Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí aposta per la tecnologia LED a l’hora d’engalanar la ciutat aquest Nadal L’alcaldessa, Carme García, acompanyada de diversos regidors, ha encès l’enllumenat nadalenc aquest dilluns a l’illa de vianants. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí aposta per la tecnologia LED a l’hora d’engalanar la ciutat aquest Nadal

L’alcaldessa, Carme García, acompanyada de diversos regidors, ha encès l’enllumenat nadalenc aquest dilluns a l’illa de vianants.
Aquest dilluns s’ha encès l’enllumenat nadalenc a Rubí. Els encarregats de prémer el botó que ha activat la il·luminació especial d’aquestes festes han estat l’alcaldessa, Carme García, la regidora de Comerç, Arés Tubau, i el fill d’un dels tècnics de manteniment de l’Ajuntament. La principal novetat de la il·luminació d’enguany és que el consistori ha apostat per la tecnologia LED a l’hora d’engalanar els carrers de la ciutat. Així, totes les figures lluminoses que s’han penjat són d’aquest tipus, amb l’objectiu de garantir l’estalvi energètic.

Tal com ha explicat l’alcaldessa, “com cada any hem intentat col·locar una il·luminació de Nadal que incentivi les compres però que generi la menor despesa possible. Fem servir llums LED, elements reciclats... El que volem és que hi hagi activitat al comerç, que per nosaltres és imprescindible”. García també ha recordat que el dia 13 de desembre s’iniciarà la Fira de Nadal a la plaça de la Nova Estació.

Els carrers que s’han decorat amb la il·luminació nadalenca (77 grups lluminosos en total) són l’avinguda de Barcelona, el passeig de Francesc Macià, els carrers Doctor Robert, Maximí Fornés, Sant Cugat, Nostra Senyora de Lourdes, els accessos a les urbanitzacions, el Pinar, la plaça de Pere Aguilera, les rodalies del Mercat i la plaça del Doctor Guardiet, entre d’altres.

A banda de la il·luminació nadalenca, també s’han col·locat les figures sense llum fetes amb material reciclat que els ciutadans han realitzat durant els dos tallers inclosos a la campanya Fes teu el Nadal. La primera sessió va tenir lloc el passat 17 de novembre, en el marc de la REfira, mentre que la segona sessió s’ha dut a terme aquest dissabte. Aquest any, la roba usada ha estat l’element protagonista a l’hora de crear les diferents figures: campanes, ninots de neu, estrelles, grèvol, etc.

Els llums estaran encesos fins el pròxim 6 de gener entre les 18h i les 22:30h, excepte els dies 5, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 i 29 de desembre i 4 de gener, que funcionaran entre les 18h i les 00:30h; i els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, que estaran encesos entre les 18h i les 4h.

Horaris del Mercat Municipal durant el Nadal
Durant les festes nadalenques, el Mercat Municipal mantindrà el seu horari habitual (dilluns de 8h a 13h, dimarts i dimecres de 7:30h a 13:30h, dijous de 7:30h a 13:30h i de 17h a 20h, divendres de 7h a 20h i dissabtes de 7h a 14:30h) a excepció dels següents dies:

- Dissabte, 8 de desembre (Dia de la Immaculada Concepció): obert de 7h a 14:30h
- Dilluns, 24 de desembre: obert de 7h a 14:30h
- Dilluns, 31 de desembre (Cap d’any): obert de 7h a 14:30h

El Mercat municipal estarà tancat:
- Dijous, 6 de desembre (Dia de la Constitució)
- Dimarts, 25 de desembre (Nadal)
- Dimecres, 26 de desembre (Sant Esteve)
- Dimarts, 1 de gener (Any nou)

Residus nadalencs
Les festes de Nadal i Reis són un període de celebracions en què els hàbits de consum s'accentuen notablement i s'incrementa la generació de residus en comparació amb la resta de l'any. L'arbre de Nadal, el pessebre, decoracions ornamentals amb plantes i branques i els embolcalls dels regals, entre d’altres, contribueixen a incrementar els residus.

