Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí és un dels consistoris pioners a Espanya en la compra del 100% d’energia renovable A partir del 2013, l’electricitat utilitzada en l’enllumenat públic i les instal·lacions municipals provindrà exclusivament de fonts renovables i la CNE en certificarà la procedència al cap d’un any. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí és un dels consistoris pioners a Espanya en la compra del 100% d’energia renovable

A partir del 2013, l’electricitat utilitzada en l’enllumenat públic i les instal·lacions municipals provindrà exclusivament de fonts renovables i la CNE en certificarà la procedència al cap d’un any.
L’Ajuntament de Rubí vol que l’enllumenat públic de la ciutat i totes les dependències i instal·lacions municipals (escoles, pavellons, etc.) utilitzin únicament electricitat procedent de fonts renovables. Per això ha inclòs com a requisit a la licitació del contracte elèctric per a l’any vinent que el 100% de l’energia proveïda sigui d’origen renovable. De fet, el consistori rubinenc és una de les primeres administracions de l’Estat espanyol a incloure el percentatge d’energia renovable en origen com a requisit en la licitació del contracte elèctric. La comercialitzadora que s’ha compromès a complir aquest requisit ha estat Gas Natural Fenosa, a qui s’ha adjudicat la licitació. Així, a partir del mes de gener de 2013, tots els quilowatts que consumeixi el consistori seran d’origen 100% renovable. La Comissió Nacional d’Energia (CNE) certificarà la procedència de l’electricitat al cap d’un any d’haver-la consumit, és a dir, a principis de 2014.

Amb aquesta acció, l’Ajuntament de Rubí supera amb escreix el compromís que va adoptar l’any 2008 a l’adherir-se al Pacte d’alcaldes i alcaldesses, una iniciativa de la Direcció General de Transport i Energia de la Comissió Europea. Recordem que, amb la signatura d’aquest pacte, Rubí es va comprometre a reduir un 20% les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera a través de l’increment d’un 20% de les energies renovables i un 20% l’eficiència energètica en l’àmbit municipal. Tot plegat, abans de l’any 2020. El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) recull les diverses actuacions que s’han de dur a terme per reduir les emissions de CO2 durant els propers anys.

La voluntat de l’Ajuntament és aconseguir la zero dependència dels combustibles fòssils, seguint l’exemple de la ciutat sueca de Karlstad. Recentment, una delegació rubinenca encapçalada per l’alcaldessa, Carme García, ha visitat el país nòrdic per intercanviar experiències en matèria d’eficiència energètica, en el marc del projecte Rubí Brilla.

L’alcaldessa ha explicat que “si volem que Rubí sigui una ciutat sostenible ens hem de comprometre amb l’eficiència energètica i l’ús de renovables” i ha afegit que “l’Ajuntament és el principal consumidor d’energia del municipi. Per tant, ens pertoca donar exemple”. Tal com ha assegurat Carme García, “som una de les primeres administracions que hem sol·licitat que el 100% de l’energia que consumim provingui de fonts renovables”. Segons l’alcaldessa, això ens aporta “valor afegit, ja que l’electricitat té el mateix preu, amb independència de la seva procedència”.

Un objectiu: l’eficiència energètica
L’Ajuntament de Rubí vol ser una administració neutra en emissions de CO2. Per això, a banda de cobrir el consum energètic necessari amb energia renovable, el consistori fomenta l’estalvi energètic a les seves dependències. Entre d’altres, l’any passat es va elaborar un Pla d’estalvi i eficiència energètica en equipaments municipals, inclòs al Pla de reactivació econòmica i treball, que persegueix la reducció d’un 20% del consum energètic municipal l’any 2020, així com la reducció de la despesa econòmica en subministrament mitjançant la renegociació de contractes.

Paral·lelament, aquest any s’han destinat 100.000 euros al suport a l'eficiència energètica i energies renovables, en el marc del paquet de mesures extraordinàries de lluita contra la crisi. Aquests diners s’han destinat a la reducció de la despesa energètica en edificis i equipaments municipals, que és també una de les línies d'actuació del projecte Rubí Brilla. S'està invertint en bateries de condensadors d'energia reactiva i en dispositius per a la millora de l'eficiència energètica en il·luminació, clima, calefacció... El conjunt de les accions permetrà estalviar un 10% la despesa energètica municipal (200.000 euros d'estalvi el 2012), tot i que la previsió és tancar l'any amb un estalvi encara més gran que el previst.

Algunes d’aquestes mesures d’estalvi energètic són propostes fetes per tres agents energètics que el consistori va contractar durant 6 mesos en el marc del Pla d’ocupació d’agents energètics d’edificis, impulsat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

També és destacable la col·laboració entre l’Ajuntament i el CN Rubí per millorar l’eficiència energètica a les instal·lacions del club, el projecte 50/50 a les escoles i les jornades de treball emmarcades al projecte Rubí Brilla amb l’objectiu de compartir bones pràctiques mediambientals.

L’eficiència energètica es bonifica
Les ordenances fiscals per al 2013 contemplen tot un seguit de beneficis fiscals per aquelles empreses que produeixin energia obtinguda en instal·lacions per a l’aprofitament d’energia renovable (eòlica, solar, a partir de biomassa...) o a partir de sistemes de cogeneració, sempre que la producció es realitzi en instal·lacions ubicades al terme municipal i aquesta energia sigui utilitzada en activitats realitzades al mateix municipi i representi, almenys, un 50% del total del consum.

També gaudeixen d’una bonificació del 95% les construccions, instal·lacions i obres en les quals s’incorporin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.