Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament passa comptes de les actuacions prioritzades a les meses de seguretat i convivència del projecte Compromís de barri Entitats i veïns han pogut conèixer què estan fent Policia Local, Mossos d’Esquadra i els diferents serveis del consistori per solucionar les problemàtiques detectades. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament passa comptes de les actuacions prioritzades a les meses de seguretat i convivència del projecte Compromís de barri

Entitats i veïns han pogut conèixer què estan fent Policia Local, Mossos d’Esquadra i els diferents serveis del consistori per solucionar les problemàtiques detectades.
Associacions de veïns, centres educatius, AMPES, associacions de comerciants, establiments d’oci i restauració i ciutadans a títol individual de tota la ciutat han participat a la IV mesa de seguretat i convivència del projecte Compromís de barri. L’acte, que s’ha celebrat al Castell, ha servit per fer un retorn de totes les actuacions que s’estan portant a terme com a resposta a les prioritats que els participants a les anteriors meses de seguretat i convivència van identificar a cada zona.

Enguany, a diferència de l’any passat, s’ha optat per aglutinar les quatre zones en un únic acte per poder oferir una perspectiva global del projecte i facilitar informació sobre com s’està treballant a tota la ciutat i no únicament a les zones de referència de cada assistent.

La regidora de Governança i Ciutadania, Neus Muñoz, ha fet un balanç positiu de les meses de seguretat i convivència, destacant que “hem aconseguit un espai de diàleg i de col·laboració amb la ciutadania”. La regidora ha assegurat que el projecte “tindrà continuïtat“ i ha recordat que aquest no és l’únic espai de participació que impulsa el consistori. En aquest sentit, ha destacat el projecte Barris al dia i el Pla de Mobilitat Urbana (PMU).

Muñoz ha explicat que les meses de seguretat i convivència es van posar en marxa durant l’any 2012 i que van ser valorades molt positivament tant pels serveis implicats com per les persones que hi van participar. Aquest 2013 s’han introduït diversos canvis per donar resposta als suggeriments fets pels participants: “Hem donat rellevància a aspectes de civisme i de convivència al costat de la resposta policial i hem treballat dins els grups de zona dividint els participants en grups més petits, per tal que tothom tingués més temps per poder expressar-se i per poder detallar més les problemàtiques”. Segons la regidora, amb aquest projecte “avancem en la creació d’espais de participació i de proximitat, amb la transparència com a bandera i fomentant l’acció comunitària”.

Resposta a les actuacions prioritzades
Els participants a les quatre meses de seguretat i convivència que s’han celebrat aquest any van identificar tot un seguit de problemàtiques corresponents a la seva zona. En el cas de la zona 1 (Font de la Via, Can Fatjó, Sant Jordi Parc i urbanitzacions) van destacar l’incivisme a l’espai públic, la indisciplina viària i el risc d’incendis forestals. Els participants a la mesa de la zona 2 (Ca n’Oriol, El Pinar, Zona Nord i Can Rosés) van prioritzar la tinença responsable d’animals, l’incivisme a l’espai públic, la indisciplina viària i els petits delictes contra la salut pública. Els de la zona 3 (Can Vallhonrat, Ca n'Alzamora, Les Torres i 25 de Setembre) van posar de manifest els problemes mediambientals i de pudors provinents d’alguns torrents, l’incivisme a l’espai públic, la tinença responsable d’animals i la indisciplina viària, especialment l’excés de velocitat. I els de la zona 4 (Plana del Castell, Centre, Plana de Can Bertran, Rubí 2000 i Segle XXI) van destacar diversos problemes de circulació i d’indisciplina viària, l’ús incívic de l’espai públic i els robatoris a trasters i aparcaments.

Policia Local i Mossos d’Esquadra van recollir totes aquestes informacions, que els han servit a l’hora de dissenyar els seus dispositius. També en van prendre nota els tècnics del servei de Ciutadania i Civisme i de Serveis Territorials del consistori, que també han treballat aquestes qüestions de manera coordinada amb d’altres àrees de l’Ajuntament.

