Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament destinarà 3,6 milions d'euros durant aquest any a lluitar contra la crisi L'alcaldessa anuncia la intenció d'aplicar a l'Ajuntament criteris de democràcia social i contractació responsable https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'Ajuntament destinarà 3,6 milions d'euros durant aquest any a lluitar contra la crisi

L'alcaldessa anuncia la intenció d'aplicar a l'Ajuntament criteris de democràcia social i contractació responsable
L'alcaldessa de Rubí, Carme García, ha refermat en una trobada amb els mitjans de comunicació el compromís de l'equip de govern d'ajudar els rubinencs i rubinenques a sortir de la crisi. Un compromís que, segons ha assegurat, és 'fins al maig del 2015' i que enguany es tradueix en l'aprovació d'un nou Paquet de mesures extraordinàries dotat amb 3,6 milions d'euros, el triple que el 2012. Les diferents accions recollides en aquest document tornen a incidir en quatre grans eixos: Ocupació i emprenedoria (1.368.500 euros), teixit econòmic (588.100 euros), cohesió social (1.068.400 euros) i qualitat de l'espai públic (575.000 euros).

Entre les mesures anticrisi d'aquest 2014, destaquen novetats com el projecte de masoveria industrial, cívica i comercial, consistent a aconseguir naus a preus de lloguer assequibles per afavorir noves activitats empresarials; el projecte de coworking, que vol possibilitar també locals a preus especials per a empreses de nova creació; el projecte de restauració solidària, que combina la cobertura de les necessitats alimentàries amb la formació i ocupació de col·lectius desafavorits; o un pla d'ús ciutadà d'espais buits. A més, es dóna continuïtat a mesures ja implementades el 2013, com els diferents programes d'internacionalització per a empreses, el projecte Barris al dia o les iniciatives orientades al foment de l'emprenedoria.

Aquest Paquet de mesures extraordinàries complementa un pressupost municipal amb voluntat de consens, que intenta compensar les retallades provinents d'altres administracions i fer costat a les famílies. Aquests comptes inclouen un Pla d'inversions 2014-2015 dotat inicialment amb 3 milions d'euros però que es podria veure reforçat substancialment, fins assolir els 14 milions, en cas que el Govern central permetés finalment destinar el superàvit a inversió pública. Aquests diners tenen com a objectiu la millora de l'espai ciutadà.

Segons l'alcaldessa, la lluita contra la crisi que ha emprès el consistori 'és possible perquè l'Ajuntament té unes bones finances, fruit de la feina de la plantilla municipal, l'esforç de la ciutadania i el fet de treballar amb prioritats clares'.

Carme García confia que aquesta bona dinàmica continuï durant el 2014 malgrat l'amenaça que suposa en aquest sentit la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local impulsada pel Govern central. 'Aquesta llei intenta aprimar les administracions locals, hi ha una voluntat ideològica al darrere de foment de l'activitat privada. És un perill i la gent no ho sap. No està pensada per retallar el sou als polítics sinó per retallar serveis al ciutadà', ha denunciat l'alcaldessa.

Bons resultats el 2013

La lluita de l'Ajuntament de Rubí contra la crisi va obtenir resultats molt positius el 2013. El Paquet de mesures extraordinàries de l'anterior exercici, dotat amb 2,9 milions d'euros, va possibilitar la creació d'una trentena de llocs de treball en el marc del projecte de suport a l'ocupació 6+6, i 48 persones més van trobar feina a finals d’any gràcies al Programa mixt Treball i Formació, cofinançat pel consistori. Una línia que se seguirà aquest any dedicant mig milió d’euros del pressupost municipal a nous plans d’ocupació.

Accions com aquestes han contribuït a la baixada de l’atur a Rubí, especialment en els darrers tres mesos. La ciutat ha tancat gener amb 7.796 parats, sent l’únic municipi de la comarca on s’ha reduït l’atur aquest mes, i, durant tot el 2013, la xifra de desocupats ha disminuït de 373 persones. Una evolució positiva que, segons l’alcaldessa, no pot fer “abaixar la guàrdia” a l’Ajuntament.

El 2013, a més, es van comptabilitzar 390 inscrits en diferents cursos de formació, el servei de primera acollida empresarial va rebre 4.069 visites i 21 empreses es van beneficiar dels diferents programes de millora de la competitivitat orientats a la internacionalització. Dins les mesures de suport al teixit econòmic, també es van invertir 200.000 euros en un Pla de xoc dels polígons industrials que va ajudar a condicionar diferents zones d'activitat empresarial.

El Paquet de mesures extraordinàries 2013 va potenciar igualment les ajudes a les famílies, amb prop de 148.000 euros destinats a aquest capítol i el manteniment dels ajuts tributaris.

Democràcia social i contractació responsable

L'alcaldessa ha anunciat per aquest 2014 una aposta decidida del govern local per la democràcia social i la contractació responsable. 'Creiem que des de l'àmbit local encara es poden fer polítiques per canviar la situació global. La crisi ha demostrat que aquest sistema ens porta a unes ciutats i una societat més injustes', ha argumentat Carme García.

La voluntat de l'equip de govern és implantar noves bases de contractació pública responsable, fomentar la inserció laboral dels col·lectius més desfavorits o amb més dificultats per trobar feina, buscar noves sinergies amb les entitats del tercer sector i el teixit associatiu, així com canviar valors i fomentar la solidaritat.