Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les escoles de Rubí preveuen haver aconseguit un estalvi net de 46.000 euros aquest curs gràcies al projecte 50/50 Assessorats per l’equip de treball del projecte Rubí Brilla, els col·legis han aplicat tot un seguit de mesures d’estalvi i eficiència energètica des del mes de gener. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les escoles de Rubí preveuen haver aconseguit un estalvi net de 46.000 euros aquest curs gràcies al projecte 50/50

Assessorats per l’equip de treball del projecte Rubí Brilla, els col·legis han aplicat tot un seguit de mesures d’estalvi i eficiència energètica des del mes de gener.
Les escoles de la ciutat confien haver assolit un estalvi net d’uns 46.000 euros aquest curs gràcies a la seva participació al projecte Euronet 50/50, impulsat per l’Ajuntament de Rubí. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que els centres d’ensenyament redueixin la seva despesa en consum energètic mentre el consistori es compromet a retornar a les escoles la meitat de l’estalvi aconseguit mitjançant una subvenció directa. El projecte pretén motivar així la comunitat educativa de Rubí i alhora potenciar la vessant pedagògica entre els escolars sobre la reducció del consum energètic.

El projecte va arrencar a principis d’aquest any amb la creació d’un equip energètic a cada centre educatiu format per un representant del servei d’Educació del consistori, professors, alumnes, membres de l’AMPA, personal de menjador i del servei de neteja i el conserge de l’escola, que compta amb l’assessorament dels tècnics del projecte Rubí Brilla de l’Ajuntament. Aquest equip realitza tasques i reunions de seguiment del projecte i calcula els estalvis aconseguits. Des del mes de gener, els col·legis han regulat la calefacció per optimitzar els horaris d’encesa i apagada dels equips, han fet un control de l’aigua per detectar possibles fuites i poder actuar per evitar-les i han eliminat punts de llum no necessaris, entre d’altres. Cal tenir present que, a més, tres d’aquestes escoles (25 de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer i Maria Montessori) estan monitorades pel consistori amb l’objectiu de conèixer la seva corba de demanda energètica, detectar possibles anomalies en els consums i, així, poder actuar per corregir-les. També s’ha creat la figura del “responsable energètic”, un rol que assumeix un alumne de cada classe, que s’encarrega de comprovar que tots els llums estan apagats quan finalitza la jornada escolar, que els stand-by dels aparells electrònics estan apagats, etc.

La majoria d’escoles han aconseguit un estalvi important, que es preveu que s’hagi situat al voltant dels 60.000 euros, tot i que també n’hi ha que, malgrat haver reduït la seva despesa en consum energètic, no han assolit valors positius. Cal tenir en compte, però, que si no s’haguessin aplicat aquestes mesures la desviació negativa encara seria més àmplia. És el cas, per exemple, d’un centre que va patir una important fuita d’aigua, que ha generat valors negatius. Això ha provocat que l’estalvi net previst se situï al voltant dels 46.000 euros.

El consistori retornarà a les escoles, a través d’una subvenció directa, la meitat de l’estalvi aconseguit, és a dir, uns 30.000 euros. L’altra meitat s’invertirà en projectes d’eficiència energètica per seguir augmentant l’estalvi energètic als centres educatius de la ciutat. El projecte Euronet 50/50 acabarà a finals del 2015. Al novembre de cada any es calcularà l’estalvi assolit a tots els centres d’ensenyament i, al desembre, l’Ajuntament aprovarà la subvenció per la qual les escoles rebran el 50% de l’estalvi aconseguit.

Projecte premiat
La metodologia 50/50 és un concepte que es va crear a Hamburg l’any 1994 i que ha arribat als municipis a partir de l’adhesió al projecte europeu Euronet 50/50, en el qual hi participen 9 països (entre els quals hi ha Finlàndia, Portugal, Hongria, Espanya i Alemanya). El projecte, liderat per la Diputació de Barcelona, ha rebut l’European Sustainable Energy Award 2013 en la categoria d’ensenyament.