Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa inaugura l’exposició 'La nit tràgica. 50 anys dels aiguats del Vallès' La mostra es podrà visitar al Museu municipal Castell Ecomuseu Urbà fins el mes de març de l’any vinent. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa inaugura l’exposició 'La nit tràgica. 50 anys dels aiguats del Vallès'

La mostra es podrà visitar al Museu municipal Castell Ecomuseu Urbà fins el mes de març de l’any vinent.
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha inaugurat l’exposició “La nit tràgica. 50 anys dels aiguats del Vallès”, que es podrà visitar fins al proper mes de març al Museu municipal Castell Ecomuseu Urbà. García ha agraït la presència de tots els assistents a la inauguració d’aquesta “mostra commemorativa del fet més transcendental que ha viscut la nostra població a la seva història contemporània, la rierada de 25 de setembre de 1962”.

Aquesta és una de les moltes activitats incloses al programa d’actes commemoratius del 50è aniversari de la rierada, presentat recentment, que va arrencar la setmana passada amb una taula rodona sobre el voluntariat i la rierada.

L’alcaldessa ha explicat que, ara fa un any, l’Ajuntament va començar a treballar en tot un seguit d’accions i activitats destinades a homenatjar a totes aquelles persones que van patir aquell tràgic succés, així com a aquells que, els dies posteriors, van dur a terme diferents tasques de suport i reconstrucció. “A banda de dignificar les famílies afectades per la rierada, els diversos actes programats també han de servir per donar a conèixer a les noves generacions uns fets tràgics que han marcat la nostra ciutat”.

L’alcaldessa també ha comentat que “si fem una mirada retrospectiva al Rubí d’aquell setembre de 1962 podem observar com la nostra ciutat, amb la implicació i l’esforç de tothom, es va refer d’aquella catàstrofe”. I ha fet un paral·lelisme amb la situació de crisi actual: “Veure l’evolució de la nostra població després d’haver patit aquella catàstrofe ens ha de permetre veure el futur amb optimisme en un moment com l’actual”.

García també ha incidit en el fet que aquesta commemoració, de caire participatiu i oberta a totes les entitats, no és únicament institucional. “És tot un orgull la resposta obtinguda per part del teixit associatiu en l’organització dels diferents actes”. Entre les entitats i col·lectius que han participat en la confecció del programa d’activitats hi ha la Taula de cultura popular i tradicional, l’Associació de Veïns 25 de Setembre, el col·lectiu d’educadors i mestres de la ciutat, l’Associació per a la recuperació de la Memòria Històrica, l’Esbart Dansaire i l’Obrador Coral, entre d’altres.

“La nit tràgica. 50 anys dels aiguats del Vallès”
A través de 6 espais diferents, l’exposició “La nit tràgica. 50 anys dels aiguats del Vallès” permet als visitants fer un recorregut pel Rubí d’abans de la rierada i fins a la reconstrucció posterior a aquella fatídica nit. Un viatge que permet veure els canvis i l’evolució viscuda a Rubí.

El fil conductor de la mostra és l’explicació dels testimonis directes i indirectes d’aquells fets, acompanyat d’imatges de gran format que envolten el visitant en l’entramat històric, així com també d’elements audiovisuals, sonors i tàctils. El director del Museu municipal Castell Ecomuseu Urbà, Joan Gallisà, ha reconegut: “Per nosaltres, totes les exposicions que presentem són importants. Aquesta, però, és especial, ja que està basada en el testimoniatge de la ciutat”.

L’exposició viatja com una riera, tot connectant diversos àmbits: la riera (hidrografia del Vallès Occidental, el curs natural de la riera de Rubí, modificació del seu curs al segle XIX); Rubí abans de la rierada (canvis en el rol econòmic –agricultura/industria–, immigració); 25 de setembre de 1962 (cronograma dels fets, vivències del blog); l’endemà (balanç de la destrucció, llistats provisionals i definitius de desapareguts, vivències de l’endemà, solidaritat, el dol –enterraments–); la reconstrucció (conseqüències sociopolítiques –canvi d’alcalde, visita de Franco, ajuts econòmics, etc–, construcció de nous barris, augment demogràfic) i l’avui (la riera actual com a corredor natural, la riera es transforma com a símbol nou).

La inauguració de l’exposició ha anat acompanyada d’un concert de l’Obrador Coral de Rubí, que ha interpretat diversos fragments del Requiem de Mozart.