Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutadania decidirà com es remodela la plaça del Dr. Guardiet A mitjans de gener s’iniciarà un procés participatiu que es tancarà amb una votació popular vinculant. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La ciutadania decidirà com es remodela la plaça del Dr. Guardiet

A mitjans de gener s’iniciarà un procés participatiu que es tancarà amb una votació popular vinculant.
Les entitats i associacions més directament implicades en els usos actuals de la plaça del Dr. Guardiet i aquelles que tenen una influència directa perquè es troben en el seu entorn més immediat, ja han estat informades de la voluntat del Govern Local de remodelar l’espai comptant amb les seves aportacions. És el pas previ a l’inici del procés participatiu obert a tota la ciutadania que ha presentat l’alcaldessa, Carme García, acompanyada de la tinenta d’alcaldia, Arés Tubau.

Un procés que es desenvolupa entre els mesos de desembre de 2008 i març de 2009, i que donarà com a resultat una plaça remodelada que haurà estat dissenyada tenint en compte els desitjos de la ciutadania. L’estrena del nou espai s’ha previst per a finals de l’any 2010 ó principis del 2011. L’Alcaldessa ha explicat que “la ciutadania reclama la remodelació d’aquesta plaça en tant que espai central de la ciutat” i ha afegit que això és així perquè “la darrera remodelació que es va fer no dóna el joc social que l’espai es mereix”.

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia, Arés Tubau, ha mostrat satisfacció davant l’inci del procés participatiu que considera “el tret de sortida de la reforma de la plaça”, un espai que, ha qualificat “d’emblemàtic”. La també regidora ha destacat com a “fet històric a la nostra ciutat” que la remodelació sigui determinada per una votació final “popular, universal i vinculant”.

Els treballs previs a la posada en marxa del procés participatiu es van iniciar al novembre i al llarg d’aquest mes de desembre es tancarà l’estudi actual de la Plaça amb un mapa d’usos i enquestes telefòniques i presencials que volen copsar l’opinió i les sensacions de la ciutadania sobre l’espai a remodelar.

En aquest mes de desembre s’enceta la fase de comunicació i informació perquè tots els ciutadans i ciutadanes coneguin l’existència del procés participatiu i s’hi puguin adherir fent arribar els seus suggeriments i reflexions entorn el que ha de ser el nou espai. La voluntat del govern és que aquestes aportacions es facin majoritàriament de forma presencial, participant a les dues sessions programades per al mes de gener. Tota la informació de l’evolució del procés, així com qualsevol dubte sobre el seu funcionament es pot consultar a partir del 5 de desembre a l’apartat web www.rubi.cat/guardiet . L’Ajuntament també preveu posar en marxa a partir del 20 de desembre un blog i una comunitat virtual a Facebook oberts a la participació de tothom però pensats especialment per les aportacions dels joves.

Un cop finalitzada la fase de treball i deliberació es farà una exposició final amb diferents avantprojectes elaborats per gabinets d’arquitectes externs sota la supervisió del Comissionat d’Urbanisme, que hauran de reflectir els suggeriments fets pels ciutadans als tallers i avalats per una Comissió Cívica formada per entitats, formacions polítiques i associacions representatives de la ciutat. Al llarg de tot el procés, una Comissió Tècnica, formada per representants de diferents serveis municipals hi donarà suport. La ciutadania votarà el projecte que consideri més adient per aquell espai i l’avantprojecte amb major nombre de vots serà el que finalment s’executarà l’any 2010.

Sense possibilitat d’aparcament soterrat

La votació dels ciutadans serà la que determini quin tipus de remodelació i amb quins elements comptarà el nou espai. Amb tot, hi ha alguns condicionants tècnics que es tindran en compte durant tot el procés participatiu i que limitaran les possibilitats de la nova plaça. Les limitacions més significatives afecten el subsòl de la plaça i faran impossible la construcció d’un aparcament soterrat.

Hi ha dos condicionats que faran inviable aquest pàrquing. D’una banda la distància de construcció que cal mantenir respecte la fonamentació de l’església de Sant Pere per no posar en perill la seva seguretat. D’altra banda, els molts serveis existents als subsòl (gas, llum, aigua) i especialment un col•lector d’aigües residuals del carrer de la Riera. Per això, en el procés de debat ciutadà es descartarà des de l’inici aquesta possibilitat.

La plaça del Dr. Guardiet

El seu origen data del 1516, segons l’historiador Josep Serra i Roselló. Va ser aleshores quan el rector Baltasar Carballo va donar la peça de terra situada davant de l’Església per fer-la servir com a plaça pública amb la condició que s’urbanitzés la zona i es cobrís la sèquia d’aigua que aleshores passava per allà. Aquestes obres són part de l’origen urbà de Rubí.

A partir d’aquí, aquest espai ha experimentat diversos canvis al llarg de la història recent i no tant recent, tant de nom com d’usos. L’única cosa que no ha canviat ha estat la seva condició de Plaça de la Vila com a referent del centre històric de la ciutat.

A la segona meitat del segle XIX va passar de ser la Plaça de la Constitució, a la Plaça de la República i, a partir de l’any 1875, amb el primer Pla General de Rubí, adopta el nom de Plaça Major. Un nom que torna a canviar l’any 1914 pel de Plaça Mossèn Jacint Verdaguer. Posteriorment, a l’any 1920, es convertirà en la plaça de Josep Palet Riba. Serà l’any 1939 quan les autoritats franquistes li atorguen el nom de plaça del Dr. Guardiet, amb el que avui la coneixem.

Pel que fa la seva fisonomia i els usos de la plaça, el primer canvi important es va produir a finals del segle XIX quan el cementiri que fins aleshores havia estat flanquejant el portal d’entrada de l’església de Sant Pere es va traslladar a l’actual Plaça de la Sardana. Això, acompanyat d’unes obres d’ampliació de l’església (1884) amb un nou portal sud i l’enderrocament d’algunes cases que ocupaven l’espai central, van donar com a resultat un espai alliberat que va rebre el nom de Plaça Major. Va ser aleshores quan en aquesta plaça, davant del nou portal de l’església, es van instal•lar parades cobertes pels venedors del mercat i amb posterioritat (1915) un quiosc circular per a la venda del peix.

A la dècada dels 30 es va construir en aquesta plaça el primer mercat cobert de Rubí per cobrir les necessitats d’una població en creixement. Aquest equipament es va haver d’ampliar amb una segona planta l’any 1957.

La inauguració, al 1980, de l’actual Mercat Municipal va deixar en desús l’antic equipament que es va mantenir buit com espai polivalent , fins que va ser enderrocat l’any 1986. Va ser a la dècada dels 90, i després d’unes extensives excavacions arqueològiques, quan es va construir l’actual amfiteatre.