Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí participa en la creació d’un programa d’agents energètics d’edificis Un projecte de Llei d’Eficiència Energètica i Energies Renovables preveu la creació d’aquesta nova figura professional. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí participa en la creació d’un programa d’agents energètics d’edificis

Un projecte de Llei d’Eficiència Energètica i Energies Renovables preveu la creació d’aquesta nova figura professional.
L’Ajuntament de Rubí ha participat en la presentació del projecte per desenvolupar el programa d’agents energètics d’edificis, en col·laboració amb els ajuntaments de Terrassa, Sabadell, Hospitalet, Vilanova i la Geltrú, Sant Just Desvern, el Centre Internacional de mètodes numèrics en enginyeria (CIMNE-UPC) i la Federació de Societats Laborals de Catalunya. Totes aquestes entitats van presentar aquesta proposta de projecte innovador al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, presentat a Terrassa.

Segons la regidora de Promoció Econòmica i Ocupació, Maria Mas, “aquest és un nou projecte que s’emmarca dins de les línies que estem treballant en l’àmbit de la sostenibilitat per a les empreses. L’Ajuntament de Rubí s’està convertint, cada cop més, en un dels municipis referents pel que fa a la millora de la competitivitat de les empreses a través de l’aplicació de l’eficiència energètica i, amb aquest projecte, donem un pas mes”.

El projecte s’emmarca dintre de l’adequació a la legislació tant europea, com nacional pel que fa a la millora energètica, una adequació a la qual Rubí es va sumar amb la seva adhesió al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses contra el canvi climàtic al 2008 i l’aprovació del Pla D'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) el passat ple de gener. A més, l’actual projecte de Llei d’Eficiència Energètica i Energies Renovables de l’Estat espanyol preveu la creació d’aquest gestor energètic en edificis amb una superfície útil total de més de mil metres quadrats.

Durant la presentació, s’ha exposat que, amb la creació d’aquesta nova figura professional, es tracta de potenciar un mercat d’estalvi energètic que sigui capaç de crear ocupació i nous mercats emergents, alhora que ajudi a reduir les emissions de CO2 als edificis de tota Catalunya, per adaptar-se a la legislació vigent.

Així es posaran en marxa un seguit d’accions adreçats a definir el perfil laboral d’aquest nou professional, realitzar un estudi de mercat per conèixer l’oferta i demanda laboral d’aquest mercat d’estalvi energètic, disposar de personal format en aquesta nova professió i realitzar una prova pilot durant sis mesos, amb la contractació de persones en situació de desocupació per formar-les i treballar en diverses tipologies d’edificis (públics, oficines, serveis, habitatges, comerços, etc.).

L’IMPES formarà a 15 aturats

A Rubí, el projecte serà desenvolupat per l’Institut de Promoció Econòmica i Social (IMPES) que formarà a un total de 15 persones desocupades de la nostra ciutat com a agents energètics d’edificis. Les persones seleccionades hauran de tenir un nivell de formació fins a Formació Professional de segon grau o bé coneixements en el camp de la construcció, especialment en el subsector de les instal·lacions, i portaran a terme, a través d’un pla d’ocupació que contractarà a 3 dels seleccionats i seleccionades, una prova pilot per tal de supervisar els consums i costos energètics de diversos edificis, proposar la realització de petites inversions per millores energètiques i fer el seguiment dels programes de sensibilització i formació en estalvi energètic dels usuaris i usuàries dels edificis supervisats.

El projecte té un cost total de 26.983,26 euros, dels quals el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya aportarà 20.237,60 €.

La gestió energètica dels edificis

Aquest tipus de programa pretén obtenir un conjunt de solucions que generin una menor despesa energètica amb una millora o igual prestació de serveis, però amb una repercussió ambiental pel que fa a la reducció de CO2, i adequar les edificacions existents als actuals paràmetres d’eficiència energètica, amb la millora de façanes, de la ventilació, de la refrigeració o de les instal·lacions tèrmiques i elèctriques, entre d’altres actuacions.

En aquest sentit, l’agent energètic haurà de ser capaç de supervisar costos i consums energètics, proposar la realització de petites inversions per la millora energètica, diagnosticar i fer el seguiment d’un programa de bones pràctiques en l’ús de les instal·lacions, controlar el confort i correcte funcionament de les instal·lacions, definir operacions de manteniment en elements constructius relacionats amb el consum energètic, conèixer el mercat energètic i la seva normativa legal, així com els ajuts o els mecanismes de finançament, etc.