Zona 1: En l’àmbit de l’ús incívic de l’espai públic, la Policia Local ha fet diversos controls d’establiments i locals que, segons els veïns, generen molèsties. Pel que fa a la inseguretat viària, els participants a la darrera mesa de seguretat i convivència van manifestar que hi ha una gran quantitat de tràilers pesants que, per una informació errònia del GPS, entren per l’avinguda de Platí fins a l’avinguda de les Flors per accedir al polígon industrial i després tenen molts problemes per girar. Una situació que resulta perillosa quan coincideix amb l’entrada o sortida de l’escola. En aquest sentit, el consistori ha previst la col·locació de senyalització per tal de desviar els vehicles pesats cap a l’avinguda de Can Fatjó i els polígons. També van posar de manifest que, al c/ Diamant, el material dels panots rellisca molt quan plou i, per tant, hi ha molt risc de caigudes. Per evitar relliscades, l’Ajuntament farà un tractament especial a la vorera. En el cas del risc d’incendi forestal, els veïns de Can Mir van proposar dur a terme una experiència similar a la que es realitza a Ribes de Fresser, on es permet als veïns tallar alguns arbres i endur-se la llenya, de manera que els veïns poden obtenir llenya gratuïtament i es mantenen els boscos més nets. El consistori està estudiant les possibilitats que hi ha envers la gestió forestal, tant a nivell local com a nivell comarcal, a través del projecte 'Boscos del Vallès' del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Paral·lelament, s'està treballant per realitzar les franges perimetrals a les urbanitzacions el més aviat possible. De fet, ja s'han iniciat les tasques per obtenir les autoritzacions dels propietaris.

Zona 2: En l’àmbit de la tinença responsable d’animals, la Policia Local ha incrementat les inspeccions a les zones on s’ha detectat una major presència d’excrements de gos a la via pública i d’animals que passegen deslligats i/o sense morrió, fent complir l’Ordenança de tinença responsable d’animals. Pel que fa a l’incivisme a l’espai públic, s’han fet controls per verificar l'estat de neteja d’aquelles zones on els veïns han detectat un consum d’alcohol i d’altres substàncies que genera problemes greus de brutícia i seguretat i s’ha facilitat aquesta informació al servei de neteja municipal. També s’han reposat aquells elements del mobiliari urbà que estaven malmesos. En el cas de la indisciplina viària, s’ha comprovat l’existència d’infraccions de velocitat en aquells punts indicats pels veïns, incorporant-los al pla de controls que realitza la Policia Local; i s’estan fent les gestions pertinents amb la Generalitat per tal de poder habilitar passos de vianants en diversos punts concorreguts en els quals hi ha una manca de seguretat pels vianants. Per últim, pel que fa als petits delictes contra la salut pública, els Mossos d’Esquadra estan fent diverses comprovacions i, en cas que es constati la presència de consum a la zona, s’intentarà reduir-lo.

Zona 3: Pel que fa als problemes mediambientals i de pudors provinents d’alguns torrents, s’ha explicat als veïns que van manifestar la presència de males olors i de mosquits tigre al Torrent dels Alous que és inviable econòmicament fer un tractament a tots els punts d’aigua de menys de 200 litres de tots els torrents del municipi. El que es fa és un tractament als embornals sifònics de tot el terme municipal i al cementiri municipal. D’altra banda, el servei de Cicle de l’aigua està investigant d’on provenen les males olors provinents del col·lector del Torrent de Sant Jordi a Ca n’Alzamora, tal com van palesar els veïns. Pel que fa a les olors industrials provinents de les indústries químiques, el consistori ha recordat que és molt important que els veïns ho notifiquin per tal que l’Ajuntament pugui comprovar-ho en el moment, ja que les olors no persisteixen. En el cas de l’incivisme a l’espai públic, els Mossos d’Esquadra estan patrullant per les zones on els veïns han posat de manifest una presència notòria de grafits a les parets. Sobre l’ús poc adequat que alguns nens i nenes fan dels parterres i de les zones de joc, s’està treballant per crear l’anomenat “Pacte pel dret dels infants a jugar al carrer”. En el cas de la indisciplina viària, la Policia Local ha incorporat els punts facilitats pels veïns al seu pla de control i ha intensificat els controls de vehicles pesants. Pel que fa a la tinença responsable d’animals, la Policia Local ha incrementat les inspeccions a les zones on s’ha detectat una major presència d’excrements de gos a la via pública i d’animals que passegen deslligats i/o sense morrió, fent complir l’Ordenança de tinença responsable d’animals.

Zona 4: Pel que fa a la indisciplina viària, s’han incrementat els controls de velocitat i d’estacionament i s’ha demanat una autorització a la Generalitat per tal de poder col·locar elements que evitin l'aparcament de camions a la BP-1504, a l’entrada de Rubí venint de Sant Cugat. També s’ha traslladat uns metres la parada de l’autobús urbà i interurbà ubicada a la rotonda de l’Escardívol. Pel que fa a l’ús incívic de l’espai públic, s’ha verificat l’estat de neteja d’aquells punts on els veïns havien manifestat que hi havia envasos, ampolles de vidre, preservatius, etc. I s’han comprovat els horaris d’obertura dels comerços. Per últim, pel que fa als robatoris a trasters i aparcaments, els Mossos d’Esquadra han incrementat la seva presència a la zona.