Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament presenta el desplegament dels Serveis Socials a la ciutat que conclourà al 2010 Aquestes accions venen determinades per l’acompliment de la Llei de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament presenta el desplegament dels Serveis Socials a la ciutat que conclourà al 2010

Aquestes accions venen determinades per l’acompliment de la Llei de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya.
La regidora de Serveis a les Persones, Ana Ma. Martínez, ha presentat el desplegament que l’Ajuntament de Rubí està preparant per adequar els serveis socials municipals a la Llei 12/2007 d’11 d’octubre de Serveis Socials, que va entrar en vigor l’1 de gener de 2008. Aquesta llei defineix una ràtio de 3 treballadors/es socials i 2 educadors/es socials, constituïts en un equip social bàsic, per cada 15.000 habitants.

En el cas de la nostra ciutat, que actualment té una població de 71.927 segons el padró de 2008, “la llei estableix un total de 25 tècnics (15 treballadors/es socials i 10 educadors/es socials), però l’Ajuntament té com a objectiu comptar amb 5 equips, de 3 treballadores/es socials i 2 educadors/es socials cadascú d’ells, en cinc zones de la ciutat, i fer-ho durant l’any 2010”, ha dit la regidora. A l’espera d’aquesta darrera fase del desplegament, “la ciutat complirà les exigències derivades de la nova llei abans que finalitzi l’any 2009, com dicta la normativa legal”, ha assenyalat Ana Ma. Martínez, ja que el Servei de Primera Acollida, format per 5 tècnics en serveis socials, comptarà també amb els 4 equips bàsics d’atenció descentralitzada, formats per 5 tècnics cadascú d’ells.

En la actualitat, l’Ajuntament disposa d’un total de 21 persones que desenvolupen la seva feina en el Servei de Primària de l’Àmbit de Serveis Socials, que constitueixen un total de tres equips socials bàsics als sectors 1, 2 i 3, més el Servei de Primera Acollida, amb dos informadors socials i dos treballadores socials, i l’Equip d’Atenció a la Dependència, que compta amb dos treballadores socials més.

Un cop acabi l’adequació que l’Ajuntament està portant a terme, hi haurà un total de 31 persones. A finals del mes de maig, es crearà el 4t equip social bàsic, que s’ubicarà a la plaça Jaume Pla i Pallejà, i el cinquè equip social al llarg de 2010 al barri de Ca n’Oriol. Amb aquestes noves incorporacions, la nostra ciutat tindrà uns serveis socials per sobre del que estableix la Llei de Serveis Socials, ja que “amb els cinc equips socials bàsics podrem prestar serveis a un total de 75.000 persones”, segons la regidora.

A més, aquest increment dels equips socials aniran acompanyats “d’un pla d’equipaments que l’Ajuntament ha elaborat – ha dit Ana Ma Martínez – que destinarà aquest any 900.000 euros per a millorar les ubicacions d’aquests equips”, amb l’objectiu d’apropar-los a tota la població i millorar les dependències territorials en què atenen la ciutadania.

Amb aquest pla d’equipaments, s’adequarà un local a la plaça Jaume Pla i Pallejà destinat al nou equip que es posarà en marxa a finals de maig; es traslladarà a l’equip del sector 2 del carrer Pitàgores a la Rambleta Joan Miró, on hi ha les dependències de l’OAC; s’adequaran les dependències als centres cívics de Can Fatjó i Ca n’Oriol; i s’ubicarà l’equip de la zona centre en un local a prop de la plaça de l’Ajuntament.

Un cop acabat el desplegament, la distribució dels Serveis Socials a la ciutat quedarà de la següent manera:

  • Oficina d’Atenció Social a famílies i gent gran (c/ Prim 33-35), amb un equip integrat per 5 professionals (3 informadors socials i 2 treballadores socials) i un tècnic d’atenció a persones amb disminució i dependència.
  • Equip social bàsic de la zona nord (c/ Primer de maig), format per 3 treballadors/es socials i 2 educadors/es socials.
  • Equip social bàsic de la zona sud (rambleta de Joan Miró), format per 3 treballadors/es socials i 2 educadors/es socials.
  • Equip social bàsic de la zona centre (local al costat de la plaça de l’Ajuntament), format per 3 treballadors/es socials i 2 educadors/es socials.
  • Equip social bàsic de la zona Can Fatjó (Centre Cívic de Can Fatjó), format per 3 treballadors/es socials i 2 educadors/es socials.
  • Equip social bàsic de la zona de Ca n’Oriol (Centre Cívic de Ca n’Oriol), format per 3 treballadors/es socials i 2 educadors/es socials.

Mesures d’atenció als ciutadans afectats per la crisi

D’altra banda, l’Ajuntament ha posat en marxa una sèrie de mesures especials adreçades als ciutadans que actualment s’estan veient afectats per la crisi per atendre les seves necessitats bàsiques. En col•laboració amb la Diputació de Barcelona i el Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, “ampliem el servei de primera acollida amb un nou informador que ajudi a reduir el temps d’espera per ser atesos del usuaris”, ha dit la regidora Ana Ma Martínez, “i incrementem els ajuts de menjador escolar i els recursos econòmics per als menjadors socials”.

A més, també s’agiliten els processos de tramitació de les prestacions socials per aquelles persones que les demanin i augmenten els ajuts destinats a cobrir les necessitats socials bàsiques de la població que es troba en situació d’urgència.