciliten recomanacions i consells contra la calor.

La fase 2 només s’activa en el cas de Rubí si es preveuen una pujada de les temperatures màximes per sobre dels 36,6 ºC que és el valor resultant d’una estadística que té en compte l’històric de temperatures màximes d’anys anteriors. És en aquesta fase quan es posen en marxa, com és el cas actual, la intervenció dels serveis sanitaris i socials i dels recursos d’emergència, sempre que aquest increment de temperatures màximes es mantingui durant més de tres dies seguits.

En el Pla d’aquest any s’han actualitzat les recomanacions a la població general, així com noves aportacions adreçades als professionals que atenen persones de risc. Al web del Servei Meteorològic de Catalunya es podrà consultar un mapa de Catalunya amb la temperatura a partir de la qual es considera situació d’alerta a cada població.

Com a material de difusió de la campanya s’han distribuït fulletons informatius en els CAP, COS, farmàcies i residències geriàtriques. També s’ha posat a disposició dels usuaris el servei telefònic Sanitat Respon (tel. 902 111 444); i s’han fet arribar recomanacions per al personal sanitari i per a les residències geriàtriques; i altres plans d’actuacions per garantir l’atenció de persones grans i fràgils als centres mèdics.

Tota la informació sobre el Pla es pot trobar a la pàgina web municipal