Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament signa un conveni amb la Fundació i2Cat per impulsar la innovació en matèria d’eficiència energètica Es donaran cinc beques per formar professionals de talent a la ciutat mitjançant un màster de la UPC. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament signa un conveni amb la Fundació i2Cat per impulsar la innovació en matèria d’eficiència energètica

Es donaran cinc beques per formar professionals de talent a la ciutat mitjançant un màster de la UPC.
L’Ajuntament de Rubí ha donat un pas més per convertir la ciutat en un referent en l’àmbit de l’eficiència energètica i les energies renovables, amb la signatura d’un conveni amb la Fundació i2CAT, vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i especialitzada en l’aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i internet avançat en l’activitat industrial.

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, i el director de la Fundació Privada i2Cat, Internet i Innovació Digital a Catalunya, Sebastià Sallent, han signat el conveni que preveu la creació d’una cèl·lula d’innovació a la ciutat i la constitució d’un fons-beca per a la formació de professionals de talent de la nostra ciutat que després es quedin a treballar en empreses del nostre entorn.

L’alcaldessa ha dit que aquest és un conveni important per la ciutat “tant pel que significa pels nostres Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) com pel futur de les persones que treballin a la nostra ciutat ja què ens permet tenir pols innovadors en Tecnologies de la Informació (TIC’s) i en eficiència energètica i energies renovables.” A més, amb els antecedents de la ciutat pel que fa als temes relacionats amb l’àmbit de l’eficiència energètica, amb la participació en diversos projectes europeus i l’impuls a la masia de Can Serra, pel qual també s’ha signat aquest any un conveni amb el Centre Tecnològic Leitat, el primer dels socis tecnològics del consistori en el projecte de la futura seu del centre d’empreses de Can Serra, aquest acord, segons l’alcaldessa, “ens permetrà donar un pas més en la modernització dels polígons de la ciutat gràcies al desenvolupament de nous productes i serveis” relacionats amb aquest àmbit que, posteriorment, es podran aplicar a les necessitats de les empreses, ja que la cèl·lula d’innovació “iCell Rubí” promou “la transferència d’aquest coneixement a les empreses de la ciutat”. En el cas del projecte de Rubí, aquest està basat en l’estudi del transport de dades per internet a través de les línies elèctriques que facin arribar l’accés a la xarxa a tots el polígons de la ciutat.

Per la seva banda, el director de la Fundació i2Cat, Sebastià Sallent, ha dit que aquesta cèl·lula que es crearà a Rubí és un nou sistema que “conjuga la fórmula de l’aprenentatge amb la creació de noves aplicacions per les empreses”, que permet, alhora, “crear nous models de negoci amb projectes innovadors” i ofereix la possibilitat de “testejar aquest nous productes directament en les mateixes empreses”.

“iCell Rubí”, formació i innovació

La cèl·lula d’innovació que la Fundació i2CAT crearà a Rubí (iCell Rubí) és una estructura d’innovació dissenyada per la creació de prototips de productes o serveis que tinguin relació amb les TIC i internet avançat i la seva aplicació a l’eficiència energètica i les energies renovables. Aquest model, que començarà a funcionar la segona quinzena de setembre, està format per un equip tècnic creatiu, que serà l’encarregat de desenvolupar els nous productes o serveis. Aquest equip està en contacte amb l’àmbit acadèmic i els centres de coneixement, de la mateixa manera que amb les empreses, les estructures públiques i la ciutadania.

Aquesta cèl·lula, segons els investigadors de l’i2Cat, professors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i impulsors del projecte, Josep Maria Monguet i Emili Hernández, és una “combinació nova de transferència tecnològica i formació permanent, a través d’un màster, creada en un entorn d’innovació que ha de permetre generar projectes que es puguin aplicar de forma ràpida”, en un primer moment en les empreses de Rubí i, posteriorment, en altres entorns industrials d’arreu de l’estat.

Tot el sistema d’interrelacions amb què està organitzat aquest programa, permet, segons la Fundació i2CAT, la creació de llocs de treball estables, a traves de l’equip tècnic creatiu, així com la creació de nous serveis i productes pràctics i adequats al mercat. Ambdós impulsors d’aquest sistema de cèl·lules d’innovació asseguren que permet una transferència de coneixements més fluida entre els centres acadèmics, els equips de desenvolupament i les empreses. A més, per la relació amb les empreses, els treballs s’adeqüen més a les necessitats d’aquestes i, per tant, col·laboren més en la innovació en l’àmbit industrial. Finalment, és garanteix la creació de talent local, per la participació de l’administració i dels propis ciutadans que, a més a més, poden influir per que les innovacions els siguin més útils.

