Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa presenta les activitats programades per commemorar el 50è aniversari de la rierada Els actes, que s’iniciaran l’1 de juny, han estat organitzats conjuntament pel consistori i diverses entitats i ciutadans de Rubí. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa presenta les activitats programades per commemorar el 50è aniversari de la rierada

Els actes, que s’iniciaran l’1 de juny, han estat organitzats conjuntament pel consistori i diverses entitats i ciutadans de Rubí.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha presentat les activitats programades per commemorar el 50è aniversari de la rierada de 1962. García ha agraït la implicació de les entitats i la resposta dels ciutadans i ciutadanes de Rubí a l’hora de participar, d’una manera o d’una altra, en l’organització d’aquesta commemoració. “La rierada ens va marcar com a poble i com a ciutat. Per tant, tots volem ser partícips d’aquesta commemoració, d’aquesta dignificació de la memòria històrica”, ha dit l’alcaldessa. “Un dels nostres objectius quan vam començar a planificar el 50è aniversari va ser, precisament, involucrar el màxim nombre possible de persones i entitats i ho hem aconseguit. Una bona mostra d’això són les entitats que avui ens acompanyen”. García ha avançat que només al concurs de punts de llibre de la Biblioteca, que en aquesta edició té com a tema la riera, hi han participat un total de 345 nens i joves. Els guanyadors i guanyadores de les diferents categories es faran públics a mitjans de juny.

Carme García també ha explicat que l’altre objectiu era que la commemoració servís per dignificar les famílies afectades per la rierada i les persones difuntes i desaparegudes de les quals, fins ara, es desconeixia el nombre exacte. “Ara ja sabem, gràcies als estudis històrics que s’estan fent i que ja han començat a donar els seus fruits, que van ser 280 persones les que van morir i 49 les que van desaparèixer”. L’alcaldessa ha comentat que l’estudi que ha elaborat l’historiador local Josep Puigventós es presentarà a finals d’any amb aquestes i altres dades fins ara desconegudes, juntament amb un altre treball de recerca que està fent un altre historiador local, Ramon Batalla, sobre les pèrdues del patrimoni industrial i la posterior recuperació.

L’alcaldessa també ha volgut fer èmfasi en el fet que la rierada il·lustra com la ciutadania de Rubí es va unir per superar la desgràcia i per reconstruir la ciutat. “I ho va fer amb l’esforç i el sacrifici de moltes persones”. Carme García ha destacat aquests valors d’unitat i de solidaritat com “la base per superar situacions adverses, com la que estem vivint ara. Estem en millors condicions que l’any ‘62 i, per tant, cal llençar un missatge positiu de superació d’aquests moments tant difícils”. L’alcaldessa ha afegit: “L’any 1962, com ara, les persones van ser les més afectades. Però sempre ho he dit, el millor que té Rubí són les seves persones. Avui, com fa 50 anys, ens en sortirem”.

Un programa farcit d’activitats
Les activitats per commemorar el 50è aniversari de la rierada s’iniciaran el proper 1 de juny. D’una banda, es farà la presentació pública del programa d’actes, on “esperem comptar, entre el públic, amb les persones que han aportat el seu testimoni oral de la rierada i que podeu trobar a www.rubi.cat/rierada”, ha dit l’alcaldessa. I de l’altra, es durà a terme una taula rodona titulada “Voluntariat en la rierada”, a càrrec de Lluís Bogunyà, Aurelio Mora, Josep Vallhonrat i Josep Maria Burruezo.

El 7 de juny s’inaugurarà l’exposició “La nit tràgica. 50 anys dels aiguats al Vallès”, que es podrà veure fins el mes de març de 2013 al Museu municipal Castell Ecomuseu Urbà. El fil conductor de la mostra és l’explicació dels testimonis directes i indirectes d’aquells fets, acompanyat d’imatges de gran format que envoltaran el visitant en l’entramat històric, així com també d’elements audiovisuals, sonors i tàctils.

