Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí espera obrir el Centre de dansa coincidint amb l’inici del nou curs La Junta de Govern Local aprovarà el projecte executiu dilluns. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí espera obrir el Centre de dansa coincidint amb l’inici del nou curs

La Junta de Govern Local aprovarà el projecte executiu dilluns.
Un cop el consistori hagi aprovat el projecte i s’hagin licitat les obres, s’iniciaran els treballs de remodelació de l’Espona perquè aquest edifici es pugui convertir en la seu central del futur Centre de la Dansa Tradicional Catalana, una xarxa de centres dedicats a la dansa territorial repartits per tot Catalunya.

L’objectiu principal d’aquesta xarxa serà crear circuits, vincles i intercanvis, a banda de compartir experiències, continguts, material, estudis, produccions i activitats relacionades amb la dansa tradicional catalana. Actualment, a Catalunya no hi ha cap centre d’abast nacional dedicat en exclusiva a la dansa tradicional.

El nou Centre de la Dansa Tradicional Catalana disposarà d’espais de trobada, de diferents sales d’assaig insonoritzades i sales de treball, a part d’espais destinats a l’arxiu i l’emmagatzematge del material de l’Esbart Dansaire de Rubí, que convertirà l’Espona en la seva seu oficial.

L’edifici compta amb un espai total d’uns 1.000 m2 distribuïts en 4 plantes, dues de les quals disposaran d’un altell.

La planta baixa (310 m2) acollirà una sala d’assaig per a l’Esbart Dansaire de Rubí, que inclourà una grada de fusta amb un aforament màxim de 39 persones. Les parets es cobriran amb diferents miralls i, a més, s’instal·larà un balcó perquè el coreògraf pugui visualitzar els ballarins des d’una posició elevada. El sòl es cobrirà amb un parquet de 4 cm de gruix, molt òptim per al tipus d’activitat que s’hi realitzarà. Aquesta planta també disposarà d’un altell (76 m2) amb una sala de reunions amb capacitat per a 20 persones, que es podrà dividir gràcies a una mampara.

La primera planta (310 m2), que serà ocupada pel Centre de la Dansa Tradicional Catalana, comptarà amb una sala polivalent per a realitzar-hi escalfaments previs als assajos i activitats de preparació, una sala d’assaig i els vestuaris femenins i els masculins, aquests últims ubicats en un nou altell (97 m2).

La segona planta (62 m2), situada a la torre de l’edifici, disposarà d’una petita sala d’espera, així com també del despatx d’administració i direcció del centre.

Per últim, el soterrani (157 m2) s’utilitzarà com a magatzem i vestuari per a l’Esbart Dansaire de Rubí.

La remodelació de l’Espona suposa la recuperació d’un espai industrial de la ciutat que, a més, contribuirà a la democratització de la cultura. Aquest no és l’únic edifici industrial que l’Ajuntament de Rubí està transformant i adaptant a nous usos. Un altre exemple és el de la nova Biblioteca, que s’ha alçat a l’antiga fàbrica Josa. Això, segons l’alcaldessa Carme García Lores, respon a la voluntat del govern local de ”voler continuar sent una ciutat industrial, però adaptada al segle XXI”.

García Lores també ha destacat la importància d’haver consensuat aquest projecte tant amb l’Esbart Dansaire de Rubí com amb la Generalitat de Catalunya. I ha agraït la feina pedagògica feta des del Centre de Promoció de Cultura Popular i Tradicional Catalana a l’hora d’explicar a la resta d’esbarts del país, intentant no ferir sensibilitats, per què s’havia escollit Rubí per acollir la seu d’aquest centre.

En aquest sentit, el secretari general de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Lluís Noguera, ha destacat l’aposta del govern català per descentralitzar els equipaments culturals, ubicant-los fora de Barcelona. De fet, el cas del Centre de la Dansa Tradicional Catalana no és únic: el govern ha anunciat recentment que el futur Museu del Còmic s’instal·larà a Badalona. Segons Noguera, “Catalunya és més que la capital i descentralitzar aquests equipaments també és una manera de construir el país”. Per la seva banda, el regidor de d’Identitat i Projecció Exterior, Martí Pujol, s’ha mostrat “orgullós que aquest equipament, un projecte d’àmbit nacional, s’hagi projectat a Rubí”.

Els cost total de les obres és de 550.000 €. L’Ajuntament de Rubí es fa càrrec de bona part de la despesa d’execució dels treballs (400.000 €) i els 150.000 € restants els assumeix la Generalitat de Catalunya.

Generalitat i Ajuntament es faran càrrec a parts iguals del manteniment i funcionament anual del nou equipament. La voluntat és que els alumnes de l’Escola de l’Esbart ja puguin iniciar el nou curs a l’Espona.