Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa de Rubí exposa al Parlament de Catalunya l’opinió de la Federació de Municipis sobre les consultes populars Carme Garcia és la presidenta de la Comissió de Participació i Democràcia Local de la FMC. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa de Rubí exposa al Parlament de Catalunya l’opinió de la Federació de Municipis sobre les consultes populars

Carme Garcia és la presidenta de la Comissió de Participació i Democràcia Local de la FMC.
L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, ha exposat al Parlament de Catalunya quina és la posició de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) respecte a la Proposició de Llei de Consultes Populars no referendàries i participació ciutadana. Carme Garcia presideix la Comissió de Participació i Democràcia Local d’aquest ens supramunicipal.

En relació a aquesta proposta per regular les consultes populars, Garcia ha exposat que “les administracions locals fa més de 20 anys que treballen aspectes relacionats amb la participació a través dels reglaments, els consells o els fòrums, entre d’altres”, com s’exposa a l’article 2 de la proposta de llei, per la qual cosa “aquesta iniciativa és una bona proposta pels ajuntaments”, tot i que no hi hagi tanta tradició en les consultes no refrendàries amb votació.

Però, segons l’alcaldessa, caldria enfortir la coordinació entre aquesta proposta de llei i la nova Llei de Governs Locals, aprovada el passat 15 de juliol i que ara iniciarà el tràmit parlamentari, ja que hi ha alguna ambigüitat pel que fa al dret de consulta popular en els articles relacionats amb els drets d’iniciativa i petició. Carme Garcia creu que la Llei de Governs Locals ha de “desenvolupar més aquest dret de les consultes populars que ja es troba reconegut en l’Estatut de Catalunya”.

Pel que fa la autonomia local, l’alcaldessa creu que s’haurien de millorar alguns aspectes relacionats com ara el finançament per desenvolupar les consultes, definir si cal informe previ que avaluï la legalitat de les consultes i la limitació en el temps dels temes a sotmetre a consultes. En aquest darrer cas, Garcia ha proposat que pels governs locals la limitació sobre una mateixa iniciativa sigui de quatre anys, o de dos si es tracta de mandats diferents, i que es limiti el nombre de consultes populars en un any “pels costos econòmics i els recursos humans que s’haurien de destinar per la seva realització”.

Per acabar, Carme Garcia ha demanat que les consultes populars amb votació siguin un dret ciutadà dintre de la Llei de Governs Locals i que la Llei de Consultes Populars estableixi un marc que reguli aquest dret, que els ajuntaments haurien de poder desenvolupar en el seus reglaments de participació per garantir l’autonomia dels municipis.