Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’equip de govern presenta a l’oposició una estimació dels comptes del 2012 L’alcaldessa ha demanat que facin arribar les seves propostes d’ordenances i pressupostos per treballar-les i arribar al màxim consens. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’equip de govern presenta a l’oposició una estimació dels comptes del 2012

L’alcaldessa ha demanat que facin arribar les seves propostes d’ordenances i pressupostos per treballar-les i arribar al màxim consens.
Aquesta setmana s’han iniciat les negociacions polítiques entre les formacions al govern (PSC i ERC) i els grups a l’oposició (PP, CiU, ICV-EuiA i ACR) per intentar consensuar al màxim la proposta de pressupostos que es portarà a aprovació al Ple del 22 de desembre. Per primera vegada, l’equip de govern no presenta una proposta tancada a partir de la qual negociar, sinó que posa en coneixement de l’oposició quina és la situació financera de l’Ajuntament sense concretar les mesures a adoptar.

Aquest és l’escenari en què es van trobar per primer cop divendres l’equip de govern i els grups de l’oposició i el punt de partida per les converses per arribar a acords que s’han iniciat aquesta setmana. L’objectiu és tenir el màxim consens per garantir l’aprovació dels pressupostos de l’any vinent i no haver-los de prorrogar.

Durant la trobada informativa de divendres, Gerència va presentar la situació econòmica actual estimada tenint en compte que encara hi ha indefinició pel que fa les transferències que arribaran de les administracions estatal i autonòmica, donat que no aprovaran nous pressupostos sinó que els prorrogaran. En aquesta sessió es va explicar que, prenent com a referència la proposta d’ordenances que es va aprovar inicialment al darrer Ple, els ingressos estimats per l’Ajuntament per a l’any vinent seran de 69,72 milions d’€. Això vol dir que els diners que podrà gastar l’any vinent l’Ajuntament seran, com a màxim, els mateixos. Aquest any, el pressupost d’ingressos i despeses ha estat de 71,35 milions d’euros.

La realitat, però és una altra, donat que en aquests moments la previsió de despeses per a l’any vinent supera els 69,72 milions d’euros. I és que a aquesta xifra cal sumar 2 milions addicionals que l’Ajuntament haurà de pagar de més sense contractar més serveis. Aquest increment prové de l’actualització de l’IPC, les revisions de preus i/o les actualitzacions dels contractes ja existents. A aquestes despeses extres s’afegeix l’augment dels interessos que el consistori paga pels crèdits que té contrets amb entitats financeres. La llei obliga a l’Ajuntament a cancel·lar pòlisses de crèdit per les que actualment està pagant un 0,05 d’interessos i tornar-les a contractar a un interès que s’estima que es trobarà entre 4 i 5 punts per sobre de l’actual.

El pressupost del 2012 parteix amb un dèficit d’1,5 milions d’euros en despesa

Des de l’any 2008, l’Ajuntament ha aplicat mesures de contenció i reducció de la despesa que han suposat un estalvi de 9 milions d’euros. Només en l’actual exercici s’han reduït les despeses previstes en uns 4,3 milions d’euros. Aquestes mesures correctives han permès al consistori mantenir els serveis i fins i tot obrir-ne de nous sense incrementar la despesa.

Tot i aquest esforç, les despeses previstes per a l’any vinent encara superaran en 1,5 milions d’euros els ingressos previstos i per aquesta raó l’Ajuntament ha fet una proposta d’ordenances amb increments dels impostos, taxes i preus públics que suposa una mitjana de 6 euros més al mes a la ciutadania. Aquesta pujada d’impostos encara serà insuficient per cobrir la diferència entre els ingressos i les despeses de l’any vinent, per la qual cosa l’Ajuntament ha començat a estudiar mesures de reestructuració dels serveis que es presten a l’actualitat amb la voluntat de continuar prestant-los.

La proposta que finalment s’aprovi haurà de comptar amb un ampli consens polític, per la qual cosa l’alcaldessa ha demanat als portaveus de l’oposició que facin arribar les seves propostes abans del 5 de desembre, tant per incrementar els ingressos com per reduir la despesa.

Un cop es tinguin totes les propostes a sobre de la taula i s’estudiï la seva viabilitat es tancarà el procés de negociació política iniciat aquesta setmana amb l’objectiu d’arribar al 22 de desembre amb una proposta amb la que el màxim de grups polítics s’hi puguin trobar còmodes. L’alcaldessa, Carme García, ha advertit que no aprovar les ordenances i els pressupostos seria una irresponsabilitat que perjudicaria la pròpia institució, els proveïdors i la ciutadania en general.