Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament tracta els embornals sifònics amb biocides per fer front al mosquit tigre El consistori recorda que la millor prevenció contra aquest insecte està a les mans dels propis ciutadans. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament tracta els embornals sifònics amb biocides per fer front al mosquit tigre

El consistori recorda que la millor prevenció contra aquest insecte està a les mans dels propis ciutadans.
L’Ajuntament de Rubí ha iniciat un tractament amb biocides als embornals sifònics de la ciutat amb l’objectiu d’inhibir la formació de larves de mosquit tigre, evitant que arribin a ser adults. I és que, per evitar la proliferació d’aquest insecte, el més important és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques.

El tractament consisteix en col·locar una composició química sòlida al sifó dels embornals que elimini les poblacions immadures per tal d'evitar l'aparició dels mosquits adults. L’estiu és l’època de l’any més favorable per al desenvolupament d’aquest insecte. Per això el tractament s’anirà aplicant periòdicament fins al mes d’octubre.

Paral·lelament, l’Ajuntament recorda que per controlar la presència del mosquit tigre a Rubí, la ciutadania hauria de seguir les següents mesures de prevenció:

- Buidar regularment o retirar qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
- Tapar, mitjançant una tapa o una tela de mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima), els recipients a l’exterior que es consideri imprescindible mantenir amb aigua.
- Mantenir netes de restes vegetals les canaleres de recol·lecció d’aigües de les teulades, així com els embornals dels patis.
- Evitar acumulacions d'aigua en les zones de drenatge o canals de desguàs.
- Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua i evitar els forats naturals presents en troncs.
- Mantenir completament eixutes les basses o les piscines quan estiguin buides. En cas que estiguin plenes, aquestes s’han de mantenir tapades o en condicions higienicosanitàries mitjançant els tractaments de l’aigua adients per evitar la proliferació de larves de mosquits. Les piscines de plàstic s'han de buidar periòdicament i, si no es fan servir, cal retirar-les.
- Col·locar peixos a les basses.
- Canviar sovint l’aigua dels abeuradors dels animals domèstics.

Ordenança del mosquit tigre
El ple municipal corresponent al mes de març va aprovar, de manera inicial i amb l’única abstenció d’ACR, l’Ordenança municipal per al control i prevenció del mosquit tigre i d’altres mosquits autòctons. L’objectiu d’aquesta normativa és controlar i prevenir a Rubí les poblacions d’aquest insecte, tant el mosquit tigre com les espècies autòctones, per tal de minimitzar els efectes que puguin ocasionar a la ciutadania.

Entre d’altres, l’ordenança emplaça a totes les persones físiques i jurídiques que siguin propietàries o posseïdores d’espais o objectes susceptibles de crear les condicions de proliferació del mosquit tigre a evitar deixar contenidors i objectes (pneumàtics, ampolles, llaunes, bosses o lones de plàstic, fonts ornamentals, etc.) que puguin acumular aigua i, com a conseqüència, puguin fomentar la reproducció d’aquest insecte. L’ordenança també recull que els propietaris de solars estan obligats a mantenir-los nets de brossa, recipients o cap mena d’objecte abandonat, així com de mantenir la vegetació herbàcia sota control periòdic.