Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Torre Bassas insta els joves a reciclar els mòbils vells per frenar l’extracció de coltan al Congo Des que s’ha posat en marxa aquesta iniciativa, en el marc de la campanya “Mobilitza’t per la selva” de l’Institut Jane Goodall, l’Espai Jove ja ha recollit 4 aparells en desús. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Torre Bassas insta els joves a reciclar els mòbils vells per frenar l’extracció de coltan al Congo

Des que s’ha posat en marxa aquesta iniciativa, en el marc de la campanya “Mobilitza’t per la selva” de l’Institut Jane Goodall, l’Espai Jove ja ha recollit 4 aparells en desús.
L’Espai Jove Torre Bassas ha posat en marxa una campanya per conscienciar els joves sobre les conseqüències que té la compra de telèfons mòbils, consoles i ordinadors en la vida de les persones dels països on s’extrau el coltan, la matèria prima per a produir aquests aparells. El coltan és un mineral format per columbita i tantalita; de fet, el seu nom prové de la fusió del nom de tots dos minerals.

Gran part de les reserves mundials del coltan utilitzat en la nostra tecnologia quotidiana, així com en la industria armamentística, es troben a l'est de República Democràtica del Congo. La nostra gran demanda de coltan –provocada per l'adquisició i renovació permanent de mòbils, consoles i ordinadors– dispara el preu d'aquest mineral escàs (s'arriba a pagar 400 $/quilo) i provoca conflictes bèl·lics, l'ús de mà d'obra semiesclavitzada, la matança de goril·les, ximpanzés i moltes altres espècies i la degradació del seu hàbitat. A la vegada, els nostres creixents desfets tecnològics contaminen el nostre medi ambient.

Un bon primer pas per minimitzar aquests efectes és disminuir el consum d’aquests aparells i aprendre a reciclar-los. Aquest és l’objectiu de la campanya que ha posat en marxa l’Espai Jove Torre Bassas, en col·laboració amb l'Institut Jane Goodall Espanya. L’equipament rubinenc és un dels punts de recollida de mòbils vells o en desús que l'Institut Jane Goodall té repartits per tot l’estat. Els aparells també es poden portar a l’Ateneu, el CRAC i la CGT, entitats que col·laboren amb aquesta iniciativa. Des d’aquesta setmana i fins el 31 de desembre de 2013, els joves rubinencs poden portar els telèfons mòbils que ja no utilitzin i dipositar-los a l’urna que s’ha instal·lat a la Torre Bassas. Per cada 30 terminals recollits s’apadrinarà un ximpanzé durant un any al centre de rescat i rehabilitació de ximpanzés de Tchimpounga.

Conscienciació als instituts
Paral·lelament, l’Espai Jove Torre Bassas traslladarà aquesta campanya als instituts de la ciutat, a través del Punt Jove, perquè els joves que hi estiguin interessats hi puguin participar.

L’institut Duc de Montblanc ja està portant a terme una iniciativa similar per recollir els telèfons mòbils en desús. Dues alumnes de 1r de Batxillerat del centre, la Jana Homs i la Sandra López, estan realitzant un treball de recerca interdisciplinar entre les àrees de ciències experimentals i humanitats sobre el coltan i l'ús que se'n fa en la fabricació de mòbils. Paral·lelament a la seva investigació, les dues alumnes estan fent una tasca de difusió entre l'alumnat del centre per conscienciar-los sobre la problemàtica social i medioambiental de l'extracció d'aquest mineral i, a la vegada, els demanen que portin els telèfons mòbils que ja no utilitzin a l’institut. Els aparells recollits també seran enviats a l'Institut Jane Goodall amb la finalitat de reciclar-los, recuperar-ne el coltan i destinar els beneficis que se n'obtinguin a programes educatius a Techimpounga, a la República Democràtica del Congo.

Més de 56.000.000 de línies de telefonia mòbil
A Espanya existeixen avui dia més de 56 milions de línies de telèfons mòbils per a poc més de 46 milions d’habitants. A aquest impressionant número de terminals cal afegir-hi aquells mòbils més antics que són reemplaçats i que els ciutadans guarden o llencen a les escombraries, sent la tassa de reciclatge menor al 5%. Si multipliquem aquestes xifres pels països de l’anomenat “món desenvolupat”, les dades són esfereïdores.