Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament al·legarà l’autorització de la Generalitat perquè Can Carreras sigui un abocador de residus no perillosos La Direcció General de Qualitat Ambiental s’ha pronunciat favorablement a la demanda del Grup Vertispania. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament al·legarà l’autorització de la Generalitat perquè Can Carreras sigui un abocador de residus no perillosos

La Direcció General de Qualitat Ambiental s’ha pronunciat favorablement a la demanda del Grup Vertispania.
La Direcció General de Qualitat Ambiental, depenent del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha fet pública una proposta de resolució en què es posiciona a favor d’atorgar l’autorització ambiental al Grupo FSM Vertispania, que gestiona l’abocador de Can Carreras, perquè pugui abocar residus “no perillosos” en aquesta instal·lació. Això, malgrat els informes negatius remesos per l’Ajuntament de Rubí a l’octubre de l’any passat i la seixantena d’al·legacions que van fer arribar a Qualitat Ambiental tant el consistori com els veïns residents a les urbanitzacions i l’entitat ecologista CEPNA.

La Direcció General, que depèn políticament del conseller Lluís Recoder, ha informat al consistori de la seva decisió coincidint amb les vacances d’estiu, “amb agostitat”, com a dit irònicament el regidor de Planificació, ecologia urbana i seguretat, Manuel Velasco. Aquest organisme ha establert el 30 de setembre com a data màxima perquè l’Ajuntament pugui presentar les seves al·legacions a la proposta de resolució, “cosa que evidentment farem, perquè mantenim el nostre posicionament contrari a que Can Carreras no sigui única i exclusivament el que és ara mateix, un dipòsit controlat de residus inerts”, ha puntualitzat Velasco.

Qualitat Ambiental s’escuda en decisions judicials i competències municipals per argumentar la seva proposta d’atorgar la llicència ambiental com a dipòsit controlat de residus no perillosos.

La Generalitat es refereix a la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al maig de 2010 on, segons explica la ponència ambiental, “queda clar que quan el titular va entrar la sol·licitud volia regularitzar la seva activitat i també queda clar que s’admet l’exercici de l’activitat en la seva integritat”, o el que és el mateix segons paraules de Velasco, “que amb el simple fet d’evidenciar que l’activitat s’està fent malament es reconeix que aquesta activitat existeix i, per tant, ja la podem legalitzar, amb el que estem absolutament en desacord”.

El regidor s’ha mostrat sorprès davant d’aquest argument, però encara ha manifestat major sorpresa davant les al·lusions que la ponència fa a competències municipals com a resposta a les al·legacions ambientals presentades per l’Ajuntament de Rubí, els veïns i CEPNA.

Velasco també ha anunciat que si finalment Qualitat Ambiental atorga la llicència a Grupo FSM Vertispania per abocar residus “no perillosos” (el que es coneix com a fase II) a Can Carreras, “l’Ajuntament interposarà un contenciós administratiu perquè sigui la justícia qui es pronunciï sobre aquesta qüestió”.

Segons la Generalitat, actualment l’abocador de Can Carreras disposa de 2 dipòsits de residus amb una capacitat de prop de 950.000 m3, dels quals ja s’han utilitzat 195.000 m3. Fins a reomplir la resta s’estima que la instal·lació tindria una vida de 13 anys.

Transparència informativa
L’alcaldessa, Carme García, i el regidor de Planificació, ecologia urbana i seguretat, Manuel Velasco, van traslladar ahir tota aquesta informació tants als portaveus dels diferents grups municipals com als representants dels veïns que formen part de la Coordinadora d’Associacions de Veïns de les Urbanitzacions del Nord-Oest (CAVUNO), en el marc de la política de transparència informativa de l’equip de govern.

Queixes per males olors
L’Ajuntament de Rubí rep un flux constant de queixes per males olors provinents de l’abocador de Can Carreras formulades pels veïns de la zona. Només en els tres darrers mesos han atès unes 250 queixes veïnals.

El departament de Medi Natural del consistori i la Policia Local han dut a terme tot un seguit d’inspeccions al respecte. L’administració local ha remès tots aquests informes a l’Agència de Residus de Catalunya perquè en tingui coneixement, faci els controls pertinents i adopti les mesures que consideri oportunes. A més, també han sol•licitat un estudi d’olors a l’Agència de Residus de Catalunya per disposar dels paràmetres olfactius per saber el grau de salut ambiental de la zona.

Les males olors s’intensifiquen durant els mesos de més calor i quan es registren pressions baixes.