Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament recorda la importància de reduir els residus que generem a casa per millorar el medi ambient A la Guia per a la prevenció de residus a la llar s’hi poden trobar diversos consells que ens ajuden a disminuir el volum de deixalles https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament recorda la importància de reduir els residus que generem a casa per millorar el medi ambient

A la Guia per a la prevenció de residus a la llar s’hi poden trobar diversos consells que ens ajuden a disminuir el volum de deixalles
Diàriament, les activitats que realitzem a la nostra llar generen una elevada quantitat de residus, sobretot d’envasos. La conscienciació de la ciutadania en la prevenció de residus és un pas fonamental per solucionar molts dels problemes ambientals actuals. Per aquest motiu, l’Ajuntament promou la prevenció, la reutilització i el reciclatge i, així, aconseguir disminuir el volum de residus generats a totes les llars de Rubí.

A la Guia per a la prevenció de residus a la llar s’explica precisament que prevenir els residus és el primer pas. En els darrers anys, els residus s’han convertit en un dels problemes més greus del nostre municipi: actualment a Rubí generem 1,35 kg de residus per persona al dia. Això vol dir que cada any la ciutat genera al voltant d’unes 35.000 tones de residus, un volum suficient per omplir un camp de futbol fins a una alçada de 3 metres.

Aquesta gran quantitat de residus comporta uns processos de tractament complexos i costosos per a la ciutat i grans problemes per al planeta. Davant d’aquesta situació, cal actuar i fer un ús racional dels recursos naturals i ser més respectuosos amb el medi. Hem de generar menys residus i hem de posar en pràctica iniciatives de reutilització.

A la cuina
A la cuina és on es generen més residus de tota la casa. Envasos, olis, sabó, paper de cuina... i una infinitat de residus que en molts casos són evitables.

Per prevenir els residus, podem mirar què tenim a la nevera i, abans que els aliments es facin malbé, aprofitar-los, evitant que vagin innecessàriament a la brossa. El paper de cuina és fàcilment substituïble per draps de roba o draps reutilitzables que es poden rentar sempre que estiguin bruts i duren molt de temps. Hi ha molts envasos de vidre que es poden reutilitzar tants cops com es vulgui. Poden fer la funció de carmanyola per posar-hi les sobres de menjar, sal, melmelades casolanes o conserves. Així podem evitar el paper d’alumini i el de cel·lofana, que són papers cars, difícils de reciclar i d’un sol ús. Mai hauríem de llençar ni una gota d’oli per l’aigüera. I és que 1 litre d’oli contamina 1.000 litres d’aigua. L’oli el podem reciclar a casa per fer-ne sabó o el podem portar a la deixalleria.

Al menjador
A l’hora de menjar també es poden prevenir residus. Els tovallons de roba es poden utilitzar durant molts anys, són més elegants i eviten que es generin molts residus. Els gots de vidre i coberts de metall són reutilitzables i es poden fer servir tantes vegades com es vulgui, igual que els gerros d’aigua. Per reomplir-los podem utilitzar garrafes grans d’aigua. Tot i això, l’opció més sostenible és disposar d’una depuradora d’aigua de filtre o d’osmosi inversa. Amb el temps s’estalvien diners i molts envasos de plàstic.

Al lavabo
Per a la nostra higiene i la de tota la família, sovint utilitzem productes que en molts casos són d’un sol ús o que estan envasats en petites quantitats. Si comprem productes en envasos més grans, els preus són més barats i, a la llarga, és un estalvi important per a la butxaca familiar i pel medi ambient. En el cas dels nadons, es pot prescindir de les tovalloletes d’un sol ús si s’utilitza una esponja i aigua. També podem fer servir bolquers reutilitzables, que es poden rentar i, per tant, reutilitzar tants cops com es necessiti. Per cada nen o nena es fan servir uns 4.500 bolquers durant els primers 2 anys de vida. Amb els bolquers reutilitzables l’estalvi és important, ja que en dos anys se’n necessiten entre 20 i 30. Les dones també poden optar per utilitzar la copa menstrual, que s’utilitza internament com si fos un tampó. Té la forma d’una campana i el flux menstrual queda contingut al seu interior. Una dona arriba a utilitzar 10.000 compreses i tampons durant tota la seva vida. Les copes menstruals poden durar anys.

La paperassa de casa
Utilitzar racionalment el paper és cuidar el medi ambient. Pensem en tot el paper que fem servir a casa i que malbaratem: les notes informatives i deures de l’escola, la publicitat, les factures, els comprovants, els rebuts del banc, el paper de cuina... El paper té dues cares. Si escrivim o dibuixem per un costat, l’altre pot servir per escriure notes, com a paper d’esborranys... Amb això aconseguim estalviar el doble de paper. Hi ha molts documents (els papers del banc, l’assegurança del cotxe, les actes de l’escala...) que es poden demanar per internet. D’aquesta manera s’estalvia temps a l’hora de classificar, es guanya espai a casa i s’evita el consum innecessari de paper, sobres i carpetes. Els cartutxos de tinta de la impressora es poden reomplir a moltes copisteries i botigues d’informàtica. Reomplir aquests cartutxos vol dir prevenir un residu molt contaminant. També podem optar per bolígrafs i material d’oficina recarregable.

El reclam que es fa mitjançant fullets informatius acostuma a ser una despesa de paper que molts cops ni ens mirem. Una manera d’evitar els fullets publicitaris és enganxar un cartell a la nostra bústia o a l’entrada de l’edifici demanant que no ens deixin publicitat.

Els materials electrònics
En els últims 30 anys, la quantitat de brossa electrònica ha anat augmentat. Els aparells electrònics han entrat amb força a les nostres llars i al final de la seva vida resulten ser un munt de deixalla difícilment reciclable. Cal intentar reparar abans de llençar. A la llarga estalviarem diners i evitarem els compostos tòxics que desprenen aquests aparells quan es reciclen. En el cas de les bombetes, cal tenir en compte que les de baix consum duren 10 cops més que una de normal. Les piles són un residu molt contaminant. Les piles normals són d’un sol ús i tenen un temps de vida molt curt. Hi ha alternatives: piles recarregables, que duren 1.000 cops més que les normals; calculadores o carregadors de mòbil solar; dinamos per bicicletes i llanternes de mà; i bateries recarregables d’aparells de música portàtils o de càmeres.

Comprant electrodomèstics de bona qualitat i de classe A ajudem a prevenir residus. La inversió inicial és més alta que un electrodomèstic normal, però a la llarga ens acaba sortint a compte. Duren molts més anys i consumeixen menys energia.

Si ens volem despendre d’un electrodomèstic l’haurem de portar a la deixalleria. Als que encara funcionen se’ls trobarà una sortida i els que ja estiguin fets malbé es reciclaran al màxim possible.

La compra
Comprar amb sentit comú és prevenir residus. Un cistell, una bossa de roba, el carro de la compra... hi ha moltes opcions abans que el plàstic. Només en un cap de setmana es consumeixen més de 14 milions de bosses de plàstic a Catalunya. El vidre també és una bona opció: es pot reutilitzar tants cops com es vulgui i és 100% reciclable. Si comprem a granel podem utilitzar els nostres propis envasos reutilitzables i així prevenim residus.

El menjar caducat o fet malbé és un dels residus més freqüents a les llars i un dels més evitables. Prevenir residus és comprar amb seny i consumir el que necessitem. Fer una llista abans d’anar a comprar ens ajudarà molt.