Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament dóna suport a la publicació d'un llibre sobre un rubinenc que va ser deportat a Mauthausen Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen es pot reservar al Punt d’Informació de l’Antiga Estació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'Ajuntament dóna suport a la publicació d'un llibre sobre un rubinenc que va ser deportat a Mauthausen

Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen es pot reservar al Punt d’Informació de l’Antiga Estació
La regidoria d’Identitat i Projecció Exterior de l’Ajuntament de Rubí dóna suport a la campanya de micromecenatge per a la publicació del llibre Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen, escrit per la professora Josepa Gardenyes. L’obra relata l’experiència vital d’aquest sindicalista i regidor de l’Ajuntament, que va patir l’exili a França i la posterior deportació al camp de concentració austríac de Mauthausen.

Les arrels d’aquest llibre es remunten als anys 80, quan Josepa Gardenyes, esposa d’un dels néts de Joaquim Aragonès, va començar a documentar les seves vivències amb l’objectiu de preservar la memòria de la família. La professora va enregistrar diverses converses amb l’exregidor, que després va dotar de context històric gràcies, entre d’altres, a una valuosa documentació escrita. Fa aproximadament sis anys, la rellevància d’aquest material va despertar l’interès de l’entitat Amical de Mauthausen, que va encoratjar la família d’Aragonès a publicar-ne un llibre.

Una vida de pel·lícula

Joaquim Aragonès va ser sindicalista de la CNT i regidor de l’Ajuntament de Rubí durant el període 1937-1938. La seva alineació al bàndol republicà el va portar a exiliar-se a França amb tota la seva família. L’any 41, va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen, on va coincidir amb altres nou rubinencs, dels quals només en van sobreviure tres, a banda d’ell. Després de cinc anys empresonat, Aragonès va ser alliberat però, davant la impossibilitat de tornar a Espanya, va haver d'exiliar-se novament. Finalment, va poder retrobar-se amb la seva família i tornar a Rubí sota l’estricta vigilància, això sí, de les autoritats franquistes.

El llibre de Josepa Gardenyes va néixer amb la voluntat de preservar aquestes vivències i fer justícia a totes aquelles persones que no apareixen habitualment als grans llibres d’història però que van ser partícips dels esdeveniments i les decisions polítiques d’una època. De fet, l’obra Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen dedica els seus annexos a documentar les vides dels altres nou rubinencs que van ser deportats a Mauthausen.

Per al regidor d’Identitat i Projecció Exterior, Martí Pujol, “és important recuperar la memòria històrica [...], és bàsic que coneguem tot allò que va passar perquè no es repeteixi. I ja anem tard, perquè moltes persones ja han desaparegut”.

Campanya de micromecenatge

El llibre Joaquim Aragonès. De Rubí a Mauthausen compta amb el suport i la col·laboració de l’entitat Amical de Mauthausen, l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Rubí Neus Català, la regidoria d’Identitat i Projecció Exterior de l’Ajuntament i l’Arxiu Municipal.

La publicació de l’obra serà possible gràcies a una campanya de micromecenatge de l’editorial Llibres a mida, que va apostar de seguida pel projecte “per l’interès de la història i per com la viu la seva autora”. Les aportacions, d’un mínim de 5 euros, es poden fer a través del web http://www.realitzaelteullibre.com. Per tal que el llibre vegi la llum, calen 8.900 euros, dels quals ja n’han aconseguit 1.555. Les persones que facin donacions de 20 euros o més obtindran a canvi un exemplar de l’obra.

Els interessats a rebre més informació sobre el projecte poden sol·licitar-la a l’adreça electrònica derubiamauthausen@gmail.com o bé al Punt d’Informació de Rubí, situat a l’edifici de l’Antiga Estació, on també es podrà reservar el llibre.