A Catalunya, el comerç d'arbres de Nadal està regulat: els exemplars que més es comercialitzen són els avets del gènere Abies spp i altres espècies com la pícea o l'avet roig (Picea abies). La majoria procedeixen de vivers especialitzats i han de dur una etiqueta on es garanteixi l'origen i la sostenibilitat de la plantació d'on prové. Un cop finalitzades les festes, és recomanable no deixar l'arbre de Nadal al carrer ni llençar-lo al contenidor, sinó dur-lo a qualsevol de les 75 parades del servei de deixalleria mòbil de la ciutat o bé a la deixalleria municipal (av. Cova Solera s/n, horari de dilluns a divendres de 9h a 14h i de 16h a 19h; dissabtes, de 9h a 15h; i diumenges, de 9h a 14h). L’objectiu és tractar aquest residu adequadament i fer-ne compost. També es pot optar per altres espècies d'arbres, com ara els autòctons que, com que estan adaptats al clima mediterrani, tenen més possibilitats de sobreviure després de les festes. Una altra possibilitat és utilitzar arbres artificials, que duren més d’un any. Aquesta és l’opció majoritària des de fa uns anys.

Pel que fa a les molses, es recomana buscar alternatives per als pessebres, com ara gespes artificials, sorra, pedres o altres materials, a fi d'evitar l'exposició dels boscos a la dessecació i l'erosió. Les molses són petites plantes amb una gran capacitat de retenció de l'aigua i d'acumulació de nutrients, alhora que serveixen de substrat per a la germinació de llavors d'altres plantes i protegeixen el sòl de l'erosió. A més, són l'hàbitat de petits animals.

També és costum decorar les llars amb plantes i branques d'arbres com el vesc, el galzeran i el boix grèvol, espècie protegida a Catalunya i amb un alt valor ecològic, ja que floreix en aquesta època i a l'hivern és la base alimentària de moltes espècies de fauna salvatge. Només es poden comercialitzar els exemplars de boix grèvol procedents de planter i les branques procedents de fora de Catalunya on no estigui protegit i amb l'autorització del lloc d'origen. Com a alternativa, es poden usar reproduccions artesanals d'aquestes plantes i branques.

Durant aquesta època és important intensificar les pràctiques de reducció i reciclatge dels residus que produïm, així com minimitzar-ne l'impacte en el medi ambient. En aquest sentit, s’aconsella:
- Regalar coses útils
- Procurar que els productes que comprem no tinguin un excés d'embolcalls
- Pel que fa a les joguines amb bateries, procurar que aquestes siguin recarregables i, un cop esgotades, dipositar-les al contenidor de recollida de piles
- Anar a comprar amb el cabàs o el carretó i evitar les bosses de plàstic d'un sol ús
- Felicitar els amics i familiars amb nadales electròniques en comptes de fer-ho amb les tradicionals targetes de paper
- Fer els guarniments procurant reutilitzar objectes: reaprofitar cintes, llaçades, capses, bosses, paper d'embolicar...
- Abans de reciclar o llençar definitivament qualsevol objecte, procurar donar-li una altra utilitat
- Utilitzar els sistemes de recollida selectiva abocant els residus als contenidors corresponents o bé duent els materials específics a la deixalleria

Hem de pensar que el reciclatge d'una ampolla de vidre estalvia l'energia necessària per mantenir encesa una bombeta de 100 W durant quatre hores. A més, la fabricació d'una tona de vidre reciclat estalvia 1,2 tones de matèries primeres i 130 kg de petroli. Pel que fa al paper, la seva fabricació a partir de paper usat consumeix un 15% menys d'aigua que si es fabrica amb polpa vegetal. Una tona de paper reciclat evita, a més, la tala de 17 arbres de vint anys (0,4 ha de bosc).

Campanya Comerç Segur
Amb l’objectiu de prevenir els fets delictius en aquestes dates en què es produeix un augment de l’activitat comercial i, per tant, s’incrementen les possibilitats de comissió de delictes, principalment robatoris i furts, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra han iniciat una nova campanya de comerç segur a la ciutat. Enguany, aquest dispositiu es perllongarà fins el 15 de gener per, com en passades edicions, cobrir part de la campanya de rebaixes.