Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament convida els rubinencs a decidir l’ús de dos espais buits de la ciutat El 31 de maig els ciutadans podran aportar les seves idees i el 19 de juny s’escolliran les propostes guanyadores https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament convida els rubinencs a decidir l’ús de dos espais buits de la ciutat

El 31 de maig els ciutadans podran aportar les seves idees i el 19 de juny s’escolliran les propostes guanyadores
L’Ajuntament de Rubí engega un nou procés participatiu a la ciutat. Es tracta del projecte Buits plens, que pretén afavorir la implicació de la societat civil en la definició dels usos de dos solars municipals que actualment estan en desús: el de la confluència entre els carrers de Prim i de Balmes, d’uns 450 m2, i el del c/ Primer de Maig, 41, d’uns 900 m2. L’objectiu del Consistori és que, entre tots, es recuperin, s’adeqüin i es potenciïn aquests dos espais com a punts de convivència de la ciutat.

El procés participatiu del projecte Buits plens vol donar la paraula als ciutadans perquè siguin ells qui decideixin com recuperar, per a un ús social, uns espais que actualment no es fan servir. Tal com ha dit l’alcaldessa, Carme García, “l’objectiu és donar un ús social a aquests espais i que siguin els rubinencs els que decideixin a què es destinen, ja sigui per a activitats lúdiques o associatives, entre d’altres”. García també ha destacat que “els dos solars han estat escollits amb el consens de tots els partits amb representació al Ple municipal”.

La regidora de Governança i Ciutadania, Neus Muñoz, ha explicat que “l’objectiu de l’equip de govern i de la resta de forces polítiques és incentivar que, en un futur, els propietaris de solars privats en desús puguin cedir aquests espais per tal de donar-los un ús social”. Muñoz ha concretat: “Ara comencem el projecte amb dos solars públics, però la idea és que, en una segona fase i a través de subvencions en l’IBI o de diferents incentius, siguin els solars privats els que se’ls pugui donar aquest ús públic i social i que es puguin obrir a la ciutadania”.

El projecte, que compta amb un pressupost de 100.000 euros (90.000 euros per a executar les obres i 10.000 euros per difondre el projecte i realitzar el procés de participació), forma part del Pla de Mesures Anticrisi.

Dues sessions participatives
El procés participatiu s’ha dividit en dues sessions. La primera tindrà lloc el dissabte 31 de maig, en la qual els assistents coneixeran de primera mà experiències d’altres ciutats en la recuperació d’espais urbans i, posteriorment, podran fer les seves aportacions i propostes per omplir els dos solars. Segons el coordinador de l’àmbit de Presidència, Michael Donaldson, “aquestes experiències d’altres municipis poden servir d’inspiració als rubinencs a l’hora de proposar els diferents usos”.

La segona sessió es durà a terme el dijous 19 de juny. En aquesta trobada, els rubinencs escolliran, entre les propostes presentades i ja desenvolupades tècnicament, l’ús que tindrà cada espai.

En el marc d’aquest procés es crearan dues comissions: una de tècnica, formada per tècnics de l’Ajuntament i de PROURSA (que adjudicaran i faran el control de les obres) i pels ponents de la taula rodona que hauran explicat les experiències dels seus municipis; i una de cívica, integrada per una representació dels ciutadans presents als tallers i els partits polítics amb representació al Ple municipal. La comissió tècnica haurà d’estudiar la viabilitat de les propostes presentades abans de ser aprovades, mentre que la comissió cívica s’encarregarà de fer un seguiment del projecte i de la seva adjudicació i execució.

Les accions que finalment es desenvolupin en aquests solars no podran superar els 90.000 euros en total i s’intentarà que el pressupost es reparteixi de manera equilibrada entre els dos espais. Les diferents propostes que facin els rubinencs hauran de ser plantejades en benefici de la col·lectivitat i no en benefici d’un grup o entitat. A més, els usos proposats hauran de fer referència a espais oberts i autosostenibles econòmicament.

Per tal de cridar l’atenció dels ciutadans i engrescar-los a participar a la jornada del 31 de maig, el col·lectiu cultural Ministeria durà a terme una exposició efímera en els dos solars.