Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La I edició de la Fira de la Terra tancarà una setmana d’activitats per commemorar el Dia de la Terra a Rubí Tallers, xerrades, mercat ecològic, exposicions, cursos i visites a les masies de Rubí són algunes de les 25 propostes que s’organitzen. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La I edició de la Fira de la Terra tancarà una setmana d’activitats per commemorar el Dia de la Terra a Rubí

Tallers, xerrades, mercat ecològic, exposicions, cursos i visites a les masies de Rubí són algunes de les 25 propostes que s’organitzen.
Coincidint amb el Dia de la Terra, que se celebra el 22 d’abril a tot el món des de l’any 2009, quan va ser aprovada per l’ONU, s’iniciarà a la ciutat tota una setmana d’activitats per commemorar aquesta data, que conclourà dissabte 26 d’abril amb la I Fira de la Terra que es farà a la plaça de Catalunya de 10 a 14 h. Amb aquestes 25 activitats diverses, l’Ajuntament de Rubí vol recordar la estreta relació que sempre ha tingut amb la terra la nostra ciutat i promoure que es vegi Rubí més enllà d’una àrea urbana i industrial.

De fet, cada cop són més els ciutadans i ciutadanes que mostren el seu interès cap al treball de la terra en una població que ha tingut una intensa relació amb l’agricultura i que encara la té, com proven el creixement de projectes d’horticultura a nivell particular. Uns espais rurals que els propietaris cedeixen o lloguen a ciutadans/es sense terra per poder desenvolupar el seu hort; a més dels horts escolars que es van creant a les escoles i que serveixen en l’aprenentatge de les ciències naturals i com a projecte per treballar altres matèries i competències curriculars. Altres activitats vinculades amb la terra que es fan de forma continua són el creixement de la xarxa de compostaires, en la qual participen 354 llars compostaires de Rubí, que realitzen activament una acurada selecció dels residus orgànics per a obtenir compost d’alta qualitat pels seus petits horts i jardins, i el naixement d’entitats i projectes de consum ecològic amb quatre iniciatives de consum ecològic a la ciutat actualment.

Una exposició d’horts de la ciutat

Els actes començaran el pròxim 22 d’abril amb una xerrada sobre la propera presentació d’un llibre sobre la vinya a Rubí, i una xerrada i un audiovisual sobre els topònims de la ciutat. Aquests actes tindran lloc al Celler a partir de les 18 h.

A més, l’Ajuntament ha fet una crida per recollir imatges dels horts urbans que els ciutadans/es tenen a les seves llars o espais rurals cedit o llogats per poder organitzar una exposició en el marc de la Fira de la Terra de dissabte 26 d’abril, per tal d’incentivar les activitats agrícoles de base familiar que permetin rescatar aliments tradicionals i protegir el medi ambient i el desenvolupament sostenible. Les imatges es poden fer arribar per correu electrònic (compostatge@ajrubi.cat) i a la través del Facebook d’Aj Rubi Net.

La resta d’activitats inclouen un taller de roses reciclades (23 abril) durant tot el dia a la plaça del Doctor Guardiet; un curs d’iniciació a l’hort ecològic (24 d’abril a les 18.30 h) a l’Ateneu; un curs de cuina amb producte local de temporada (24 d’abril a les 18 h) al Restaurant La Popular; visites guiades d’escolars a les masies de la ciutat (24 i 25 d’abril de 9 a 13 h), que es repetiran tres dies després per a tota la ciutadania (27 d’abril); i un curs de multiplicació i conservació de llavors (25 d’abril a les 18 h). També hi haurà un altre curs de cuina a peu de l’hort (28 i 29 d’abril a les 18 h) a la masia de Can Ramoneda de la mà dels restaurants Plats i Cal Parrilla, i un de compostatge cassolà (30 d’abril a les 18.30 h) a l’Escola Rivo Rubeo.

Durant la I Fira de la Terra, el dissabte 26 d’abril de 10 a 14 h, els participants podran assistir a trobades de compostaires, una mostra de productes agrícoles de la ciutat, un banc de llavors amb un punt d’intercanvi, mostres de planters i compostatge per posar l’hort a punt, de maquinària, visites guiades al Museu Etnogràfic Vallhonrat i un 'foto col' amb elements de pagesia, entre d’altres. En el marc de la fira, també tindrà lloc al pg. Francesc Macià el Mercat ecològic de Vallès que es fa cada mes a Rubí.

Per inscriure’s als cursos i tallers, es requereix inscripció prèvia ja que les places són limitades, que s’ha de fer a través del Telèfon Verd 900 130 130 (93 699 98 01 si es truca des d’un mòbil) o bé a través del correu electrònic inforesidus@ajrubi.cat.