Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament insisteix en la seva demanda d'informació sobre la restauració de la pedrera Berta El cap de Secció d’Anàlisi i Recerca de la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial descarta ampliar el termini per presentar al·legacions al projecte https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'Ajuntament insisteix en la seva demanda d'informació sobre la restauració de la pedrera Berta

El cap de Secció d’Anàlisi i Recerca de la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial descarta ampliar el termini per presentar al·legacions al projecte
El cap de Secció d’Anàlisi i Recerca de la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial ha desestimat la petició de l’Ajuntament de Rubí d’ampliar el termini per presentar al·legacions al projecte de restauració de la pedrera Berta, situada en els termes municipals de Sant Cugat i El Papiol. Davant d’aquesta decisió, el consistori ha interposat un recurs d’alçada contra l’acte dictat, fet que obligarà el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial a pronunciar-se sobre la seva petició.

L’Ajuntament havia sol·licitat a la Generalitat que el reconegués com a part interessada en el procediment de modificació del programa de restauració de la pedrera Berta en considerar que el projecte plantejat per l’empresa Jaume Franquesa SA, consistent en un dipòsit controlat de bales de residus que contenen una proporció de matèria orgànica, podia tenir un impacte negatiu sobre Rubí. El consistori va reclamar que li fos traslladada tota la documentació sobre la futura activitat i que s’ampliés el termini per analitzar-la, de manera que l’Ajuntament tingués la possibilitat de presentar-hi al·legacions.

Després que el cap de Secció d’Anàlisi i Recerca de la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial hagi rebutjat la petició del consistori rubinenc, aquest ha interposat un recurs d’alçada que reforça i amplia els arguments ja exposats amb anterioritat. Entre aquests, insisteix que la Generalitat ha incomplert el seu deure d’informació pública i consulta a l’Ajuntament com a administració pública afectada. El text justifica que l’activitat de la pedrera Berta se situa a 300 metres del terme municipal de Rubí, a 400 metres de zona industrial i a 1.550 metres d’àrees residencials.

Partint sempre d’una “indiscutible afectació ambiental de l’activitat sobre el municipi de Rubí”, l’Ajuntament considera que s’ha vulnerat el deure d’informació pública perquè no s’ha dut a terme cap comunicació ni s’ha adjuntat cap descripció del projecte al consistori. Segons l’administració local, tampoc s’ha informat dels possibles efectes que tindrà aquesta activitat sobre el medi ambient i, en conseqüència, no s’ha atorgat a l’Ajuntament el termini de 30 dies per determinar si vol participar en el procediment d’avaluació ambiental.

En les seves al·legacions, el consistori també apunta que la Generalitat ha vulnerat la normativa perquè no ha adoptat les mesures necessàries per assegurar que la gestió dels residus d’aquesta activitat no causarà molèsties per olors.

En darrer terme, el consistori exposa en el seu recurs que l’administració autonòmica també ha vulnerat el dret d’accés als arxius i obtenció de còpies quan li ha negat la possibilitat de disposar de la documentació de l’expedient malgrat tractar-se de “part legítima” en aquest afer.

L’anunci públic sobre la sol·licitud de modificació del programa de restauració de la pedrera es va publicar al DOGC el 16 de desembre de 2013, i concedia un termini de 30 dies per formular al·legacions que es va esgotar el 24 de gener. Davant d’això, l’Ajuntament va reclamar a la Generalitat que ampliés aquest període de temps i li fes arribar la documentació necessària per valorar el projecte. Aquesta havia d’incloure l’avaluació d’impacte ambiental presentada per Jaume Franquesa SA, el projecte modificat del programa de restauració de la pedrera i els estudis en què es basa la viabilitat del mateix.