Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La segona edició de la REfira inclourà unes 50 parades per reparar, intercanviar i reutilitzar productes i materials diversos 'Fes teu el Nadal' organitza aquest any tres tallers d’ornaments nadalencs el 16 i el 23 de novembre. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La segona edició de la REfira inclourà unes 50 parades per reparar, intercanviar i reutilitzar productes i materials diversos

'Fes teu el Nadal' organitza aquest any tres tallers d’ornaments nadalencs el 16 i el 23 de novembre.
Aquest any, la REfira, la Fira de la REtilització, la REparació i el REciclatge que se celebra a Rubí aquest dissabte 16 de novembre, comptarà amb prop d’una cinquantena de parades que s’ubicaran a l’illa de vianants, entre la plaça de Catalunya i el carrer Sant Cugat. La principal novetat d’aquesta segona edició són les 28 parades d’un Mercat d’Intercanvi, organitzat pel Pla de Desenvolupament Comunitari de Ca n’Oriol, que s’ubicaran a la Refira 2013, per formar part de la xarxa de mercats d’intercanvi que es realitza durant la V Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2013, en la qual s’emmarca aquesta activitat. En totes aquestes parades, es podrà canviar, permutar o comprar aquells productes que ja no es volen utilitzar però que continuen fent servei, per tal que siguin reutilitzats per altres persones.

Tot i que és la cinquena vegada que s’organitza aquesta setmana europea de prevenció, al voltant de la qual l’Ajuntament ha anat organitzant diverses actuacions de conscienciació i educació, aquesta és la segona edició de la Refira amb què “el consistori vol generar una nova cultura de residus amb accions de reutilització i reparació, ja que el millor residu és aquell que no es produeix i, per tant, no s’han d’invertir recursos en la seva gestió posterior”, ha dit el regidor de l’Àrea de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, durant la presentació de les activitats. Unes accions de conscienciació ciutadana que s’allarguen al llarg de l’any, tot i que aquesta setmana sigui més visible, amb l’objectiu de “desaprendre alguns dels hàbits de consum actuals i tornar a usos més conscienciats en què la reutilització i el reciclatge formin part per tal de minimitzar els residus i, alhora, poder reduir el cost econòmic que per la ciutat tenen aquest residus fent que la recollida es faci de la manera correcta” ha assegurat el regidor Manuel Velasco.

Una les activitats que es va començar a fer l’any passat a la REfira són els tallers d’ornaments nadalencs, que l’Ajuntament organitza en el marc de la campanya “Fes teu el Nadal” per tal “d’implicar més a la ciutadania en accions de sostenibilitat ambiental a través de la creació de garlandes amb elements que reben així una nova utilització per decorar la ciutat durant el Nadal”, ha dit la regidora d’Espai Públic, Belen Meneses durant la presentació d’aquests tallers. En aquesta ocasió, els tallers d’elaboració d’ornaments seran tres, dos dels quals es faran en el marc de la REfira i el tercer durant el Mercat d’Artesania el cap de setmana següent. Aquest tallers, on poden participar els més petits per fer peces decoratives amb envasos de plàstic i teles en aquesta ocasió, es faran el 16 de novembre de 10 a 14 h a la plaça de Catalunya i a la plaça del Mercat Municipal, i el pròxim 23 de novembre de 17 a 20 h durant la fira d’artesans que un dissabte al mes s’organitza a l’illa de vianants.

Reparacions i objectes de segona mà

La resta de parades de la REfira, fins a un total de setze confirmades, estaran destinades a comerços que es dediquen a reparar objectes com mobiliari, aparells electrodomèstics, peces de roba, sabates, rellotges o bicicletes, entre d’altres, i a botigues que venen roba de segona mà a la ciutat. Així, d’una banda, es podrà comprovar com es pot allargar la vida d’un objecte a través de la reparació i es controlarà el pes dels productes que es reparin durant la fira, per poder valorar quin ha estat el volum de residus que no han anat a parar a les escombraries, i, per l’altra, es podran adquirir peces de segona mà que poden tenir un segon ús o ser reutilitzades per fabricar algun altre producte.
Com a novetat, aquest any hi ha una quinzena d’establiments de la ciutat que volen participar en aquesta REparató, que mesurarà la quantitat de residus estalviats en reparar els aparells en lloc de llençar-los, que a l’utilitzar maquinària que pel seu volum no poden traslladar a la REfira per fer la mostra (sector de l’automòbil, electrodomèstics, lampisteria, etc.), recolliran les dades durant tota la setmana per saber els residus estalviats. L’any passat, durant la REfira, es van estalviar 27 kg. de residus en total.

Activitats per a les famílies i cuina de recapte

L’altre gran espai on s’organitzen diverses activitats i tallers relacionats amb la prevenció de residus d’aquesta segona edició de la Refira serà la plaça de Catalunya. A més dels tallers nadalencs, hi haurà el Joc de l’Aventura dels residus, amb una vintena de jocs per aprendre sobre els residus; tres tallers de titelles i de drapet amb roba per elaborar diversos elements a partir de peces ja en desús, com ara llibretes, bosses de mà o cistelles; i una recollida de joguines de segona mà que es trobin en bon estat, que s’allargarà fins al Nadal a través de la Deixalleria de Cova Solera i el punts mòbils, per ser distribuïdes durant el Nadal a famílies, entitats i centres educatius de la ciutat, en col·laboració amb Creu Roja i Serveis Socials.
Per participar al taller de drapet cal inscripció prèvia, tot i que és gratuït, abans del 13 de novembre a través del Telèfon Verd – 900 130 130 (93 699 98 01 si es truca des d’un telèfon mòbil) o enviant un correu electrònic a inforesidus@ajrubi.cat.

També en aquest espai, es lliuraran durant tot el matí els obsequis a les persones que hagin participat en la Collita de receptes de la campanya “Fer un bon ús alimentari”, que es va endegar al mes de maig amb els cursos de cuina de recapte de restaurants de la ciutat i del Mercat Municipal, i després es farà el sorteig de premis entre aquestes persones que hagin passat a recollir l’objecte. Encara es poden enviar les receptes fins al 14 de novembre a través del Facebook d’Aj Rubi NET.