Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’actor rubinenc Enric Majó recorda les diferents festes majors de Rubí durant el pregó inaugural El pregoner ha llençat un repte per a futures edicions de la festa: fer de les Gitanes de Rubí un pont per a la convivència. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’actor rubinenc Enric Majó recorda les diferents festes majors de Rubí durant el pregó inaugural

El pregoner ha llençat un repte per a futures edicions de la festa: fer de les Gitanes de Rubí un pont per a la convivència.
L’actor rubinenc Enric Majó ha donat el tret de sortida a la Festa Major de Rubí 2013. Ell ha estat l’encarregat, aquest divendres al vespre, de llegir el tradicional pregó, amb el qual s’han encetat quatre dies plens d’activitats per a tots els públics.

Durant el seu discurs, Majó ha recordat les festes majors de Rubí viscudes durant la seva vida, ja des de la infància: “Revisant les primeres, en el temps de la meva infantesa, que és l’època més gris que ens va tocar viure, els dies de la Festa Major eren una altra cosa: era l’esperança que es podia viure d’una altra manera. Dies amb música, dies amb colors”. Dies en què, per Majó, el paisatge sonor de la ciutat eren “el belar de les cabres, tornant de pasturar (...), on la meva petita Pàtria quedava encerclada pel bosc de Ca n’Oriol per una banda i Ximelis a l’altre extrem (...). L’àlbum de cromos de la meva memòria n’és ple d’aquell Rubí: menestral i agrícola. Cromos estimats de les Festes Majors, mai bescanviats ni oblidats. Preludi del llarg estiu, de llargues migdiades i fresques rosades al matí”.

Segons el pregoner, “per la geografia rubinenca d’aquella època podria anar amb els ulls clucs reconeixent-ne tots els topants. En el Rubí actual ja és una altra cosa (...). El paisatge espectacular multiracial d’avui era imprevisible. Benvingudes doncs les sorpreses”. En aquest sentit, Majó ha llançat un repte a les Festes Majors del futur: “Les Gitanes del Vallès, de la mà de l’Esbart Dansaire, han esdevingut les Gitanes de Rubí, convertint-se en emblema i senyera de la nostra ciutat. Doncs bé, què esperem perquè els nois i noies vinguts d’altres contrades, països o continents desfilin ballant amb nosaltres la nostra dansa pels nostres carrers? Les Gitanes de Rubí, dansa popular, festiva i integradora, podria ser el pont per a la convivència desitjable?”

Després d’aquestes reflexions, Enric Majó ha destacat algunes de les moltes activitats de la Festa Major, deixant clar que inicialment havia pensat en “fer el catàleg i les millors recomanacions', una idea que finalment ha descartat perquè “és tan extens que arribaríem tard a tots els actes”.

Aquesta no ha estat pas la primera vegada que un rubinenc ha fet de pregoner a les festes de Sant Pere. En els darrers anys han pujat al balcó de l’Ajuntament altres personatges il·lustres de la ciutat per donar el tret de sortida a la Festa Major de Rubí, com ara el dansaire Albert Sans, els actors Mikel Iglesias i Xavier Serrat o el periodista Jordi Margarit.

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, també ha adreçat unes paraules als rubinencs i a les rubinenques des del balcó de l’Ajuntament. Segons García, “la Festa Major és l’espai on descobrim els canvis vertiginosos de la nostra societat i també de les nostres vides”. I ha afegit que “d’aquests canvis socials en donen fe les entitats; des de les culturals a les solidàries fins a les esportives. Elles són el veritable motor de la Festa Major de Rubí. Elles són les que, amb el seu esforç, ompliran de color els carrers de la ciutat durant els propers dies. Gràcies a les entitats, la Festa Major tindrà les millors activitats malgrat que des de l’Ajuntament ens hem ajustat més que mai”.

L’alcaldessa es mira aquests propers quatre dies de Festa Major amb molt positivisme: “Són dies per ser positius, per deixar de banda la crisi econòmica i, fins i tot, d’aparcar les batalles polítiques. Dies de retrobar-nos en la germanor de la conversa i de la mirada amiga. Perquè, al cap i a la fi, el més important són les persones, irrepetibles i úniques, que dibuixen les nostres vides”. I ha desitjat que “la nostra Festa Major sigui la més participativa i la més sentida per la nostra gent”.

La lectura del pregó ha tingut lloc a la plaça de Pere Aguilera, que s’ha omplert de rubinencs a títol individual i també de membres de diverses entitats de la ciutat. L’alcaldessa, juntament amb el pregoner, han complert amb la tradició i han canviat la toia a la geganta Paula, com cada any. El pregó ha estat precedit pel seguici de Festa Major, que s’ha iniciat a la plaça de l’Esbart Dansaire i ha finalitzat a la plaça de Pere Aguilera.

La lectura del pregó i el seguici, juntament amb la recepció a les entitats, cada any donen el tret de sortida a la Festa Major de Rubí. Una celebració que enguany compta amb més de 180 activitats per a totes les edats, entre elles el concert de Festa Major d’aquest divendres, que enguany ha protagonitzat Ana Belén amb l’espectacle “A los hombres que amé”.

Aquest any, la Festa Major estrena una versió en línia per a dispositius mòbils que recollirà tota la informació relacionada amb la festa de Sant Pere. La ciutadania es pot descarregar aquesta versió capturant un codi QR que trobaran a la pàgina web municipal i en alguns espais de la festa.