Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La intermediació de l’Oficina municipal d’afectats per les hipoteques propicia la dació en pagament per a 5 famílies rubinenques 252 persones han estat ateses per l’Oficina d’intermediació en els primers 3 mesos de funcionament. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La intermediació de l’Oficina municipal d’afectats per les hipoteques propicia la dació en pagament per a 5 famílies rubinenques

252 persones han estat ateses per l’Oficina d’intermediació en els primers 3 mesos de funcionament.
Des que el passat 5 de març es va obrir l’Oficina d’intermediació d’afectats per les hipoteques, han estat ateses un total de 252 persones residents a Rubí que sol·licitaven assessorament davant la impossibilitat de fer front al pagament mensual de la hipoteca o davant una situació futura de risc d’impagament.

La major part d’aquestes persones tenen entre 30 i 40 anys, amb parella i fills, i tots dos cònjuges són titulars d’un préstec hipotecari inferior als 200.000 euros que paguen mensualment en quotes d’entre 500 i 1000 euros amb ingressos provinents d’un contracte de treball.

La consulta més freqüent que han fet aquests ciutadans ha estat saber si és viable renunciar a l’habitatge en favor del banc o caixa i que aquest li perdoni el deute existent, una acció que es coneix com a dació en pagament. L’oficina ha tramitat un total de 5 casos que han acabat amb una dació en pagament.

Una altra raó per la qual aquests rubinencs acudeixen a l’oficina és per sol·licitar que aquesta medi entre el jutjat i l’entitat bancària amb l’objectiu que aturi l’ordre de llançament que acabarà amb el desallotjament de la família, així com també perquè faci de mediadora entre la persona hipotecada i l’entitat bancària perquè aquesta li permeti continuar residint a l’habitatge hipotecat pagant un preu social després de donar-la al banc.

Un darrer paquet important de demandes se centra en persones que demanen consell per renegociar la hipoteca actual davant un risc a curt termini de no poder pagar-la.

78 entrevistes personalitzades i 30 en espera
Les més de 250 consultes rebudes s’han concretat en 78 entrevistes personalitzades. En aquestes trobades s’aclareix cada situació personal, s’estableix el tipus d’ajut més adequat i se cita l’usuari amb el tècnic mediador que analitza el seu expedient i valora les accions a fer. En els casos amb una sentència que obliga a la família a deixar l’habitatge, el consistori les ajuda a trobar pisos de lloguer assequibles. Seguint aquest procediment, en les pròximes setmanes es faran una trentena d’entrevistes que ja han estat concertades.

Els usuaris de l’Oficina deuen 14 milions en préstecs hipotecaris
27 dels casos que està treballant l’Oficina d’intermediació, dels quals ha recopilat totes les dades, tenen la seva hipoteca a Catalunya Caixa, 10 a BBVA, 7 a Bankia i 7 més a Unnim. Aquestes són les quatre entitats que concentren un major volum d’afectats.

Aquest rànquing es correspon amb el volum de deute que acumulen aquestes entitats provinent de les hipoteques d’aquells rubinencs que s’han adreçat a l’Oficina d’intermediació. Del total de 14 milions d’euros en préstecs hipotecaris, Catalunya Caixa és la més afectada, amb més de 5 milions (36,87%), seguida de BBVA amb un 9,92% (1,4 milions) i Bankia amb el 9,16% (1,27 milions).

Jove, amb parella i fills, amb contracte laboral i una hipoteca d’entre 500 i 1000 euros a pagar mensualment durant 25-30 anys
El 56,52% dels usuaris que han estat atesos a l’Oficina d’intermediació tenen entre 30 i 40 anys, mentre que un 28,26% tenen entre 40 i 50 anys i el 15,22% superen aquesta edat.

La situació familiar majoritària dels casos tractats es correspon amb parelles amb fills (41,77%), seguit de parelles sense fills (29,11%) i monoparentals amb fills a càrrec (22,78%). La resta de supòsits no arriben al 4%.

Majoritàriament (70,51% dels casos), els titulars del préstec hipotecari són dues persones. Un 16,66% afecta només a un titular, mentre que gairebé el 9% de casos es corresponen amb préstec de 3 titulars i només un 3,89% fa referència a una hipoteca amb 4 titulars.

Els préstecs oscil·len entre els 30.000 i els 450.000 euros. Gairebé el 49% de les persones que han requerit els serveis de l’Oficina tenen préstecs de menys de 200.000 euros, un 36% té préstecs d’entre 200 i 250 mil euros i el 15,6% supera aquesta quantitat.

Pel que fa els ingressos de la unitat familiar, 3 de cada 10 casos provenen d’un contracte laboral, en la mateixa proporció provenen de diversos ingressos que sumen contractes de treball a la unitat familiar, de l’atur o d’algun tipus d’ajut econòmic. Només amb ingressos provinents de pensions hi ha 1 de cada 10 persones, les mateixes que aquelles que només tenen els ajuts com a font d’ingressos per pagar el préstec. El 8,70% només tenen ingressos de l’atur i un 4% no tenen ingressos i han de pagar el préstec.

Totes aquestes xifres han estat presentades a la segona trobada de la taula de desnonaments ( que es va constituir el passat 22 de maç), celebrada ahir al vespre. A banda del compromís de l’Ajuntament per mantenir la pressió per arribar a acords amb les entitats bancàries que donin sortida a la difícil situació dels usuaris de l’Oficina, aquesta trobada també ha apuntat l’imminent signatura d’un conveni amb el Col·legi d’Advocats. Aquest conveni permetria ampliar el suport que actualment es dóna des de l’Oficina amb assessorament legal especialitzat. Aquesta és una reivindicació de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques que forma part de la Taula que es va reunir ahir. Així mateix també se’ls ha informat que la demana de la Plataforma de més pisos socials s’ha traslladat com a proposta per als pisos de l’IMPSÒL del carrer de Lepant.

Actualment, l’Ajuntament de Rubí i la societat municipal PROURSA disposen de 61 habitatges socials de lloguer que es podrien ampliar a 65, tenint en compte situacions d’emergència, en els pròxims mesos.