Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí és el primer consistori d’Espanya en demanar un marc legal que permeti l’autoconsum d’energies renovables Durant la sessió plenària s’han debatut mocions relacionades amb la privatització d’Aigües Ter-Llobregat i sobre l’objectiu de dèficit imposat a Catalunya. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí és el primer consistori d’Espanya en demanar un marc legal que permeti l’autoconsum d’energies renovables

Durant la sessió plenària s’han debatut mocions relacionades amb la privatització d’Aigües Ter-Llobregat i sobre l’objectiu de dèficit imposat a Catalunya.
El Ple ordinari corresponent al mes de gener de 2013 ha aprovat una moció per instar el govern de l’Estat i el de la Generalitat a desenvolupar el marc legal que ha de permetre l’autoconsum d’energies renovables. L’Ajuntament de Rubí és el primer Consistori d’Espanya a fer aquesta petició. La moció, presentada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el Partit Popular (PP), Convergència i Unió (CiU), Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha estat aprovada per unanimitat.

El text també demana als governs de Mariano Rajoy i d’Artur Mas que fomentin la generació elèctrica renovable distribuïda mitjançant la instal·lació d’equips de generació elèctrica de petita potència en punts de consum, amb l’objectiu d’afavorir la seva implantació per a l’autoconsum a petita escala, és a dir, per a comerços, particulars i empreses.

Actualment, amb la legislació vigent, la tramitació per a l’autoconsum individual d’energia resulta complicada. Unes dificultats que, segons la moció, podrien solucionar-se amb el desenvolupament de noves lleis per part de la Generalitat i el Govern central.

L’Ajuntament de Rubí ha apostat decididament perquè la ciutat sigui un referent en eficiència energètica i en l’ús d’energies renovables. El mes de novembre de 2011, el Consistori va posar en marxa el projecte Rubí Brilla amb el doble objectiu de regenerar l’activitat econòmica de la ciutat i apostar per un futur més sostenible. En aquesta línia, l’Ajuntament de Rubí es va adherir al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses contra el canvi climàtic, una iniciativa de caire europeu que persegueix la implicació de les administracions locals en el desenvolupament de plans d’acció per l’energia sostenible que permetin la reducció d’almenys un 20% de les emissions de CO2 de cara a l’any 2020.

El projecte Rubí Brilla aposta per les energies renovables i la seva implantació. De fet, el Consistori rubinenc ha inclòs com a requisit a la licitació del contracte elèctric per aquest 2013 que el 100% de l’energia proveïda sigui d’origen renovable, convertint-se en una de les primeres administracions de l’Estat espanyol a incloure el percentatge d’energia renovable en origen com a requisit en la licitació del contracte elèctric.

I, paral·lelament, també aposta per mesures d’eficiència energètica que permetin, per una banda, disminuir el consum d’energia, i per l’altra, un estalvi considerable dels usuaris (ja sigui la pròpia administració local, empreses o particulars) en la factura energètica. Aquestes mesures d’eficiència energètica ja s’estan concretant en diversos projectes d’estalvi: la reducció d’1.000.000 d’euros en el consum energètic municipal, la implantació i incentivació de l’eficiència energètica a 13 escoles públiques de Rubí a través del projecte europeu Euronet 50/50, l’assessorament a comerços i a empreses rubinenques en estalvi i sostenibilitat energètica (durant el 2012 s’han realitzat quatre trobades en què diverses companyies de la ciutat han explicat les seves experiències en l’ús de les energies renovables i en l’eficiència energètica) i la signatura d’un conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que es concreta en un projecte tècnic de col·laboració.

Altres mocions
En aquesta primera sessió plenària de l’any també s’ha aprovat, amb els únics vots en contra de CiU, la moció presentada pel PSC i ICV-EUiA sobre la privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), l’empresa responsable del subministrament d’aigua potable a Rubí.

