Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament monitora deu edificis municipals amb l’objectiu de millorar la seva eficiència energètica El sistema, una iniciativa del projecte Rubí Brilla, permet conèixer els consums d’aquestes instal·lacions i corregir les anomalies, aconseguint un estalvi mínim del 10%. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament monitora deu edificis municipals amb l’objectiu de millorar la seva eficiència energètica

El sistema, una iniciativa del projecte Rubí Brilla, permet conèixer els consums d’aquestes instal·lacions i corregir les anomalies, aconseguint un estalvi mínim del 10%.
Per aconseguir una major eficiència energètica en qualsevol edifici és fonamental conèixer els seus consums. D’aquesta manera, es pot saber quina és la seva corba de demanda energètica, detectar possibles anomalies en els consums i, així, poder actuar per corregir-les. El consistori rubinenc, a través del projecte Rubí Brilla, ha posat en marxa un sistema de monitoratge a 10 edificis municipals per analitzar el seu consum d’electricitat, gas i aigua.

Es tracta de les escoles 25 de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer, Maria Montessori, el pavelló de La Llana, la Biblioteca Mestre Martí Tauler, l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania del c/ Narcís Menard, el Mercat Municipal, el Rubí+D, la comissaria de la Policia Local i l’edifici d’oficines municipals de la carretera de Terrassa. Aquesta desena d’equipaments representa aproximadament el 50% del consum energètic de les dependències municipals del consistori.

Monitoratge del consum
L’Ajuntament ha instal·lat equips de monitoratge a les escomeses principals d’electricitat, gas i aigua d’aquesta desena d’edificis que permeten saber, a temps real, quin és el seu consum. L’anàlisi d’aquesta informació permet detectar anomalies i actuar per corregir-les, generant un estalvi mínim del 10%. Per exemple, en alguna escola s’ha detectat un consum anòmal d’aigua a la nit, quan no hi ha activitat en aquests edificis. Això ha permès descobrir que diverses cisternes tenien petites pèrdues d’aigua i solucionar aquest defecte. També s’ha comprovat que en determinats edificis hi ha un consum elèctric elevat a la nit, quan no hi ha ningú treballant. Part d’aquest consum, que col·loquialment s’anomena “vampir d’energia”, es deu al fet de deixar els aparells elèctrics en standby quan finalitza la jornada laboral.

A banda de detectar anomalies, el monitoratge també permet conèixer les pautes de consum en cada edifici. I, amb aquesta informació a la mà, es poden adoptar mesures per reduir costos i valorar-ne els resultats. Per exemple, instal·lar reguladors d’il·luminació amb detectors de presència, sectoritzar espais, corregir temperatures, instal·lar reductors de cabal i airejadors a les aixetes, entre d’altres. A més, permet validar protocols d’actuació, com per exemple comprovar si convé més deixar la calefacció encesa el cap de setmana o tancar-la en funció de l’edifici analitzat.

En una fase posterior, l’Ajuntament té previst analitzar el consum de 16 edificis municipals més, en els quals també monitorarà el consum de gasoil, a banda de l’electricitat, el gas i l’aigua. L’anàlisi d’aquests 26 edificis suposarà conèixer el 80% del consum energètic de totes les dependències del consistori.