Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament posa en marxa “Cuina de recapte”, una iniciativa per no malbaratar aliments, el Dia Mundial del Medi Ambient La campanya ensenyarà a la ciutadania fórmules per aprofitar el menjar i poder impulsar l’estalvi a les llars. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament posa en marxa “Cuina de recapte”, una iniciativa per no malbaratar aliments, el Dia Mundial del Medi Ambient

La campanya ensenyarà a la ciutadania fórmules per aprofitar el menjar i poder impulsar l’estalvi a les llars.
L’Ajuntament iniciarà el pròxim 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient que aquest any porta per lema “Pensa, alimenta’t, Estalvia”, la campanya “Cuina de recapte”. “Aquest projecte global - ha dit la regidora de Medi Ambient, Maria Mas, durant la presentació – pretén conscienciar a la ciutadania contra el malbaratament alimentari i sensibilitzat la població de les conseqüències mediambientals i socials d’aquesta pràctica, sobretot en un moment com l’actual en què la crisi està afectant a tantes famílies, i alhora promoure un canvi d’hàbits a nivell de tota la societat”. La regidora ha volgut agrair al restaurants de la ciutat que hi col·laboren en la campanya la seva participació en aquesta activitat de conscienciació de la necessitat d’aprofitar els aliments amb consells i instruccions per a no malbaratar-los i poder així, per una banda, millorar l’estalvi a les llars i, per l’altra, reduir la quantitat de residus.

La primera activitat de la campanya serà un curs de Cuina de malbaratament que es farà aquest mateix dia 5 de juny a la plaça Pere Esmendia, a partir de les 18 h, amb un punt d’informació al carrer on es lliurarà informació sobre les dades a Catalunya i al món del malbaratament alimentari. Actualment, s’estima que un terç de la producció alimentària del planeta es perd o es llença. Aquest 2013, durant el Dia del Medi Ambient, es vol que la població sigui testimoni d’accions que redueixen el volum dels residus, promouen l’estalvia econòmic i disminueixen l’impacte mediambiental de la producció d’aliments.
Les places per al curs són limitades i s'atorgaran per rigorós odre d'inscripció. Qui vulgui participar ha de trucar al Telèfon Verd 900 130 130 (936999801 si es truca des d'un mòbil) per fer la reserva. En fer-se en un espai públic, tothom que passi per allà podrà aprendre receptes i conèixer consells per potenciar l’estalvi en temes d’alimentació.

Cursos, receptaris i educació a les escoles

A banda d’aquest primer curs de cuina de malbaratament, com la ciutat compta amb professionals de l’alimentació en el sector de la restauració que han mostrat la seva complicitat amb aquesta problemàtica ambiental, l’Ajuntament ha programat uns cursos de cuina de recapte amb tot un seguit de restaurants runbinencs que durant els mesos d’octubre a novembre participaran en la campanya realitzant aquests cursos de cuina d’aprofitament en els seus propis establiments.

Però la primera d’aquestes propostes arribarà per Festa Major amb el restaurant Plats i la llesqueria Tast d’Art que oferiran dos cursos:diumenge 30 de juny a les 12 h (Llesqueria Tast d’Art) i diumenge 1 de juliol a les 19 h (Restaurant Plats). Aquest cursos volen donar a conèixer la problemàtica mediambiental associada al malbaratament alimentari, quina seria la gestió correcta dels aliments i oferir recursos culinaris que estimulin la creació “amb les sobres” a la cuina.

Altres accions que es realitzaran serà un recull de receptes, amb les aportacions de tots els ciutadans i els establiments d’alimentació i restauració que hi vulguin participar, recollint aquells menjars fets amb “sobres”, “menjar de recapte”, o mètodes per a fer conserves d’aliments que durant la temporada hi ha en grans quantitats i que es poden conservar amb mètodes casolans per no haver-ne de llençar (melmelades, conserves, compotes...). Aquest recull es podrà consultar a través de la web municipal.

També a l’inici del pròxim curs, s’han programat activitats a les aules dels centres educatius de la ciutat relacionades amb la correcta gestió dels residus a la llar per tal de conscienciar-los a través de tallers pràctics que el permeti saber si a casa llencen menjar i els donarà pautes per fer una gestió correcta.

El malbaratament a Catalunya

A Catalunya es consumeixen uns 3,74 milions de tones d’aliments sòlids (499 kg/hab./any), dels qual 2,56 milions es mengen i la resta 1,18 milions es llencen en forma de residus alimentaris. D’aquesta quantitat de residus, unes 920.577 tones corresponen a restes alimentàries que no es mengen habitualment (peles i pells d’hortalisses, verdures i fruites, marro de cafè, ossos, espines de peix i closques, etc.), i les 262.471 tones restants han estat qualificades com el malbaratament alimentari, que es troba en els residus de la recollida municipal, segon l’estudi Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya, elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Segon l’informe, famílies, restaurants i comerços al detall de Catalunya malbaraten el 7% (34,9 kg/hab. i any), xifra que equival a llençar el menjar consumit durant 25,5 dies, o el menjar amb el que es podria alimentar a més de 500.000 persones durant un any. L’anàlisi dels diferents àmbits d’estudi posa de manifest que el 58% del malbaratament es produeix a les llars (151.800 tones), un 16 % als supermercats, els bars i restaurants un 12%, els comerços de productes alimentaris al detall un 9%, els serveis de càtering i restauració de les institucions un 4%, mentre que els mercats municipals són el sector amb un menor percentatge de malbaratament, només l’1%.

Aquesta primera campanya “Cuina de recapte” té com a objectiu reduir la producció de restes alimentàries innecessàries, per estalviar recursos i despeses en la gestió de residus i contribuir a una gestió més sostenible de l’alimentació a les llars; promoure la compra responsable i contribuir a l’economia de les llars de la ciutat