Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa inaugura la nova exposició permanent del Castell “Rubí, l’evolució d’un poble” L’acte es farà el pròxim, 2 de desembre, a les 19.30 hores. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa inaugura la nova exposició permanent del Castell “Rubí, l’evolució d’un poble”

L’acte es farà el pròxim, 2 de desembre, a les 19.30 hores.
L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, inaugurarà la nova exposició permanent del Museu Municipal Castell Ecomuseu-Urbà “Rubí, l’evolució d’un poble”, una mostra que substitueix l’anterior “Rubí, riera d’identitats”, i està estructurada en dos àmbits bàsics: Dels nostres dies al segle XIX i De l’època moderna a la prehistòria.
La nova exposició permanent del Museu s’inaugurar avui dimecres 2 de desembre a les 19.30 h al Museu Municipal Castell Ecomuseu-Urbà (c/ Castell, 35).

Aquest nou projecte museogràfic incorpora, com a novetat important, l’ús de les noves tecnologies en tot el circuit expositiu mitjançant elements audiovisuals, pantalles tàctils, etc..., i un punt amb materials per permetre l’accés a la informació a persones amb discapacitat visual, amb textos en sistema Braille, per tal de permetre l’accessibilitat de la història de la ciutat a tots els públics.

Una altra de les novetats de “Rubí, l’evolució d’un poble” és un espai reservat a La Mirada de l’Artista, on s’exposen 9 obres d’artistes locals en què plasmen la seva reflexió sobre l’evolució històrica de la ciutat, realitzades expressament per aquesta exposició i que passaran formar part del fons del Museu Municipal. Els artistes que ha col•laborat són Josep Ma Roset i Ignasi Marroyo amb fotografies; Pepa de Haro, Anna Tamayo, Núria Lacambra, Quim Conca i Miquel Mas amb obres pictòriques; i Oriol Marco i Pep Borràs amb escultures.

A més, la nova mostra inclou peces de gran valor patrimonial cedides per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat i d’altres cedides per entitats i ciutadans, com les de la col•lecció Pere Bel, no exposades mai fins ara, i que han estat cedides per aquest estudiós local al Museu Municipal; les de la Fundació Museu Biblioteca de Rubí i les del senyor Francesc Margenat.

La història de la ciutat a través de l’arqueologia

La nova exposició és un recorregut històric-arqueològic de la història del poblament a l’àrea que ocupa actualment la ciutat de Rubí, des de la prehistòria fins als nostres dies, a través dels testimonis materials que s’han anat descobrint, és a dir, les troballes arqueològiques.

L’exposició consta d’una seixantena de peces, a més de quatre panells multimèdia interactius, que aporten al visitant una visió més àmplia i dinàmica de tot el conjunt. Les peces més antigues són un parell de destrals de pedra neolítiques i una sèrie d’esclats de sílex del mateix període. A continuació, seguint l’ordre cronològic, s’exposen peces d’època ibèrica (segles VI - I a.c.) tals com fíbules, ceràmica, puntes de fletxa i la reproducció a escala real d’una estela funerària; peces d’època romana (segles II – V a.c.) de ceràmica i ferro i una escultura de marbre del déu Dionís que és una de les més espectaculars i singulars de la mostra. Posteriorment, la part dedicada a l’Edat mitjana (segles VI – XV), s’exposa ceràmica típica i bijuteria i a la sala de l’Edat Moderna i al segle XX, hi ha un àmbit que reprodueix amb peces originals restaurades un racó d’una casa benestant típica de finals del XIX i principis del segle XX. Per acabar, hi ha un panell dedicat a la rierada de 1962 i l’apartat amb les obres cedides pels artistes locals actuals.

L’horari d’obertura de la mostra al públic serà de dimarts a divendres 16 a 20 h, dissabtes d’11 a 14 i de 16 a 20 h i diumenges d’11 a 14 h.

El projecte museològic ha estat realitzat per l’equip professional del Museu Municipal i el projecte museogràfic per l’empresa Espai Visual SL, amb el suport científic de la Universitat Autònoma de Barcelona i la col•laboració de la Diputació de Barcelona i la Direcció General del Patrimoni Cultural, a través de l’Oficina de Patrimoni Cultural i del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, respectivament.