Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament apropa el projecte “Teixint xarxes” als instituts de la ciutat La proposta, que promou la cultura de la pau entre els joves, s’ha iniciat a l’Institut Duc de Montblanc. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament apropa el projecte “Teixint xarxes” als instituts de la ciutat

La proposta, que promou la cultura de la pau entre els joves, s’ha iniciat a l’Institut Duc de Montblanc.
Una vuitantena d’alumnes de l’Institut Duc de Montblanc de Rubí participarà al llarg d’aquest curs en el projecte Teixint xarxes, adreçat a l’alumnat dels instituts de secundària per tal de fomentar una veritable cultura de pau entre els joves. La proposta educativa, en què col·laboren l’Ajuntament de Rubí, la Universitat de la Pau i l’entitat Rubí Solidari, l’han presentat aquest matí la regidora de Ciutadania i Cooperació, Neus Muñoz, la representant de Rubí Solidari, Núria Ribera, la directora d’UNIPAU, Neus Sotomayor, el professor de Ciutadania de l'institut Ferran Blasco i la tècnica d’UNIPAU, Ana Sánchez.

Neus Muñoz, la regidora de Cooperació que torna a gestionar de nou aquest servei municipal, ha dit que “la posada en marxa d’aquest projecte a Rubí és un reflex que aquesta és una ciutat oberta al món on s’ha avançat molt en matèria de cooperació i solidaritat” i que projectes com aquest “donen a conèixer als joves la realitat d’altres països en vies de desenvolupament i els converteix en ciutadans compromesos amb la desigualtat i la pobresa”.
La directora d’UNIPAU, per la seva banda, ha assenyalat que aquest projecte, creat ara fa uns set anys, va ser iniciat per l’entitat “amb l’objectiu d’arribar a un públic més jove i facilitar-los instruments de treball per reflexionar des d’una metodologia diferent sobre la cultura de la pau”. Mentre que la representat de Rubí Solidari, que estan rebent la formació per part d’UNIPAU per ser ells qui imparteixin els tallers als instituts, ha afirmat que quan van conèixer el projecte van decidir que l’havien de portar a la ciutat “ja què compartim els mateixos valors de solidaritat i igualtat i, en apropar-nos als joves a través de la proposta, es podria estendre després aquesta col·laboració a la resta de la població per tal que coneguin el treball que desenvolupem les entitats que treballem en cooperació i solidaritat”.
Segons el professor de Ciutadania de l’Institut Duc de Montblanc que està treballant amb els alumnes, la acollida i la participació en les dues sessions que han fet està sent molt positiva i que els ajuda a “desenvolupar i reflexionar en aspectes relacionats amb la pau i la solidaritat i a incorporar aquestes dinàmiques al seu dia a dia”. Opinió que han compartit tres dels alumnes de 3r d’ESO que estan fent els tallers que pensen que així aprenen a valorar l’opinió del altres, a compartir idees i reflexionar i a fomentar la cohesió del grup i la integració a través del diàleg.

Set tallers de debat

El programa està dividit en set sessions que tracten continguts diversos com el repartiment desigual de la riquesa, la dificultat d’accés als recursos, la resolució de conflictes, els prejudicis sobre el fet migratori, el consum responsable o el coneixement sobre els drets humans. Els alumnes de 4t d’ESO del Duc de Montblanc treballaran a través de tallers d’una hora de durada, amb diferents dinàmiques, plantejaments pràctics per reflexionar entorn la cultura de pau i poder construir una visió de la pau i la solidaritat en positiu, amb reflexions sobre les injustícies, les desigualtats i la capacitat personal i col·lectiva de transformar els conflictes de manera pacífica.

Així aprendran a reflexionar sobre les necessitats bàsiques o reals i les necessitats creades, a valorar la solidaritat i la generositat amb la resta de la societat, a potenciar l'empatia i fomentar l'escolta com a eina per arribar a acords, a identificar les diferents cultures que conviuen a la nostra ciutat, o a conèixer el passat migratori de les respectives famílies per apropar-se a la realitat actual de la immigració.

La darrera sessió, que tancarà el cicle, anirà a càrrec del Consell Municipal de Cooperació de Rubí, creat l’any 2006, que aglutina a una desena d’entitats i organitzacions no governamentals (ONG) de la ciutat. En la trobada, dues entitats rubinenques exposaran els seus programes de sensibilització i els seus projectes de cooperació internacional als alumnes, per fer difusió entre el grup de la seva tasca a la ciutat i fomentar, alhora, la participació de nous membres en projectes que es puguin endegar.
Pròximament, el projecte s’estendrà a tots els altres centres de secundària de la ciutat.