Una beca per la formació

A més, el conveni signat estableix que l’Ajuntament atorgarà una subvenció de 75.000 euros aquest primer any per a la creació d’un fons beca per finançar cinc ajudes per a la captació i retenció de professionals de talent de la ciutat de Rubí. Aquestes ajudes permetran als alumnes desenvolupar les activitats de suport del màster de la UPC que comparteix objectiu amb la cèl·lula d’innovació: aplicar les TIC i Internet en la creació de productes i serveis innovadors aplicats a l’eficiència energètica i les energies renovables en entorns industrials. El màster de la UPC “Negoci, Disseny i Telecomunicacions” servirà als integrants dels programa per rebre la formació específica i les tècniques necessàries sobre negoci i disseny orientades al desenvolupament de prototips de serveis i productes que s'implanten sobre la xarxa de telecomunicacions en el camp de l'energia.

A través d’aquest acord, l’Ajuntament aportarà un espai físic adequat pel desenvolupament de l’activitat, que començarà a desenvolupar-se el mes d’octubre, desprès de fer el procés de selecció dels membres que formaran part del programa, una selecció que ja ha començat.

El perfil d’aquests cinc professionals que integraran la cèl·lula és el d’una persona que visqui o treballi en alguna empresa de la nostra ciutat i que disposi d’una llicenciatura, enginyeria superior, grau o equivalent que permeti accedir a les ensenyances del tercer cicle o als estudis oficials de postgrau. En principi, la formació d’aquests professionals hauria d’estar vinculada, en uns casos, a l’enginyeria informàtica, de telecomunicacions, etc., i en altres al disseny i l’administració d’empreses.

El criteris de selecció del comitè avaluador dels currículums dels candidats/es tindran en compte la trajectòria acadèmica i la formació del candidat/a, en què la formació de grau en enginyeria, ciències, disseny o gestió d’empreses és obligatòria, així com l’expedient acadèmic, el domini de l’anglès i altres formacions de postgrau; i la trajectòria professional del candidat/a pel que fa a l’experiència laboral en enginyeria, disseny i/o gestió empresarial, entre d’altres aspectes.

La duració de la beca és de 10 mesos ininterromputs, de l’1 octubre de 2010 a l’1 de juliol de 2011 i la dedicació al curs és a temps complert amb un horari de 9 a 18 h de dilluns a divendres.

Els candidats/es poden fer arribar les seves dades a través de la web www.hoyunpocomas.net/icellrubi.html, des del 14 de juliol al 7 de setembre de 2010, així com totes les consultes relacionades amb el màster a l’adreça jm.monguet@upc.edu. La notificació dels resultats del procés de selecció serà el 14 de setembre de 2010.

La Fundació i2CAT

La Fundació i2CAT neix com a projecte a finals de 1999 i es constitueix com a fundació al setembre de 2003, quan es converteix en l’actual centre de recerca i innovació que basa les seves activitats en el desenvolupament de la internet del futur.

Els principals objectius de la i2Cat són:
  1. Promoure i fomentar el desenvolupament tecnològic de Catalunya, de caràcter experimental i investigador.
  2. Promoure la recerca avançada en l'àmbit de les xarxes i les aplicacions de banda ampla i la potenciació del seu ús en els diferents sectors de la Societat Catalana.
  3. Desenvolupar tecnologies d'Internet a Catalunya en el nivell de les aplicacions, dels serveis i de la recerca tecnològica de xarxa avançada.
  4. Generar plataformes de col·laboració entre el sector privat i el de recerca universitària.
  5. Impulsar la col·laboració amb entitats i institucions que es proposin objectius similars.
  6. Col·laborar en forma de xarxa amb altres projectes de recerca nacionals i internacionals.
  7. Participar en projectes de recerca d'àmbit europeu.

En aquesta fundació estan integrades diverses administracions com la Generalitat de Catalunya a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) com a líder tecnològic, el Centre d’Innovació i Desenvolupament (CIDEM) de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), alhora que amb altres empreses proveïdores de servei i continguts com Alcatel, Cisco, la CCRTV, Fujitsu, Vodafone i les Universitats Pompeu Fabra i Ramon Llull.