Concretament, el Ple ha acordat, d’una banda, reclamar a la Generalitat que iniciï el procés d’anul·lació de la concessió perquè el servei d’aigua en alta torni a mans públiques i, de l’altra, exigir al Govern català que torni a aplicar el preu de l’aigua en alta vigent fins el mes de juliol de 2012, abans de l’increment del 70% en la tarifa.

La moció també recull el compromís de denunciar que la Generalitat de Catalunya, a l’absorbir el patrimoni d’Aigües Ter-Llobregat, es beneficia de béns pagats pels ciutadans i ciutadanes de Rubí a través de l’Ajuntament, que no ha estat consultat en cap moment sobre aquesta operació. I és que, en virtut del conveni de cooperació que el Consistori rubinenc i Aigües Ter Llobregat (ATLL) van signar l’any 2000 amb l’objectiu de millorar les instal·lacions d’abastament d’aigua al municipi, l’Ajuntament de Rubí va finançar amb prop d’1,8 milions d’euros part de la construcció de dos dipòsits de capçalera a la ciutat. En cas de continuar amb el procés de concessió a una empresa privada, l’Ajuntament reclamarà que aquests diners es tornin a les arques municipals.

El Ple també ha aprovat la moció presentada per CiU per reclamar a l’Estat espanyol que no centrifugui el seu dèficit a Catalunya. Inicialment, el text de Convergència i Unió proposava que es reclamés al Govern central una revisió a l’alça de l’objectiu de dèficit imposat a Catalunya per al 2013, passant del 0,7% a l’1,5% del PIB. Després de les transaccions que s’han fet, s’ha acordat reclamar que aquesta revisió a l’alça arribi entre l’1,5 i el 2%. La moció, aprovada amb els únics vots en contra del PP, també preveu que l’Ajuntament reclami al Govern de Rajoy que suprimeixi aquells ministeris que disposen de competències pròpies de la Generalitat de Catalunya, com ara Ensenyament, Sanitat i Cultura.

CiU també ha vist com es donava llum verda a la moció sobre l’aplicació de l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic, aprovada al Ple de setembre de 2010. Entre d’altres, s’ha acordat per unanimitat definir un ordre de prioritats en l’aplicació de l’ordenança, ja que és molt àmplia.

Sens dubte, la moció que ha generat més debat ha estat la que han presentat CiU, ICV-EUiA, ERC i ACR, amb el suport de les entitats Òmnium Cultural Rubí i Rubí per la Independència – ANC, per a l’adhesió a la declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya. La moció, finalment, ha estat rebutjada amb els vots en contra del PSC i del PP.

ICV-EUiA, per la seva banda, ha decidit retirar la moció que presentava per instar l’Ajuntament de Rubí a aprovar el reglament de subvencions a les entitats, ja que des de l’equip de govern s’ha informat que s’està treballant en aquesta qüestió.

Tràmits
Durant la sessió plenària d’aquest dijous s’han aprovat diversos tràmits administratius. El més destacat ha estat la pròrroga del pressupost de l’any passat, que serà vigent fins que no es doni llum verda als comptes per aquest 2013, aprovats de manera inicial al Ple extraordinari de 4 de desembre de 2012.

També s’ha aprovat per unanimitat l’acord per aplicar el Reial Decret aprovat el 2012 pel Govern espanyol. L’alcaldessa, Carme García, s’ha felicitat per la negociació amb els sindicats, que “permetrà suavitzar el contingut del decret”.

El Ple també ha donat compte del decret d’alcaldia de delegació de competències de l’alcaldia als regidors, uns canvis organitzatius que l’alcaldessa, Carme García, va fer públics a principis de gener.

D’altra banda, s’han aprovat les noves tarifes del Centre Esportiu Municipal (CEM) 25 de Setembre, gestionat per l’empresa Duet Rubí SA, per aquesta temporada; així com l’increment de les tarifes dels autobusos urbans per a l’any 2013, a instància de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). I s’ha aprovat la concessió d’un dels locals comercials de la plaça del Mercat i s’ha declarat deserta l’explotació de la resta d’espais en aquesta mateixa zona.