Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Generalitat publica l’avanç d’un nou Pla Especial Urbanístic que inclou un abocador de residus no especials a Can Balasc L’Ajuntament vol restringir-lo a un dipòsit de bales inertitzades i que tanqui Can Carreras a partir de l’obertura de la nova instal·lació. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Generalitat publica l’avanç d’un nou Pla Especial Urbanístic que inclou un abocador de residus no especials a Can Balasc

L’Ajuntament vol restringir-lo a un dipòsit de bales inertitzades i que tanqui Can Carreras a partir de l’obertura de la nova instal·lació.
L’Ajuntament sol·licitarà a la Generalitat que el nou Pla Especial Urbanístic (PEU) que regularà la gestió de residus de Can Carreras i Can Balasc posi data de tancament al primer abocador i que restringeixi al màxim els tipus de residus no especials que aniran a parar al segon. El regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, va explicar als representants de les entitats veïnals de Can Serrafossà, La Perla, els Avets i les agrupades dins la CAVUNO les darreres novetats pel que fa a aquests dos espais.

En roda de premsa, Velasco ha informat que les empreses Vertispània i Arrins han sol·licitat a la Generalitat les determinacions ambientals d’un Pla Especial Urbanístic (PEU) que estableixi els paràmetres per desenvolupar l’activitat de dipòsit controlat de residus a les zones de Can Carreras (42,30 ha) i Can Balasc (15,2 ha). Aquest Pla ha de definir i regular les condicions tècniques i ambientals que les empreses han de complir, com es restaurarà la zona un cop acabi l’activitat extractiva i quines mesures preventives i de correcció mediambiental caldrà aplicar durant tot el procés.

L’Oficina territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de la Generalitat ha demanat al consistori que fixi els condicionants ambientals que cregui oportuns en aquest sentit i que els faci arribar, com a molt tard, el 17 de novembre.

El regidor ha informat que en els pròxims dies l’Ajuntament farà arribar un informe detallat amb els condicionants que volen que s’incorporin al PEU. D’una banda, que es fixi la data de tancament de l’abocador de Can Carreras a partir de la posada en marxa de l’activitat de rebliment de Can Balasc. Una segona condició passa per restringir els residus que s’abocaran en aquest nou abocador, “que volem que siguin única i exclusivament bales tractades prèviament i inertitzades”. El darrer condicionant, segons ha explicat Velasco, és que es faci una adequació de l’entorn: que es millorin els accessos (que no es farien per zona urbana, sinó única i exclusivament per zona industrial), que es millori la vegetació de la zona per evitar l’impacte visual i que s’estableixin garanties de control i gestió d’aquestes infraestructures.

El regidor ha dit que “si la Generalitat o les empreses no accepten aquests condicionants ens desmarcarem d’aquest PEU i tirarem endavant les accions legals que considerem oportunes, tot i ser conscients que la ubicació d’un dipòsit al Vallès Occidental, segons el Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya, ens podria obligar a acceptar aquest dipòsit de bales supervisat des de la Generalitat i sense control municipal. I això és el que no volem que torni a succeir”.

Trobada amb els veïns i els grups municipals
El regidor, acompanyat pels representants de les diferents formacions polítiques amb representació municipal, va informar als veïns sobre les intencions del consistori davant d’aquesta nova situació.

La majoria es van manifestar de forma unànime, tal i com ha explicat avui Velasco en roda de premsa, en el sentit que l’Ajuntament prengui la iniciativa per tal d’evitar situacions passades i que es puguin donar les màximes garanties als veïns.

Paral·lelament, Velasco també es va reunir amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, que es va comprometre a treballar conjuntament amb l’Ajuntament. I és que, segons ha explicat el regidor, la Generalitat comprèn la posició del consistori en aquesta qüestió.