L’exposició viatja com una riera, tot connectant diversos àmbits: la riera (hidrografia del Vallès Occidental, el curs natural de la riera de Rubí, modificació del seu curs al segle XIX); Rubí abans de la rierada (canvis en el rol econòmic –agricultura/industria–, immigració); 25 de setembre de 1962 (cronograma dels fets, vivències del blog); l’endemà (balanç de la destrucció, llistats provisionals i definitius de desapareguts, vivències de l’endemà, solidaritat, el dol –enterraments–); la reconstrucció (conseqüències sociopolítiques –canvi d’alcalde, visita de Franco, ajuts econòmics, etc–, construcció de nous barris, augment demogràfic) i l’avui (la riera actual com a corredor natural, la riera es transforma com a símbol nou).

L’alcaldessa ha explicat que es tracta d’una exposició diferent de les que s’han organitzat fins ara al Castell. “El seu gran valor resideix, precisament, en el fet que és una exposició d’història viva, basada en testimonis orals que quedaran per la posteritat”.

El 25 de setembre, dia de l’efemèride, s’han organitzat diverses activitats, tant a nivell institucional com en el marc de la Taula de Cultura Popular i Tradicional. Al matí es convocarà un ple extraordinari, seguit del toc a difunts a l’església de Sant Pere. Francesc Mauri, home del temps de TV3 i de Catalunya Ràdio, oferirà la conferència inaugural del curs escolar 2012-2013, titulada “50 anys dels aiguats del Vallès”, que anirà acompanyada de la presentació del material didàctic sobre la rierada elaborat per docents de la ciutat. A la tarda, Ràdio Rubí oferirà un programa especial sobre la rierada. I al vespre es durà a terme una marxa de torxes commemorativa de la rierada, que sortirà des del barri del Vint-i-cinc de Setembre. Entre d’altres punts, l’itinerari passarà per davant del monument a les víctimes de la rierada ubicat al pont del c/ Cadmo, on es farà una ofrena floral, es llegirà una poesia de Ramon Batalla dedicada a aquells fets i es durà a terme un minut de silenci en record de les víctimes. La marxa finalitzarà a l’auditori del Castell, on actuaran l’Obrador Coral, els Castellers (que faran diversos pilars) i Flor de Neu (que convidarà els assistents a ballar sardanes fent anelles concèntriques). L’acte finalitzarà cap a les 22:15h amb una traca final a càrrec dels Diables, coincidint amb l’hora en què, el 25 de setembre de 1962, va caure el pont.

D’altra banda, l’Esbart està muntant una “Dansa commemorativa” amb música del rubinenc Llibert Capellas, que va crear una melodia amb motiu de la rierada. El seu fill Xavier, reconegut músic de bandes sonores, ha instrumentalitzat aquella peça. El director de l’Esbart, Jordi Rubio, ha ideat una coreografia en quatre temps, que mostrarà als espectadors un dia normal, un episodi de molta pluja, el després de la rierada i l’anar endavant. Aquest espectacle es podrà veure el 22 de setembre, conjuntament amb la projecció del documental “Després de les aigües” i la inauguració de l’exposició “Retalls d’una tragèdia”, organitzada per l’Escola de Sardanes Flor de Neu.

El 7 de juny, l’Obrador Coral cantarà un recull del Requiem de Mozart. Una peça que, segons Susi Méndez, membre de l’entitat, “reflecteix dolor i, alhora, consol i esperança”. Mentre que els Geganters concentraran els elements festius de la ciutat a la plaça del Doctor Guardiet el proper 22 de juny, en un acte sense música.

De la seva banda, l’Associació de Pessebristes ha creat una maqueta de cartró d’110 cm x 60 cm, conjuntament amb la regidoria d’Educació de l’Ajuntament, per explicar als alumnes d’entre 6 i 11 anys què va passar el 25 de setembre de 1962. Paral·lelament, l’entitat també està preparant una exposició de diorames sobre la rierada a l’Aula Cultural de Rubí.